Praznik klasične muzike: Evo kada se održava “Rosi fest” u Beogradu

Biće otvoren predstavom za decu "Bastijen i Bastijena"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Metropolitan Opera

Međunarodni festival klasične muzike “Rosi fest 2021” održaće se od 24. januara do 2. februara u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Budući da je jedan od najvažnijih ciljeva “Rosi festa” skretanje pažnje šire javnosti na značaj muzike u obrazovanju mladih i razvijanju njihovih kreativnih potencijala, festival će biti otvoren 24. januara predstavom za decu “Bastijen i Bastijena” na sceni Raša Plaović.

Anica Dobra oduševila publiku: “Svečane bele košulje” u novom ruhu (VIDEO)

U okviru edukativnog programa “Rosi festa”, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama “Rosi festa” na Kolarčevom narodnom univerzitetu, dok će svi zainteresovani predavanje muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala 26. januara.

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore “Portreti i sećanja” publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe putem festivalskog Jutjub kanala.

Doli Parton snimila pesmu u tajnosti: Moći ćemo da je čujemo tek za 24 godine

Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz preko šesnaest zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Ðorđeviću (Srbija) za kompoziciju “21. oktobar” i Brahu Bdil (Izrael) za kompoziciju “My father”s death”. Tema konkursa za kompozitore, “Portreti i sećanja”, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve holokausta.

Konkurs u prvi plan ističe sećanje na žrtve, ali i zajedničku antifašističku prošlost dva prijateljska naroda i u skladu sa time ovogodišnja tema je bila poezija srpske pesnikinje Desanke Maksimović i izraelske pesnikinje Driti Ronen.

Na završnoj večeri festivala 2. februara, biće izvedena opera “Karmen, jedna tragedija” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Dejvid Bouvi biografija – životna priča kralja goblina



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar