Rat oko vakcina ne jenjava: “Brisel želi da Britanci umru kako bi Evropljani mogli da žive“

Skandal između Evropske komisije i farmaceutskog giganta ne prestaje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

U četvrtak ujutro naslovne stranice u Velikoj Britaniji imale su gotovo sve iste teme za svoje čitaoce: pretnja Evropske unije da će AstraZeneka morati da isporuči svoju vakcinu proizvedenu u Velikoj Britaniji.

Ne, EU ne može da dobije našu vakcinu“, bio je naslov dnevne pošte sa najvećim tiražom. Reč “ne“ podvučena je debelom trakom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skandal između Evropske komisije i farmaceutskog giganta odlična je podloga za britanske medije prijateljski naklonjene prema Bregzitu.

“Brisel želi da Britanci umru kako bi Evropljani mogli da žive. To je velika potražnja “, započinje kolumnista Dejli telegrafa, svoj trenutni komentar. “Uloge u protekle četiri godine sada su promenjene. Sada su tehnokrati iz EU populisti, imperijalisti za vakcinaciju “.

Izjave šefa AstraZeneke Paskala Soriota dodatno su pogoršale spor između Brisela i Londona.

U intervjuu za VELT, Soriot je izjavio da se prema EU “postupa pošteno“, što je naljutilo Brisel.

U Briselu smatraju da je Astrazeneka obećala mnogo više vakcina za zemlje EU nego što zapravo može da isporuči. Međutim, Komisija EU insistira na dogovorenim količinama isporuke – na nezadovoljstvo Britanaca.

Britanski premijer Boris Džonson, takođe je uputio Evropljanima opasku, on je u sredu popodne istakao u Donjem domu da bi bila “šteta” da se njegova zemlja pridružila programu nabavki od EU i da nije krenula svojim putem i tom izjavom dodatno razbesneo Brisel i doveo u pitanje njihovu sposobnost u nabavci vakcina.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar