Spektakl samo što nije: Sve što treba da znate o ovogodišnjem Superboulu!

Sudar trenerskih veličina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sati nas dele od najvećeg sportskog događaja na planeti, zato spremite grickalice i hladno piće, jer biće veoma vruće na Floridi u noći između nedelje i ponedeljka. Superboul, 55. po redu, doneo nam je okršaj po mnogima najboljeg kvoterbeka svih vremena Toma Brejdija (43) i momka kome se predviđa karijera koja bi mogla zaseniti pomenutog superstara – Patrika Mahomsa (25). Sve što su do sada uradili Tampa Bej Bakanirsi i Kanzas Siti Čifsi, a uradili su mnogo od početka sezone, pašće u zaborav, jer je pred njima u ovom trenutku najbitnijih 60 minuta.

Kvoterbek tima sa Floride ulazi u svoje 10. finale sa čak šest trijumfa i četiri MVP nagrade iza sebe. Mnogi ga već sada smatraju najboljim koji se ikad latio jajaste lopte. Ako je uopšte bilo dileme, onda ih je Tom baš ove sezone otklonio. U direktnim duelima eliminisao je svoje najveće rivale u karijeri i momke s kojima deli mnoge rekorde – Drua Brisa i Arona Rodžersa. Ako ni to nije dovoljno, podatak da će mu ovo biti treći Superboul u četrdesetim godinama možda najbolje opisuje kakvog smo asa i istinskog fenomena gledali sve ove godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njegov izazivač, bar kad je u pitanju direktan okršaj dva kvoterbeka, tek je priča za sebe. Pored toga što brani trofej „Vins Lombardi”, osvojen prošle godine protiv San Franciska, 25-godišnji Mahoms brani i MVP priznanje. U Tampi će imati šansu da postane najmlađi osvajač dve uzastopne titule u istoriji ovog sporta, kao i priliku da svima naglas s pravom kaže – ja sam budući G.O.A.T. (najbolji svih vremena). Koliko su Čifsi ubeđeni da će upravo to i postati, kao i doneti ovoj franšizi još mnogo radosti, potvrđuje i podatak da su mu 2019. godine za desetogodišnju vernost dali 450 miliona dolara. Neko će reći mnogo je, neko malo je, ipak, u nedelju ćemo dobiti jasniju sliku jesmo li zaista imali toliko sreće da živimo u vremenu kad se pisala najsjajnija istorija najpopularnijeg sporta u Americi.

TIMSKA STATISTIKA

Titule

Tampa Bej 1 (2002)    Kanzas Siti 2 (1969, 2019)

Plej-of učešća

Tampa Bej 11      Kanzas Siti 19

Učinak u sezoni

Tampa Bej 11-5   Kanzas Siti 14-2

Sudar trenerskih veličina

Tampa Bej Bakanirse sa klupe predvodi Brus Arajans, dok Kanzas Siti Čifse vodi Endi Rid. Dvojica vrsnih stručnjaka samo dva puta su se međusobno sastala kao glavni treneri i rezultat je izjednačen (1-1). Endiju Ridu ovo će biti treći Superboul, uz jednu osvojenu titulu, a Arajansu debi u finalu. Međutim, prvi strateg tima sa Floride ima dve osvojene šampionske titule, ali kao igrač Pitsburg Stilersa.

Još jedna stranica istorije NFL biće ispisana u 55. izdanju Superboula. Naime, Sara Tomas postaće prva žena koja će biti član sudijskog tima u najvećoj utakmici sezone.

– Nikad nisam ni pomislila da ću biti deo istorije. Činjenica da ću imati veliki uticaj na svoju ćerku, kao i mnoge druge devojčice i dečake, nešto je izvanredno za mene – rekla je Sara.

Vikend peva na poluvremenu

Koliko se pažnje poklanja učesnicima u borbi za trofej „Vins Lombardi”, toliko se iščekuje spektakularan nastup na poluvremenu. Ovog puta izbor je pao na popularnog kanadskog pevača i producenta Vikenda, koji je čak uložio sedam miliona dolara kako bi gledaocima širom sveta unapredio doživljaj spektakla. Takođe, za dobru zabavu pre početka utakmice biće zadužena Majli Sajrus, dok će nacionalnu himnu SAD pevati R&B zvezda Džezmin Saliven i kantri pevač Erik Čerč.

Cena ulaznica – prava sitnica

čekuje se da na stadionu „Rejmond Džejms” u Tampi prisustvuje oko 22.000 navijača (trećina kapaciteta). Oni retki koji su uspeli da dođu do ulaznica, kojih je bilo svega 14.500 u slobodnoj prodaji, za taj redak komad papira morali su da izdvoje od 6.000 pa sve do 22.000 dolara.

Milioni uz TV prijemnike

Pretpostavlja se, prema tradiciji, da će oko 100 miliona Amerikanaca putem TV pratiti meč Tampe i Kanzas Sitija. Nosioci TV prava očekuju dodatnih četiri miliona gledalaca u Meksiku, kao i procenjenih 50-65 miliona ljubitelja američkog fudbala širom sveta.

Bogatstvo za 30 sekundi reklame

Superboul je zamišljen tako da gledaoce drži prikovane za fotelju, ne samo tokom utakmice već i dok traje zabavni program, a posebno reklame. Razlog je jasan – stotine miliona ljudi pratiće ovu utakmicu i nemoguće je da ne primete reklamu od 30 sekundi, čije emitovanje košta 5,5 miliona dolara.

Kladite se na sve i svašta

Koliko su SAD posebne, možda najbolje svedoči podatak na šta se sve možete kladiti tokom Superboula. Pored biranja svojih favorita za trijumf, s kolikom će razlikom slaviti, ko će biti MVP, tamošnje kladionice nude i bizarne stvari za klađenje. Na primer, možete se kladiti kakvu će boju kose imati Majli Sajrus, hoće li neko od pevača zaboraviti tekst pesme, koliko će trajati pevanje himne, kao i da li će tokom prenosa biti pomenute reči poput prepone, zadnja loža i Lebron Džejms…

FOTO: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Pica, pileća krilca, čips, sos „renč”, alkohol…

Finalni meč jedne NFL sezone drugi je dan u godini u američkoj kulturi kad se pojede najviše hrane, odmah iza Dana zahvalnosti. Najpopularnija jela tog dana su pica i pileća krilca, a omiljeni sos „renč”. Sve to nema smisla bez čipsa od krompira, a smatra se da će ga biti potrošeno više od pet hiljada tona. O popijenom alkoholu nema podataka…

Ishod finala već poznat?

Nijedan veliki događaj u svetu, pa ni Superboul, nije lišen spekulacija i teorija zavere. Jedna od najzanimljivijih koja se mogla čuti poslednjih nedelja tiče se nameštenog ishoda finala NFL plej-ofa, prema kojoj će Tampa Bej Bakanirsi dobiti meč protiv Kanzas Sitija jer liga, sponzori i veliki broj navijača želi da Tom Brejdi završi bogatu karijeru na bajkovit način. Ove priče verovatno su stigle i do Patrika Mahomsa, pa nema dileme da će mu to biti dodatni motiv da dobrom partijom pobije tu teoriju i pokaže svima ko je glavni igrač u ligi.

PIŠE: Slobodan Vrakela

Herojski čin NFL igrača: Dao je život da bi spasio ženu i ćerku



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar