Vladika Irinej samo u dolare veruje: Uzurpirao vlast u Njujorku čim je patrijarh preminuo

Malverzacije oko obnove Crkva Svetog Save koja je izgorela na Vaskrs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Svaka verska zajednica u SAD koja poseduje imovinu registruje se kao verska korporacija, gde punopravni članovi biraju odbor i glasaju o ključnim pitanjima. Kada je reč o finansijama, parohijani u njujorškoj parohiji se pitaju za svaki nepredviđeni trošak, koji iznosi više od 40.000 dolara.

88 miliona dolara

Predsednik novoizabranog parohijskog odbora Veljko Dobrilović, koji vladika Irinej ne priznaje, kaže za Objektiv da je za razliku od Srbije uloga sveštenika u SAD višestruko važnija, jer sveštenik odlučuje koji parohijani imaju pravo glasa.

Kako Objektiv saznaje, u Njujork je sada doveden sveštenik Milan Dragović, koji je poznat po tome, postoji čak i video-snimak, da je uz pomoć privatnog obezbeđenja oterao parohijane iz Crkve u Solt Lejk Sitiju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ukoliko se sličan scenario pokuša u Njujorku, parohijani strahuju da će biti žestokih sudskih tužbi. Između ostalog, samo ponupravni parohijani imaju pravo da glasaju i odobre ugovor koji je potpisan s jednom građevinskom korporacijom kojoj bi bilo prodato „vazdušno parvo” u vrednosti od 88 miliona dolara da gradi poslovni centar.

Nepodobni Jakovljević

Crkva Svetog Save u Njujorku tragično je izgorela na Vaskrs 2016. godine, i tada je nadležni vladika Mitrofan zaključio da tadašnji paroh Đokan Majstorović treba da bude premešten u drugu parohiju, te ga je zamenio otac dr Živojin Jakovljević, koji je i profesor na fakultetu Svetog Save u Libertivilu u državi Ilinois.

Vladika Irinej je, kada je došao u Istočnu eparhiju kao nadležni episkog, počeo da određuje način na koji će obnova parohije teći. Postavio je oca Živojina na mesto arhijerijskog zamenika, ali ga je s iste pozicije uklonio, jer je pokazivao neslaganje s neustavnom politikom Irineja. Vladika već četiri meseca odbija da prizna novoizabrani parohijski odbor i ne dozvoljava da bude uključen u proces donošenja odluka obnove.

Obnova radova je od strane konsultanta pre tri godine procenjena na 3,6 miliona dolara uključujući i dobijanje upotrebne dozvole, do sada je utrošeno više od osam miliona dolara, a crkva još nije počela s radom.

Obračun sa neistomišljenicima

Kako kaže Dobrilović, pojedini članovi prethodnog povereništva, koje je postavio Vladika Irinej i otac Živojin su mnogo puta ukazivali na neregularnosti u vezi sa sklapanjem građevinskih ugovora i isplatama prema izvođaču radova, zbog čega su dopali u nemilost vladike. Ovakvo ponašanje podstaklo je i pokret unutar parohije da tuži vladiku Irineja sudu 2019. godine, ali je tužba izbegnuta intervencijom blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je pomogao da sve stranke potpišu memorandum o razumevanju. S jedne strane, zajednica neće tužiti vladiku, a on će zauzvrat omogućiti da se poslovanje parohije nastavi normalno kao i da neće šikanirati oca Živojina.

Čim je patrijarh legao u bolnički krevet, vladika je krenuo u obračun s neistomišljenicima i oca Živojina prebacuje u Pensilvaniju, navodno zbog potrebe crkve, a zatim ga dok je otac Živojin bio na bolovanju, protivustavno razrešio svake parohije.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Samoljublje Irineja

Dok je služio u Australiji, u Mitropoliji australijsko-novozelandskoj u jednoj od crkava koja se tek gradila, vladika je dao da se njegov lik nađe među freskama. Nije ništa novo da se ktitoru usliši želja da njegov lik bude na fresci u novoizgrađenoj crkvi koju je on donirao. Ali, s druge strane se ne pamti da lik jednog vladike, za njegovog života, krasi zidove svetog mesta. Valdika Irinej je i na ovom primeru pokazao o kakvom se čoveku radi koji se, iza svojih namera i ambicija, krije iza mantije.

Piše: Filip Radojčić

Ove i mnoge slične teme pročitajte u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Vladika Irinej je napravio raskol u crkvi u Australiji tokom svoje sluzbe tako sto je hteo prodati jedno osam crkvi u gradovima sirom zemlje da financira srpsku skolu sveti sava u sidneju,,svecenici su ujutro dosli da sluze sluzbu,medjutim ograde su bile zakatancene i FOR-SALE znakovi dignuti preko noci,sada i posle njegovog premestaja u Amerike postoji SPC-U a USTRALIJI i slobodna SPC s drugim vladikon radi njegove rabote,nedaj boze da taj bude izabran za patrijarha.

    Odgovori

Ostavite komentar