Velika sramota SBB: Šolak “ukrao” Daru iz Jasenovca!

RTS je saopštio da je SBB u subotu uveče neovlašćeno emitovao film o ustaškim zločinima nad Srbima na svojoj EON platformi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Aleksandar Letić, NEM

Nakon premijernog emitovanja na RTS, “Dara iz Jasenovca” izazvala je tugu kod gledalaca, ali i ponos što je konačno snimljen ovakav film o stradanju srpskog naroda u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Međutim, desila se i sramota – SBB je, kako je saopštio RTS, na svojoj platformi EON nezakonito emitovao ovo ostvarenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

PREKRŠILI ZAKON

Nikome nismo dali ništa što mu ne pripada, ali SBB je, u skladu s bahatim kršenjem zakona, oteo nešto na šta nema pravo, da na svojoj platformi EON emituje “Daru iz Jasenovca”, što je povod da ga tuže i RTS i vlasnik filma.

Od vlasnika “Dare iz Jasenovca” RTS je kupio pravo emitovanja na svom Prvom programu, na svojoj internet platformi RTS planeta i u kablovskoj mreži, bez mogućnosti odloženog gledanja i gledanja na mobilnim telefonima, tabletima i računarima – piše, između ostalog, u saopštenju javnog servisa, koji podseća da je Privredni sud u Beogradu februara 2019. presudio da SBB nezakonito emituje programe RTS na svojoj platformi EON, kojoj je u jednom trenutku javni servis i uskratio pravo prenosa.

Objektiv je razgovarao sa scenaristkinjom Natašom Drakulić, koja nam je otkrila i koliko ljudi je gledalo film.

“Rekli su mi da je film gledalo oko četiri miliona ljudi, što je meni lično jako važno, prezadovoljna sam. Znala sam za šta sam se rodila”, ponosno nam je saopštila Nataša.

TATA ME GLEDA SA NEBA

– Razne kolege su mi čestitale, čula sam se i s Vukom Kostićem i Markom Janketićem, bilo je i čestitki koje nisam očekivala, zvao me je Duško Kovačević… Ipak, najvažnije su mi bile reakcije meni najbližih ljudi. Mama me je šturo pohvalila, ali vidim da je zadovoljna. Tata, nažalost, nije tu, ali znam da me gleda sa neba i da bi bio srećan da je ovde. Sve njegove kolege su me zvale, mnogo sam srećna zbog toga – otkrila nam je Nataša.

Povodom nekih komentara na Tviteru da su pojedine scene iz filma navodno mogle da se urade mnogo realnije, odnosno svirepije, ona za Objektiv kaže:

– Tviter ekipu ne čitam, oni nikad nisu zadovoljni. Nisam još ništa stigla da pročitam, ali rado ću odgovoriti na svaku kritiku.

POVRATAK PATRIOTIZMU

Za ulogu Darinog najmlađeg brata u filmu tražili su blizance, ali našli su bebe trojke iz Crne Gore. Nataša je bila očarana malim Budom, no bilo je i trenutaka kad ih je namučio.

– Sva trojica su bili na snimanju, ali Luka Šaranović je bio pobednik, očarao nas je svojim okicama.

Poslednji put sam ih videla krajem decembra 2019. godine, sada su naši bepci druge osobe. Čula sam se s njihovom mamom i ona je presrećna. Dešavalo se da smo čekali svi po pola dana da zaspi, pa smo pravili tunele kad je spavao, da ga osvetljenje ne bi probudilo, jer nam je trebao uspavan – rekla je Nataša.

Režiser Predrag Gaga Antonijević istakao je za TV Prva da projekat ne bi mogli da realizuju da nisu imali pomoć države.

– Podrška predsednika Aleksandra Vučića bila je ključna. Tita nema od 1980. godine, a mi smo od tada imali mnogo vlada. Neki nisu smeli, drugi nisu mogli, a Aleksandar Vučić je smeo i mogao.

PONOSAN NA ĆERKU

Radovan Čekić, otac Biljane koja je odigrala Daru, otkrio je da je njegova baka sa još devetoro rođaka bila u koloni za Jasenovac i da je ona jedina preživela.

– Zbog toga mi je drago što je film snimljen i što je moja ćerka iznela glavnu ulogu – rekao je Biljanin otac za RTS, nakon čega je društvenim mrežama počela da kruži fotografija prijavnice u jasenovački logor njene prabake Zdravke Čekić.

Podsetimo, “Dara iz Jasenovca” nije nominovana ni za Zlatni globus ni za Oskara, a prethodno je protiv filma vođena svojevrsna politička kampanja u pojedinim stranim medijima. Ipak, u američkim bioskopima je odlično prošao, a u domaćim će biti prikazan 22. aprila, na dan kad je, 1945. godine, jasenovački logor ugašen.

Piše: Lola Stojanović

OVU I JOŠ MNOGE ZANIMLJIVE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. FEBRUAR

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Ne verujem da je iko uspeo da gleda film na eon-u, a da nije u skladu sa odredbama gledanja u realnom vremenu. Za mts i supernova-u je, međutim, kako se pročulo, bilo drugačije - dakle, nek rts, kome se plaća pretplata, proveri malo svoja ovlašćenja, pre nego što krenu da lupaju tužbe.

    Odgovori
  2. Ja nisam uspela da gledam peko EON aplikacije, SBB me je ljubazno obavestio da je to nemoguće i da jedino pravo prikazivanja ima RTS-1 putem TV-a.

    Odgovori
  3. RTS da se pokrije i ćuti,pa znaju li oni da svi građani ove zemlje plaćaju RTS,pa i oni sa eon aplikacijom?U čemu je problem?

    Odgovori

Ostavite komentar