PRIRODNI LEK ZA KAŠALJ

Lovorov list najjeftiniji lek za kašalj, mršavljenje i čukljeve

Lovorov list je lek iz bašte koga svako može priuštiti, a ima neverovatne efekte po zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik/Azerbaijan_stockers

Lovorov list koristimo kao začin, mnogi ga uzgajaju u svojoj bašti, a da nisu ni svesni njegove lekovitosti. Verovatno poznajete nekoliko njegovih lekovitih namena, ali sigurno ne znate da postoji čitav spisak bolesti i simptoma kod kojih pomaže. Koristi se svež, mrvljen, sušen za čaj, smatra se da i njegov dim ima lekovita dejstva na pluća. Lovorov list se može koristiti za kašalj, a vrlo je delotvoran i kod čukljeva i drugih bolesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo kako se sve koristi lovorov list kao lek:

Sirup za kašalj od lovorovog lista i žalfije

Lovorov list za kašalj je vrlo efektan, smatra se da pomaže kod suvog kašlja, pije se i kod upale pluća, naravno, uz terapiju koju vam je pripisao doktor. Samo ispijanje ovog sirupa može pomoći ublažavanju simptoma, ali vas neće sasvim izlečiti.

Za ovaj sirup će vam biti potrebno 250 grama šećera (žutog ili belog), 3 lovorova lista (sveža ili suva), 3 kašičice sušene žalfije. Kuvajte šećer dok se ne karamelizuje, a onda dodajte 2 decilitra vode. Brzo mešajte rastopljeni šećer kako ne bi zagoreo.

Potom dodajte lovor i žalfiju i ostavite lekovito bilje da se krčka u sirupu do 3 minuta. Potom ostavite da se sirup ohladi i procedite ga. Možete ga čuvati u frižideru. Potrebno je ispijati jednu kašičicu na dan.

lovorov list za kašalj
Foto: pexels/Karolina Grabowska

Lovorov list čaj za kašalj

Lovorov list čaj za kašalj se priprema brzo tako što se dva lista sušenog lovora preliju sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i spreman je za ispijanje. Možete ga piti jednom do dva put dnevno.

Iako je prilično delotvoran, ovaj čaj ima pojačane efekte ako se pije sa još nekim biljem. Na primer, đumbir je još jedan veoma dobar čaj koji se koristi za respiratorne probleme. Iseckajte 1 centimetar korena svežeg đumbira što sitnije možete, pomešajte sa dva lista usitnjenog lovora i potopite u dva decilitra vrele vode.

Sirup od lovora i limuna

Deca vole ukusnije sirupe, zato će se njima dopasti kombinacija šećera i limuna, te ćete ih pre naterati da popiju ovaj zdravi sirup. Lovorov list sirup za kašalj se sprema ovako:

Potrebno vam je 6 listova lovora, 2,5 decilitra vode, 6 supenih kašika smeđeg šećera, 1 limun srednje veličine. Kuvajte lovor 10 minuta u 2,5 decilitra vode. Nakon toga dodajte šećer i iscedite sok od jednog limuna. Neka se svi sastojci krčkaju dok se šećer sasvim ne istopi. Onda vadite jedan po jedan list lovora i ostavite da se sirup ohladi.

Prespite sastojke u teglu ili u staklenu bočicu. Poželjno je držati u frižideru. Svaki dan 3 puta dnevno popijte po jednu kašiku sirupa. Deci se preporučuje da popiju 3 puta kafenu kašičicu pre obroka. Trebalo bi da osetite poboljšanje i da manje kašljete posle 4 dana, a ako se to ne događa verovatno vam je potrebna jača terapija i još jedna doza sirupa, pa vam preporučujemo da skuvate još jednom sirup po istom receptu.

Foto: freepik/freepik

Lekovit dim lovora

Verovali ne, lovorov dim je odličan za opuštanje, smanjenje anksioznosti i ublažavanje respiratornih problema. Lovorov list za kašalj i relaksaciju se koristi veoma prosto. Dovoljno vam je samo nekoliko listića ove biljke, tanjirić na koji ćete položiti listove i upaljač.

Dakle, dovoljno je da samo zapalite list lovora i njegov dim, odnosno supstance koje se nalaze u zapaljenom lovoru će pomoći da se rašire bronhije, kao i da se celo telo opusti.

Kako se koristi lovorov list za mršavljenje?

Lovorov list je veoma efikasan za mršavljenje. Možete piti klasičan čaj gde dva lista lovora prelijete sa dva decilitra vrele vode i čekate deset minuta da odstoji ili ga možete pomešati sa drugim biljem i stvoriti jači efekat tako što ćete dodatno ubrzati metabolizam.

Za ovaj čaj će vam biti potrebno 3 sušena lovorova lista, 1 supena kašika zelenog čaja, 1 štapić cimeta, 800 mililitra vode. Stavite vodu u odgovarajućoj posudi na ringlu i sačekajte da provri, a onda dodajte sve sastojke i sklonite sa ringle. Ostavite mešavinu bilja u vodi da odstoji 15 minuta. Procedite i čaj je spreman za ispijanje.  Ovaj čaj ispijajte tokom celog dana.

Pomoći će vam da izbacite višak tečnosti iz organizma, ubrzaće vaš metabolizam, mršavljenje i davaće vam osećaj sitosti jer ćete piti više tečnosti nego inače.

Foto: freepik/freepik

Lovor je veoma efikasan i kod lečenja čukljeva

Čukljevi su nezgodan problem, oni predstavljaju nagomilanu so na palčevima nogu. Mogu biti bolni pri hodanju, naročito u uskoj obući, a pored toga predstavljaju i estetski prblem. Čukljeva se možete otarasiti ishranom, tako što ćete izbaciti hranu koja u sebi ima soli, gavezom (mazanje gavez kreme dokazano pomaže kod izbacivanja tečnosti iz tela) i lovorom.

Za čukljeve se ne koristi lovorov list čaj za kašalj, već vam je potrebna druga receptura. Napominjemo da se ovaj čaj ispija jednom sedmično i da čitava procedura može trajati nedeljama, pa čak i mesecima. Sve zavisi od toga koliko ste se pridržavali svih mera i koja je količina nakupljene soli.

Dakle, potrebno je da jednu kašičicu sitno seckanog sušenog lovora dodate u 3 decilitra vrele vode. Ostavite da se kuva 5 minuta, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji cele noći. Sutradan procedite čaj i ispijajte ga polako tokom dana. Ne preporučuje se da ovako jak čaj pijete odjednom jer može uzrokovati negativne efekte.

Čaj po istoj recepturi napravite za nedelju dana i tako ponavljajte sve dok se ne oslobodite čukljeva. Već posle druge ili treće nedelje ispijanja čaja bi trebalo da osetite pozitivne efekte. Lovorov list ne samo da će izbaciti višak soli i vode iz čukljeva, već iz čitavog organizma, pa ćete se osetiti lakše.

Ako vas zanima koje su još namene lovora, pogledajte ovaj video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar