HLADNOĆA izaziva 7 neočekivanih PROMENA, ali nisu sve štetne za naše telo

Tokom zimskih dana, ne treba misliti samo o virusima i infekcijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Niske temperature nas “teraju“ u četiri zida, čine ranjivijim na viruse i razne infekcije.

Ipak, to nije sve. Hladnoća donosi i druge promene za naš organizam. Recimo, da li ste znali da možete izgubiti kilograme?!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Portal Bright Side navodi sedam iznenađujućih fenomena, koje osećamo/primećujemo tokom zimskih meseci.

1. Ispucale usne

Hladnoća isušuje usne, pa ih često oblizujemo. Iako postižemo (kratkotrajan) efekat, ova navika je zapravo loša. Pljuvačka brzo isparava, a sadrži brojne enzime koji ne prijaju osetljivoj koži. Zato su usne često ispucale.

Foto: Freepik/gpointstudio

2. Bol u zubima

Ukoliko imate osetljive zube možete osetiti jak, “probadajući“ bol u vilici. Hladan vazduh dopire do nervnih završetaka i izaziva probleme. Zato stručnjaci preporučuju da tokom ledenih dana dišemo kroz nos, ali i držimo šal preko usta.

3. Povećan nivo šećera

Hladnoća uzrokuje lučenje određenih hormona, koji podižu nivo šećera u krvi. Poznato je da fizička aktivnost drži glukozu pod kontrolom, pa stručnjaci savetuju da vežbamo kod kuće i tako izbegnemo potencijalne tegobe.

Foto: Wavebreak / Profimedia

4. Gubitak kilograma

Istina je da mnogi “nabace“ kilažu tokom zime, ali isto tako možemo “izravnati“ liniju, jer niske temperature teraju organizam da proizvodi toplotu. Kada se tresemo od hladnoće, sagorevamo kalorije velikom brzinom.

5. Pojava bora

Ne možemo kriviti zimu za pojavu bora, ali hladnoća nije naš saveznik. Manjak vlažnosti u vazduhu ne prija koži, i ona se isušuje. Zato je važno da povedemo računa i negujemo je.

Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Profimedia

6. Osetljive oči

Naše oči su ugroženije zimi, nego leti! Malo ljudi nosi naočare za sunce, ne razmišljajući da se zraci odbijaju od “belog prekrivača“ i iritiraju čulo vida. Lekari preporučuju da koristimo “veštačke suze“ i tako izbegnemo probleme.

7. Pazite na tečnost

Da li ste primetili da zimi nemamo izraženu potrebu za tečnošću? Manje se znojimo, pa organizam ne traži da se rehidrira, koliko u letnjim mesecima. Ipak, to ne znači da mu ne treba voda. Zato povedite računa!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar