TRIK koji koriste svi prodavci brze hrane: Zašto ne smete da kombinujete vruću pljeskavicu i hladno pivo?

Koja hrana se jede hladna a koju je najbolje konzumirati toplu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ freepik

Posle napornog dana, sve o čemu razmišljate je vruća pljeskavica a uz nju, logično, hladno pivo

I kako navode stručnjaci, upravo ste naseli na trik koji koriste svi prodavci brze hrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, veoma je važno da znate koje vrste hrane se jedu hladne, a koja jela morate da konzumirate dok su vruća (topla).

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka “hladna dijeta” bila je veoma popularna (posebno među balerinama i modelima). Njena pravila sugerisala su upotrebu hladne hrane, ponekad čak i ledene. “Hladna dijeta” je obećavala brz gubitak kilograma, jer telo troši energiju ne samo da svari hranu, već i da je zagreje.

Foto: Freepik/jcomp

U stvari, takva dijeta će pomoći da se stekne disbioza i ozbiljni problemi sa gastrointestinalnim traktom, a ne da se smrša.

Pre svega, trebalo bi da se odreknete hladne proteinske hrane (da, ne treba jesti ni hladni file lososa ili piletine). Hladna hrana brže prolazi kroz gastrointestinalni trakt i ne zadržava se u stomaku u dovoljnoj količini vremena. Kao rezultat, proteini nemaju vremena da se razlože na aminokiseline i neprobavljeni ulaze u creva.

Zašto je opasno?

U najboljem slučaju, ovakva ishrana može dovesti do osećaja težine u stomaku, u najgorem – razvoj disbioze, metaboličkih poremećaja, pa čak i ozbiljnih gastrointestinalnih bolesti.

Bilo koju hranu pripremljenu sa uljem – žitarice, meso ili povrće takođe treba jesti toplu. Hladne masti se lošije razgrađuju, pojavljuju se nelagodnost i težina u abdomenu. Generalno, nutricionisti preporučuju da se sva kuvana hrana jede topla.

Foto: Freepik/freepik

Odnosno, ne treba da podgrevate samo sveže povrće i voće koje jedete sirovo (ali preporučuje se da ih izvadite iz frižidera 30-40 minuta pre jela, tako da se zagreju na sobnoj temperaturi).

Izuzetak od ovog pravila je krompir. Tokom njegove pripreme odvijaju se složene reakcije sa skrobom, koje se završavaju samo u vreme njegovog hlađenja. Više o tome pročitajte OVDE.

Foto: Freepik/stockking

I sada dolazimo do burgera i piva: Još jedno pravilo koje treba zapamtiti je da ne mešate toplu i hladnu hranu. Ova kombinacija otežava osećaj sitosti na vreme i nosi ozbiljan rizik od prejedanja. Ovo se često koristi u restoranima brze hrane: vruća pljeskavica ili pomfrit u kombinaciji sa ledenom “kolom” ili pivom, navešće vas da pojedete mnogo više nego što bi trebalo, jer osećaj sitosti dolazi mnogo kasnije.



Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar