CNN: Evropska unija se suočava sa NAJVEĆOM KRIZOM u istoriji

Najveći problem je skandal sa vakcinama protiv koronavirusa, navodi se

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Capri23auto

Godina je počela pre svega šest nedelja, ali 2021. već otkriva ograničenja Evropske unije. Iako krize nisu strane EU, u poslednjih nekoliko nedelja na površinu je isplivao jaz između ambicija i sposobnosti Brisela, navodi CNN. Američki medij navodi da se EU suočava sa najvećom krizom u istoriji.

Stvari su bile toliko loše da su dvojica najviših zvaničnika bloka pozvani da podnesu ostavke, dok se postavljaju ozbiljna pitanja izvršnoj ruci EU, Evropskoj komisiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najveći problem je skandal sa vakcinama protiv koronavirusa, piše CNN. Ranije tokom pandemije, Brisel je shvatio da bi navala za vakcinama mogla dovesti do toga da bogate države članice kupuju ogromne zalihe, dok bi siromašnije nacije morale da se oslone na njihovu “milostinju”. Tako su sklopljeni ugovori sa proizvođačima po boljoj ceni nego što su pojedine zemlje mogle da dogovore.

Većina država članica bila je zadovoljna ovom situacijom – sve dok Ujedinjeno Kraljevstvo nije počelo da vakciniše građane brže od EU. Evropska komisija je odlučila da se pozabavi time, kreirajući propis u vezi sa granicom između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, rizikujući tako povratak ekstremizma. Ovo je izazvalo bes država članica koje nisu bile konsultovane.

“Bilo je teških frustracija pri uvođenju vakcine. Ali kada je Komisija pokrenula mogućnost pokretanja člana 16, sve se otvorilo”, rekao je Nil Ričmond,  zastupnik irske vlade i dodao:

“Priznali su da nije u redu i poništili su to, ali pobogu, to je narušilo autoritet Komisije.”

Ranije ove nedelje predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen pozvali su iz Evropskog parlamenta da da objašnjenje i više puta joj je rečeno da podnese ostavku. Ona je priznala poslanicima Evropskog parlamenta da je EU napravila greške u vezi sa nabavkom vakcina, rekavši da su “zakasnili sa odobrenjem“ i da su “previše optimistični u pogledu masovne proizvodnje”. Takođe je izrazila duboko žaljenje i zabrinutost zbog stabilnosti u Severnoj Irskoj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel takođe se suočio sa pozivima na ostavku nakon “katastrofalne posete Moskvi u kojoj je EU ponižena na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim”, navodi CNN. Borel je bio pod pritiskom da ne putuje u Moskvu nekoliko sati nakon što je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni osuđen na više od dve godine zatvora.

Slaba Komisija uvek znači slabu EU, a njena uloga je uvek bila predmet rasprave. U mnogim oblastima politike, Komisija nema stvarna ovlašćenja i može delovati samo u organizacionom svojstvu, podvlači CNN.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar