OBJEKTIV ANALIZA: Da li je Kristijano Ronaldo zaista najbolji strelac u istoriji fudbala? (VIDEO)

Postigavši 760. gol u karijeri, prema zvaničnim statistikama svetskih stručnjaka, Portugalac je dao više golova od bilo kog drugog asa, međutim...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Kristijano Ronaldo je, sudeći prema izveštajima svetskih fudbalskih statističara, 760. golom u karijeri postignutim u Superkupu Italije, tokom pobede protiv Napolija, postao najbolji strelac u istoriji fudbala.

On je tokom karijere (redom) postizao pogotke za sledeće ekipe: Pet za Sporting, 118 za Mančester junajted, 450 za Real Madrid, 85 za Juventus, kao i neverovatnih 102 za reprezentaciju Portugala – tako da nema sumnje da je jedan od najboljih svih vremena. To više niko ni ne spori.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, mnogi spore činjenicu da je najbolji strelac. U ovom tekstu ćemo probati da vam objasnimo i zašto.

Podaci RSSSF (Svetske fondacije za fudbalsku statistiku) tvrde suprotno. Najbolji strelac svih vremena i dalje je, prema njihovim informacijama, Jozef Bikan. On je navodno postigao 805 pogodaka. Slede Romario sa 772, te Pele sa 767.

Bikan koji je umro 2001. godine, igrao je za Rapid iz Beča, Slaviju iz Praga, za Austriju, ali i Čehoslovačku, a karijera mu je trajala neverovatnih 24 godine. Od 1931. do 1955.

E sad, ima i onih koji tvrde da podaci RSSSF-a ne valjaju i to argumentuju na sledeći način. Od tih 807, navodno je 27 postigao za amaterski/rezervni tim Rapida, a neke golove je dao i na nezvaničnim međunarodnim mečevima.

Kada se sklone svi ti pogoci, on ih je dao 759, dakle jedan manje od Ronalda.

A, šta je sa Peleom i Romariom? I oko njihovog bilansa pogodaka postoje sporenja.

Oba Brazilca tvrde da su tokom karijere postigla po više od 1.000 pogodaka. Lionel Mesi je pre nekoliko sedmica oborio Peleov rekord po broju golova za isti klub, kada je postigao 643. u dresu Barse, ali iz Santosa su tada tvrdili da je njihova legenda u tom dresu postigla 1.091 pogodak. Čak i Peleova Instagram stranica tvrdi da je on i dalje najbolji strelac svih vremena sa 1.283 pogotka.

Da, i jeste, ali ako se računaju prijateljski, nezvanični mečevi, oni odigrani za “vojnu reprezentaciju Brazila” (1959. godine), kao i u mlađim kategorijama.

Veliki Romario je 2007. godine proslavio svoj 1.000. pogodak, ali on je tu računao i mlađe kategorije. Stoga, Peleovih 757 pogodaka u dresu Santosa, Njujork Kosmosa i Brazila, kao i Romariovih 745 širom sveta deluju kao najrealnija cifra, čak iako praktično još uvek nigde nije postignut konačan konsenzus oko toga.

Tako da, ako želimo da odgovorimo na ovo pitanje, moramo da kažemo – da, Ronaldo je verovatno, možda, nismo baš sigurni – najbolji strelac svih vremena. Ono što se sigurno zna je da Mesi ima 41 pogodak manje od njega, pa će borba za prevlast između njih dvojice verovatno obeležiti istoriju fudbala za sva vremena.

No, to moramo da sačekamo kako bismo videli…

PIŠE: A.R.

Zvezda svetskog fudbala stiže na Marakanu? Roma ga je platila 25.000.000, a onda je sve pošlo naopako!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar