Težak udarac za Crnu Goru: Objavljeno UPOZORENJE za strance, preti im OPASNOST ako posete zemlju

“Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ RINA

Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, „kavčani“ i „škaljarci“, navodi se u bezbednosnom izveštaju međunarodne kompanije „Crisis24“, piše podgorički list Dan.

Crna Gora osnovala novu AVIO-kompaniju: Ovo je novi naziv prevoznika

U dokumentu se ocenjuje da situaciju sa švercom u Crnoj Gori pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, „kavčani“ i „škaljarci“, piše u izveštaju.

Crna Gora na pjeni od mora: Kriminalne grupe privatizovale obale i plaže

Kako se navodi, važan rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća, turiste i putnike je i sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je velika većina njegovih oblika nenasilna.

Ističe se da korupcija predstavlja glavni problem za preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, a napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedovoljan.

Prema navodima iz izveštana, ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima. “Primeri industrijskih poduhvata su relativno rijetki, a ekonomski pad zbog virusa korona i njegovih efekata verovatno će povećati rizike od štrajka radne snage u narednim mesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industrij”, kaže se u dokumentu.

Crna Gora u problemu: Sever zemlje BEZ struje, ogromne muke zbog vlažnog snega (VIDEO)

Ocenjuje se da je kvalitet opšte infrastrukture adekvatan, ali da su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenijim evropskim zemljamai.

Kako se navodi u izveštaju, u Crnoj Gori su prisutna i lica koja su učestvovala u sukobima u Siriji i Iraku.

“Mala salafistička zajednica prisutna je u Crnoj Gori, a jedan broj njenih članova putovao je u Siriju i Irak da bi se borili za različite islamističke naoružane grupe koje tamo deluju. Međutim, ove osobe nisu ukazale na nameru da izvrše terorističke napade na crnogorskom tlu”, stoji u u bezbednosnom izveštaju kompanije „Crisis24″.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar