Važna priznanja: Pogledajte koga će predsednik Vučić ODLIKOVATI na Dan državnosti

Ustaljena je tradicija da predsednik na Dan državnosti Srbije uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udruženjima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovaće ove godine za Dan državnosti režisera Emira Kusturicu, frontmena grupe “Riblja čorba” Borislava Boru Đorđevića, kao i ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, autora spomenika Stefanu Nemanji, nedavno otkrivenom u Beogradu.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja, prema saznanjima, jeste i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Njega će predsednik Vučić odlikovati Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje. Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik će odlikovati Jurija Borisova, zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja. Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legenci Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena zasijaće na grudima reditelja Predraga Gage Antonijevića, muzičara Stefana Milenkovića, Gorana Bregovića, Momčila Bajagića Bajage, kao i slikara Milana Cileta Marinkovića i operske dive Jadranke Jovanović. Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

Ustaljena je tradicija da predsednik na Dan državnosti Srbije uručuje odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama, udruženjima, iz oblasti kulture, obrazovanja, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije…

Ustaše zabolela ISTINA koju je Vučić glasno izgovorio! Napali predsednika zbog “Dare iz Jasenovca” 

Među dosadašnjim laureatima bio je i veliki broj stranih državnika, pa je tako prošle godine orden na lenti dobio predsednik Češke Miloš Zeman, 2019. bugarski premijer Bojko Borisov, a godinu ranije predsednici Kipra i Kazahstana, Nikos Anastasijadis i Nursultan Nazarbajev.

Na ovaj praznik prošle godine odlikovani su i austrijski književnik i nobelovac Peter Handke, akademik Dušan Kovačević, reditelj Đorđe Kadijević, pisac Milovan Vitezović, arheolog Marko Popović, glumica Mira Banjac, Medicinskom fakultet Univerziteta u Beogradu, “Politikin zabavnik”, Sportsko društvo Radnički…

Inače, šef srpske države visoka odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama dodelio je vanredno i pre tri meseca, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, a nagrađivani su oni koji su se istakli u borbi protiv kovida 19. Na listi dobitnika tada su bili doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Danica Grujičić, Goran Stevanović, Marija Zdravković, Ivana Milošević, Radmilo Janković, Nebojša Lađević, a posthumno je odlikovano i 13 lekara.

Vakcine znače ŽIVOT: Predsednik Srbije se zahvalio svima koji su radili na projektu nabavke 

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i Nikolaj Muhin, ruski akademik, autor mozaika u Hramu Svetog Save, takođe su bili na listi nagrađenih. Odlikovanja su dobili i mnogobrojni pripadnici vojske i policije koji su takođe dali svoj maksimum u borbi sa opakom zaraznom bolešću.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su Marina Abramović, prof. dr Dragan Simeunović, prof. dr Žan-Pol Bled, prof. dr Dragan Stanić, Ivan Negrišorac…

Ovim priznanjem posthumno su odlikovani naši velikani Gordan Mihić i Ivan Bekjarev.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar