Oboren rekord: Odbačena naslovnica stripa “Tintin” prodata za više od 3 miliona evra (FOTO)

Pogledajte kako izgleda

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Odbačena Eržeova Tintin naslovnica, koja je poklonjena detetu i držana u fioci decenijama, prodata je za 3.2 miliona evra, postavivši novi svetski rekord za najskuplju strip ilustraciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pod nazivom “Plavi lotos” (Le Lotus Bleu), napravio ju je belgijski umetnik Žorž Remi (Erže) 1936. godine. Bila je namenjena za peto “Tintin” izdanje gde dečaka reportera vidimo kako odlazi Kinu kako bi otkrio tajnu trgovine opijumom.

Ovako izgleda:

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Eržeu je rečeno da je ilustracija suviše skupa za masovnu proizvodnju jer je na njoj imalo mnogo boja, pa je oslikao još jednu verziju sa crnim zmajem i blanko crvenom pozadinom, koja je i postala naslovnica. Primarni rad je predao Žan-Polu Kastermanu, sedmogodišnjem sinu svog urednika, Luja Kastermana. Delo je smešteno u fioku gde je ostalo do 1981, kad je Žan-Pol zamolio Eržea da ga potpiše.

Ko je zaista Skarletna veštica? Marvelova najmoćnija superheroina je Srpkinja

Žan-Polova deca su umetničko delo stavila na aukciju Artcrucial kuće u Parizu, gde je očekivano da dostigne cifru do 3 miliona evra. Dva miliona je dostigla već nakon nekoliko sekundi mahnitog nadmetanja, a prodata za ukupno 3.2 miliona evra.

Prethodni rekord za najskuplju strip ilustraciju postavljen je 2014. godine, kad je američki obožavalac kupio originalne crteže korišćene u svim Tintinovim avanturama od 1937. do 1958. godine – za 2.65 miliona evra. Tintin se prvi pojavio kao strip 1929. Dosad je objavljeno 24 knjige o njegovim dogodovštinama. Erže je preminuo 1983. godine.

“Mali princ” najlepši citati: O prijateljstvu, ljubavi i jednoj ruži

Izvor: Telegraf

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar