Sveža, ili voda koja je stajala u ČAŠI? Evo zašto ćete sledeći put dobro razmisliti koju da POPIJETE

Vrlo je jednostavno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/jcomp

Znate da je unos vode u organizam, na dnevnom nivou, jako važan.

I da bi trebalo što češće da je pijete.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, da li ste primetili ona koja je nekoliko sati stajala u čaši ima drugačiji ukus?

Za razliku od hrane, obična voda ne sadrži ni šećere, ni belančevine i zato se lakše zagadi bakterijama.

Postoji objašnjenje za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći.

Naime, voda koja stoji u čaši je izložena vazduhu i upija ugljen dioksid, a delić njega se pretvori u karbonsku kiselinu. To znači da je voda promenila svoj hemijski sastav. Kada karbonska kiselina otpusti jedan, ili dva proteina i pretvori se u bikarbonat, ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega se njen ukus menja.

Pored toga, voda koja je nekoliko sati stajala u čaši je bila izložena i bakterijama, a i određena količina prašine je završila u njoj.

Foto: Freepik/jcomp

Ovo, naravno, ne znači da se voda pokvarila, ali sledeći put dobro razmislite da li ćete popiti ustajalu, ili ćete sipati svežu vodu u čašu.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar