Stručnjaci tvrde: Mnogo je zdravije da jedete hladan KROMPIR

Najvažniji je takozvani "stabilni skrob"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/RitaE

Nema ništa slađe od vrućeg pomfrita ili tek ispečenog pekarskog krompira, ali lekari tvrde da je ipak najbolje ovo povrće jesti dok je hladno.

Krompir je odličan izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C, što je posebno važno za jačanje imunološkog sistema.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored toga, krompir ima puno antioksidanata koji štite ćelije tela, sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima i usporavaju proces starenja.

Druga važna prednost krompira je visok sadržaj kalijuma. Nedostatak ovog minerala u telu povlači za sobom mnoge neprijatne posledice, jer je kalijum takođe odgovoran za pravilno funkcionisanje mišića, neophodan je za ćelijski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Foto: Freepik/dashu83

Pored kalijuma, krompir sadrži kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe i mangan.

Zbog čega je krompir najbolje jesti hladan

Krompir sadrži takozvani “stabilni” skrob, koji konačno postiže svoju “stabilnost” nakon potpunog hlađenja. Jednostavno rečeno, tokom toplotne obrade (kuvanja ili pečenja) skrob sadržan u krompiru menja svoju strukturu.

Foto: Freepik/timolina

Nakon potpunog hlađenja, skrob postaje “stabilan”, odnosno stiče sposobnost da dođe do debelog creva, a da se potpuno ne rastvori u želucu.

“Otporni” skrob pozitivno deluje na organizam, a rezultat je kontrola šećera u krvi, čista koža, kontrola gladi i dramatično smanjenje rizika od prejedanja.



Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar