DOBRI SAVETI

Najiskusniji STRUČNJACI za viruse za Objektiv: Čuveni doktori uvereni da se LEK za koronu nalazi u ovome

Epidemiolog i virusolog otkrivaju kako podižu imunitet i moral 11 meseci nakon početka epidemije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Čuveni virusolog Ana Gligić (87) i epidemiolog Radmilo Petrović (72) udruženim snagama bodre građane Srbije, posebno najstarije, da ne odlažu prijavu za vakcinaciju protiv kovida-19, nego da to učine što pre! Pored cepiva koje će nam pomoći da se izborimo sa opakom zarazom, koja hara našom zemljom skoro godinu dana, poznati lekarski dvojac za Objektiv uverava da se u zdravoj ishrani i vedrom duhu nalazi lek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

MLAĐI TREBA DA PRIJAVE STARIJE

Dr Ana Gligić priznaje da se još uvek nije prijavila za vakcinisanje, jer se ne snalazi najbolje s današnjom tehnologijom. – Svakako da ću se prijaviti za rusku vakcinu, deca će umesto mene popuniti upitnik, slabo baratam kompjuterom. Mladi i treba da prijave starije. Kao vrsni virusolog i odličan poznavalac materije, biram je zato što sam je studiozno procenila, iščitala sve o njoj, i smatram da je odlično razrađena. Istrenirala sam strah dok sam se borila s variolom verom sedamdesetih godina, tako da sam spremna za imunizaciju. Svako treba da se vakciniše, i da se ne čeka toliko dugo na prijavu. Odlaganje ne vodi ničemu.

Iskreno, to što se prijavilo oko 200.000 ljudi za vakcinaciju i dalje je malo u odnosu na sedam miliona, koliko nas ima – kaže virusolog. Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da takođe daje prednost ruskom cepivu. – „Sputnjik V” je sigurno dorađenija vakcina od američke. Jednostavno, ruska je više ispitana i za nju sam se i prijavio. Jedva čekam da je primim i olakšam sebi. Vakcine su spasile svet i to svi građani moraju imati na umu, ali i kad je prime, moraju nositi maske – kaže dr Petrović.

Radmilo Petrović Foto: Privatna arhiva

BATALITE VITAMIN C U TABLETI

Dr Ana Gligić navodi da, otkad je počela epidemija, nije uzela niti jedan vitaminski suplement. Kako navodi, vitamin C i D, kao i cink, koji se od početka pandemije najviše prodaju u apotekama, najbolje je uzimati kroz ishranu. – Svaki dan jedem jabuke, pomorandže, cedim limun i kuvam stara srpska jela. Sve vreme provodim u kuhinji. Bolji je i paprikaš bez mesa nego pljeskavica. To treba da imaju na umu i mlađi i stariji – kaže dr Gligić. Dr Radmilo Petrović se slaže sa svojom koleginicom i navodi da je, dok ne steknemo imunitet, ishranu potrebno poboljšati.

– Otkad mi je žena preminula, postao sam odličan kuvar. Sva kuvana jela su dobra, ali potrebno je konzumirati i pečenje, masnoća u ovo doba godine ima svoje benefite. Ipak, mojim prijateljima penzionerima bih savetovao da je izbegavaju – kaže dr Radmilo.

RADITE VEŽBE

Dr Gligić navodi da ne skida masku čak i kada vežba u Banjičkoj šumi.

– Čuvam se maksimalno, a razgovore s drugaricama i šetnju po prirodi ne propuštam. Rastežem se, udišem duboko da provetrim pluća. To mi je dnevna rutina, verujte – kaže dr Gligić.

PIŠE: SANJA RADOVANOVIĆ

Ovu i ostale zanimljive teme pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Koliko god cenjeni lekari imaju iskustva volela bih da dobijem odgovor da li su nekada u svojoj karijeri imali vakcinu napravljenu za tako kratko vreme a da je pri tom ispitana , pouzdana, proverena . Naravno da nisu. Jer treba vreme. Nepoverenje građana je upravo iz tog razloga. Njihove godine i profesionalan rad su za respekt ali vreme kada su bili produktivni zdravlje pacijenata je bilo na prvom mestu. Sada je to ipak drugačije. Na žalost.

    Odgovori

Ostavite komentar