KGB muzej prodaje špijunske predmete: Nude se zub pun otrova i prsten sa kamerom (VIDEO)

Prodaje se čitava postavka muzeja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Sergiu Nista

Kompletna kolekcija njujorškog kratkotrajnog KGB muzeja, koji je otvoren 2019. godine, ali zatvoren zbog pandemije, ove subote će biti prodata na aukciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kuća “Julien’s Auctions” nudi, kako se navodi, najveću svetsku kolekciju špijunske opreme specifične za KGB, skoro 400 predmeta koje je litvanski kolekcionar Džulius Urbaitis skupio za tri decenije.

Tragična priča velikog Žan-Mišela Baskijata: Slikar koji je bio milioner, a živeo kao beskućnik

Šta je u ponudi? Među skupljim eksponatima nalazi se mašina “Fialka”, koju su Rusi koristili za dešifrovanje poruka kodiranih Enigmom (procenjuje se na 12.000 dolara). Tu su i špijunski prsten sa skrivenom kamerom (procenjuje se na do 7.000 dolara) i kamena skulptura Lenjina od pola tone, koja je krasila sedište KGB-a u Kalinjingradu (do 7.000 dolara).

Među ponuđenim predmetima je i reprodukcija rezbarene drvene američke “Great Seal” plakete, koju su američkom ambasadoru u Rusiji 1945. godine predali ruski izviđači, a koja je imala uređaj za prisluškivanje. Za njegovo postojanje se saznalo u toku sudskog postupka nakon što je Rusija 1960. oborila američki špijunski avion U2 (procena: 5.000 dolara).

Sve je počelo iz šale: Deca su zavolela umetnike renesanse zbog Nindža kornjača

Među mnoštvom ostalih eksponata je i lažni zub ispunjen otrovom u slučaju da je bilo potrebno da špijun izvrši samoubistvo (do 1.200 dolara). Tu su i još svakodnevne stvari poput torbice koja je skrivala kameru (do 3.500 USD) i pakovanje Marlbora, takođe sa skrivenom kamerom (do 1.200 USD).

Kolekcija KGB-a deo je prodaje suvenira Hladnog rata, koji bi mogli da donesu ukupno 700.000 dolara. Dakle, na aukciji će se naći i predmeti u vlasništvu Fidela Kastra, transporter izolacionog sistema koji je koristio čuveni “Dečak u mehuru”, kao i probni filmski snimci NASA-inih astronauta.

Evo kako muzej izgleda:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar