Bogat program i gosti iz celog sveta: Ovako će izgledati 18. Beogradski festival igre

Festival će biti otvoren 6. marta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Laura Gomez

Beogradski festival igre počinje početkom marta, a već je predstavljen bogat program.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Plesačka trupa koja će otvoriti 18. BFI jeste upravo “New York City Ballet” 6. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a zatim 7. marta na velikoj sceni JDP-a, da bi treće izvođenje imao 11. marta u Nacionalnom teatru igre u Budimpešti.

Andrej Stojanović ima 8 godina, studira, komponuje i ljuti se kada ga porede sa Mocartom (FOTO+VIDEO)

U pitanju je kolažni projekat, gde će biti čak osam plesnih komada u jednoj predstavi, što se retko može videti na ovim prostorima. Ceo program je prikazan preko Zoom platforme, a prisustvovala direktorka Beogradskog festivala igre Aja Junk, kao i gosti.

Igrači projekta “Neodoljivo” su Antonina Skobina i Denis Drozđuk, koji su na konferenciji izrazili veliko zadovoljstvo što dolaze u Srbiju.

“Volimo da dolazimo negde prvi put, kao što će biti kod vas i uželeli smo se putovanja i nastupanja. Ovde u Njujorku skoro su nam sve zatvorili, sve prostore za igru, vežbanje, ili ih ima jako malo, tako da smo se svi preselili u svoje domove da tamo vežbamo koreografije za predstave”, istakao je plesač Drozđuk.

Pravi spektakl: Mjuzikl o Milevi Ajnštajn će predstaviti neispričanu priču o velikoj naučnici

Umetnica plesa iz Srbije Bojana Mitrović, koja živi u Nemačkoj, je na izjavila da je veoma srećna što će nastupati na BFI sa predstavom “Lanac duše” 5. aprila u JDP-u, i to će joj biti prvi put da nastupa u Beogradu u bilo kom scenskom projektu. Ona će nastupiti sa trupom “Tanzmainz” iz nemačkog grada Majnca, u koreografiji Šeron Ejal iz Jerusalima. Pravi doživljaj ove predstave je u tome što se na sceni nalazi čak 15 igrača koji plešu kao jedan, u komadu o usamljenosti, ljubavi i čežnji.

“Malpaso kompanija igre” iz Havane nastupiće na 18. BFI 3. aprila u Ateljeu 212 i 5. aprila u SNP, takođe u vidu fragmentarne predstave, koja sadrži svojevrsnu trilogiju unutar jedne celine, pravi triptih. Ti komadi su “Neukrotivi valcer” koreografkinje iz Kanade Azur Barton, “24 sata i pas” Osnela Delgada, plesača i osnivača Malpasa i “Tabula Raza” originalno kreirano za Baletski teatar Pitsburga, 1986. godine, koreografa Ohada Naharina, stalnog saradnika Kompanije Batševa i tvorca Gaga pokreta.

Kako je Velimir Živojinović postao Bata? Ovo niste znali o poznatom glumcu

Ako bude sve po planu, BFI će predstaviti veoma bogat program. Tako je za 20. mart u SNP planirana “Transverzalna orijentacija” Dimitrisa Papajoanua iz Atine, 23. i 24. marta u BDP “Normalno” Đulijerme Botelja, trupe “Alias” iz Ženeve, 25. marta u Madlenianumu “A.jesmo li svi mi žrtvovani?” Roberta Zapale, Kompanije “Zappal Danza” iz Katanije.

Takođe, na BFI gledaoci će imati prilike da gledaju i naslove, među kojima, “Još jedna stvar” Adi Butrusa – osnivača istoimene trupe iz Tel Aviva – 28. i 29. marta u BDP, “Avgust” Alesandra Šjarona iz Ankone – 1. aprila u Ateljeu 212, “Kraljevina” Aleksa Serana, Grupa gospodina Serana iz Barselone – 4. aprila u BDP, “Čudesna dinamika” Džejmsa Semjuela Smita iz Njujorka – 6. aprila u Madlenianumu i 7. aprila u SNP.

Tokom aprila biće gostovanja “Linija grebena” Kompanije Megi Maren, “Peeping Tom” iz Brisela, “Nadmudrivanje đavola” Kompanije Akrama Kana iz Londona, “Alter ego” Jakopoa Godanija, kao i Drezden Frankfurt Kompanija igre.

Amerikanka izvodi srpske pesme: Nakon Bajage na red je došao i “EKV” (VIDEO)

Za maj su, pored ostalih, najavljeni “Balet Džez Montreal” sa četiri komada, dok je kao finale najavljena predstava “Body Traffic” iz Los Anđelesa 25. septembra u SNP i 26. septembra u Madlenianumu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar