Ipak su dobre za MRŠAVLJENJE? 5 naučnih činjenica o pozitivnom uticaju BANANA na naše zdravlje

Voće koje čini čuda za naš organizam

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ejaugsburg

Banane imaju visok nivo kalijuma i vlakana, što znači da je ovo voće veoma dobro za naše zdravlje.

Ovo mnogima omiljeno voće ima brojne zdravstvene prednosti – pozitivno utiče na rad srca, ali i na mršavljenje!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo zbog kojih pet stvari defintivno treba da jedete banane:

1. Visoka nutritivna vrednost

Jedna banana srednje veličine ima oko 110 kalorija, 0,4 mg vitamina B6, 10, 3 mg vitamina C, 32 g magnezijuma i čak 450 mg kalijuma. Samo jedna banana može da zadovolji 9 odsto celokupnog dnevnog unosa kalijuma i 8 odsto magnezijuma.

Foto: Freepik/freepik

2. Banane mogu da pomognu pri regulaciji šećera u krvi

Iako neki misle da osobe koje imaju predijabetes i dijabetes treba da izbegavaju banane, činjenica je da banane zbog svojih svojstava mogu, zapravo, da pomognu u regulaciji šećera u krvi.

“Ključno je da se banane, koje su bogate ugljenim hidratima, jedu uz namirnice bogate proteinima i mastima, kako ne bi bilo iznenadne neravnoteže šećera u krvi”, kaže dr Monika Auslander Moreno.

Foto: Pixabay/Hans Braxmeier

3. Dobre su za zdravlje srca

Moreno dodaje da kalijum deluje i kao elektrolit, a elektroliti su glavni instrumenti za regulaciju mišićne kontrakcije. S obzirom da je i srce mišić, banane pozitivno utiču na njegov rad. Takođe, istraživanje iz 2017. je pokazalo da namirnice i suplementi sa visokim nivoom kalijuma mogu da snize visok krvni pritisak.

Foto: Freepik/lifeforstock

4. Pomažu u procesu mršavljenja

“Banane mnogi izbegavaju u svojim dijetama zbog viskog sadržaja ugljenih hidrata. Međutim, to je u ovom slučaju zanemarljivo. Nećete se ugojiti zbog jedne banane. Ukoliko redovno konzumirate ovo voće, vrlo je moguće da ćete se brže zasititi, nego da konzumirate neko drugo voće, što dovodi do toga da unosite manje kalorija”, kaže Moreno.

Foto: Unsplash/Scott Webb

5. Dobre su za digestivni trakt

Poznato je da su banane dobre i za zdravlje digestivnog trakta. Naročito zelene banane mogu da pomognu onima koji imaju problem sa zatvorom. Ipak, treba voditi računa i ne prejedati se bananama, jer to može da dovede do dijareje ili još većeg zatvora.



Izvor: Objektiv.rs, insider.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar