Tragična priča velikog Žan-Mišela Baskijata: Slikar koji je bio milioner, a živeo kao beskućnik

Umetnik koji je promenio svet, a njegove slike sada vrede milione

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/JakeZeeman

Žan-Mišel Baskijat je bio jedan od najčuvenijih američkih umetnika, o kome je domaća publika malo čula. Obeležio je umetničku scenu Njujorka sa kraja dvadesetog veka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Proslavio se umetnošću koja je osvanula na ulicama Njujorka, a onda je privukao pažnju velikih zvezda. Sada njegove slike vrede milione. Bio je izuzetno kontoroverzna ličnost, živeo je kao beskućnih, a preminuo je u 27. godini. Iako je kratko stvarao za sobom je ostavio veliki umetnički opus. Njegova dela i dalje inspirišu čuvene muzičare, poput Kanjea Vesta i Džej Zija.

Stopama Van Goga: Sami možete da naslikate “Zvezdanu noć” (VIDEO)

Rođen je 1960. godine u Bruklinu. Zahvaljujući majci počeo je da se interesuje za umetnost još kao dečak. Jedan od trenutaka koji je najviše uticao na njegovu dalju karijeru dogodio se kada je imao svega 8 godina. Doživeo je ozbilnu saobraćajnu nesreću, dug period proveo u bolnici. Majka mu je tad poklonija knjigu “Grejeva anatomija” koja ga je fascinira. Ova knjiga je postala jedna od njegovih najvećih inspiracija u slikarstvu.

Video izložba koja će vas naterati na razmišljanje: “Opiranje kože” Ivane Kosanović u Domu omladine

Nakon toga sledi pravi pakao. Roditelji mu se razvode. Primoran je da živi sa ocem koji je bio naslan. Majka nekoliko puta završava u različitim mentalnim institucijama. Žan-Mišel se iz bunta ispisuje iz srednje škole i beži od kuće. Živeo je sam na ulicama Njujorka i po kućama prijatelja.

Tada se u Njujorku budi rok, džez i hip hop scena. Muzika počinje da utične i na slikarstvo, a počinje i da cveta umetost grafita. Ovo inspiriše mladog umetnika. Žan-Mišel provodi mnogo vremena u društvu umetnika i počinje da stvara.

Prvo je prodavao i oslikavao majice i razglednice, kako bi preživeo. Bio je beskućnih, često je spavao po parkovima, galerijama ili kod poznanika. Značajna godina u njegovom životu je 1976. kada se sprijateljio sa umetnikom “Al Diazom”: Počeli su da sarađuju, a Žan-Mišel je ostavljao poruke po ulicama sa pseuonimom “SAMO”: To znači “same old shit” (isto staro sr*nje). Bile su to poruke o umetnosti, ali i političkog i socijalno-društvenog karaktera. Poprimile su vremenom oblik nadrealističke poezije. Četiri godine kasnije naglo prekida prijateljstvo sa “Al Diazom”, tada su širom Njujorka osvanule poruke: “SAMO is dead” (SAMO je mrtav”).

Dejvid Bouvi biografija – životna priča kralja goblina

U narednom periodu Baskijat počinje da se bavi muzikom. Svira sa različitim bendovima, a ljubav prema muzici uplivava i u njegovo sikarstvo. Igrom slučaja upoznaje Madonu, pre nego što je stekla svetsku slavu. Bili su u kratkoj ljubavnoj vezi. Godine 1980. upoznaje Endija Vorhola koji je za njega bio velika inspiracija. Vorhol je već tada bio cenjeni umetnik.

Sasvim slučajno ga je sreo u jednom restoranu. Iskoristio je priliku i  pokazao mu je svoje crteže i razglednice. Vorhol je bio oduševljen. Tada se rodilo prijateljstvo.

To je Baskijetu stvorilo mnoge šanse, započinje ozbiljnu slikarsku karijeru. Plenio je talentom i jedinstvenim stilom, počinje da izlaže svoje crteže. Važio je za mladu zvezdu u usponu. U kratkom periodu je stvorio više hiljada radova.

Uspeo je da napravi samostalnu izložbu koja je zapalila Njujoršku scenu. U ogromnom broju se počela da se prodaju njegove slike 1985. godine. Bio je zvezda i to mu je doonelo ogromnu količinu novca.  Prvu sliku je prodao Debi Hari iz benda “Blondi”. Poznato je da se njegovim radovima divio i Dejvid Bouvi.

Solo iz “Boemske rapsodije” proglašen za najbolji na svetu: Brajan Mej kaže da ne zaslužuje to priznanje

Zanimljivo je da je kraj osamdesetih sarađivao milione od svojih slika, ali je i dalje živeo kao beskućnik. Prijao mu je novac , kao i slava. Ali ni u jednom trenutku sebi nije kupio stan ili kuću. Vreme je provodio kod prijatelja, ili po ulicama Njujorka. Ubrzo se izgradio mit o genijalnom umetniku, milioneru, koji živi kao beskućnik. Trošio je novac, ali je nastavio da živi u istim uslovima. Nikada se nije saznalo zašto je to bila njegova odluka.

Sam je doprineo građenju mira. Želeo je da bude novi Vorhol, želeo je da bude slikar i zvezda. Zbog Vorhola je i usledio njegov pad.

Naime, posvađao se sa Varholom i nisu pričali do njegove smrti. Žan-Mišela je dodatno pogodila Vorholova smrt, nije mogao sebi da oprosti što se nisu pomirili. Govorio je da mu je jedina želja da ponovo razgovara sa Vorholom i da mu se izvini. Nakon toga je upao u svet zavisnosti. Nije mogao da se izbori sa zavisnoću od heroina. To ga je dotuklo. Predozirao se u 27. godini života.

Ovako izgledaju njegova dela:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar