POČINJE NOV ŽIVOT

Kolumbijac došao na Cetinje pa postao Amfilohije! Rodrigu ispunjena dugo očekivana želja

Rodrigo se monaši na Novu godinu, počinje novi život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Mitropolija

Pravoslavnog Kolumbijca i cetinjskog bogoslova Rodriga Juhumu Truhilja Teofila zamonašio je u Cetinjskom manastiru episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo i dao mu monaško ime Amfilohije.

Nakon monašenja, vladika Kirilo je rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ŽELJA BRATA TEOFILA

“Možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati, to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našeg brata bivšeg Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu, kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac“, rekao je vladika Kirilo.

On je podsetio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je i Teofil došao na Cetinje da bi se zamonašio, objvljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Interesantno je da se on monaši na Novu godinu. Počinje, dakle, novi život.

SEĆANJE NA DUHOVNOG OCA

“Takođe se monaši na dan Obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju”, rekao je vladika Kirilo.

Novom monahu Amfilohiju poželio je da svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija. Prema njegovim rečima, nije slučajno ni to što je monah Amfilohije monaški postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

“Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razumete malo bolje treće lice Svete Trojice”, rekao je Kirilo.

Piše: Ekipa Objektiva

Ovu i mnoge druge teme čitajte u štampanom izdanje lista Objektiv. 

Foto: Objektiv.rs

Vladika Irinej samo u dolare veruje: Uzurpirao vlast u Njujorku čim je patrijarh preminuo



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar