Rame uz rame sa holivudskim zvezdama: Srpkinja koja je oduševila ljubitelje nordijskih serija i filmova

Znate li ko je Danica Ćurčić?

Foto: Printscreen/Youtube/ Maja Bundgaard Hjorth

U novoj danskoj seriji “Equinox”,o misterioznom nestanku maturanata nakon proslave poslednjeg dana škole, glavnu ulogu tumači srpska glumica Danica Ćurčić. Ovo je samo jedna u nizu uloga za Beograđanku koja 10 godina aktivna u filmovima i serijama evropske i američke produkcije. Glumila je rame uz rame sa Stelanom i Gustafom Skarsgardom i mnogim drugim zvezdama Holivuda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Danica pored brojnih uloga u danskoj kinematografiji obezbedila je sebi ulogu u Piksarovom animiranom filmu “Big Hero 6” iz 2014. godine koji je zaradio 650 miliona dolara i popularnoj seriji “The Mist” zasnovanoj na knjizi Stivena Kinga.

Nasmejaće vas do suza: Ovako izgleda audicija za ulogu zombija u seriji “Okružen mrtvima” (VIDEO)

Danica je pozorišna, filmska i televizijska glumica poreklom iz Srbije. Rođena je 27. avgusta 1985. godine u Beogradu. Godinu dana kasnije sa porodicom se preselila u Kopenhagen u kojem radi i živi. Glumačku karijeru je započela za vreme studija. Prve uloge ostvarila je u Kraljevskom pozorištu, a nakon diplomiranja postala je i član ovog uglednog teatra. Prva uloga za naše podneblje treba da se desi u filmu “Mrak” Dušana Milića. Film je sa snimanjem počeo 2019. godine, ali još uvek nije poznato kada će izaći.

Već je tokom studija pokazala veliki talenat, te dobila tu čast da postane stalni član ansambla Kraljevskog pozorišta. Televizijskoj publici se prvi put predstavila 2011. godine, a filmskoj godinu dana kasnije. Od tada je postala jedna od najtraženijih mladih glumica u Danskoj. Tru Već na trećoj godini fakulteta Kraljevsko pozorište joj je ponudilo ulogu u eksperimentalnoj predstavi “Lulu”. Danica je igrala tri uloge – kralja Lira, Otela i Hamleta, te svojom izvedbom oduševila i kritiku i publiku.

Genijalni Entoni Hopkins: Evo kako je iskazao svoju ljubav prema seriji “Breaking Bad”

Na malim ekranima je debitovala 2011. ulogom u seriji “Nordlicht – Mörder ohne Reue” (Ubice bez kajanja). Utelovila je Veroniku u trileru “Over kanten” (Preko ivice“), te tumačila glavnu junakinju filma “Osen” (Oaza). Tokom 2014. godine je snimila četiri filma. Glumila je Kimi (Kimmie) u filmu “Fasandræberne“ (Ubice fazana”), ekranizaciji istoimene knjige čuvenog danskog pisca Jusija Adlera Olsena. Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu “Bodil” u Kategoriji najbolja glumica u sporednoj ulozi.

U kriminalističkoj drami “Lev Stærkt” je igrala Signe, a u filmu Stille hjerte (Tiho srce) Sane (Sanne). Ovaj drugi film je nominovan za Nordijski film godine, a Danica je osvojila nagradu “Bodil” u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi. Priznanje za sve što je tokom 2014. godine postigla, stiglo je u vidu nagrade “Ove Sproge”. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu. Sledeće godine je osvojila nagradu “Bodil” u kategoriji Najbolja glumica za ulogu u filmu Bila Avgusta “Stille hjerte”, te glavnu nagradu Nordijskog filmskog festivala. Pozajmila je glas za dansku verziju Marvelove animirane serije “Big Hero 6” koja je objavljena 2015. godine. U istorijskoj drami “Guldkysten” (Zlatna obala) Danica je tumačila Karoline (Caroline), a u romantičnoj komediji “Lang historie kort” (Ukratko) Maju. Pojavila se i u jednoj epizodi čuvene švedske kriminalističke serije “Valander”.  Tokom 2016. godine Danica je snimila kratki film “EWA, Out of Body”. Tumačila je glavnu junakinju ratne drame “Fuglene over sundet” koja govori o proterivanju danskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Sačuvan od zaborava: Oldtajmer iz “Veselih sedamdesetih” je završio kod Feza

U mini-seriji “Nobel” Ćurčićeva igra Adelu Hanefi. Početkom 2017. godine u Danskoj je emitovana Netfliksova serija “The Mist” u kojoj Danica igra jednu od glavnih uloga. Reč je o naučno-fantastičnom hororu od 10 epizoda. Polovinom oktobra 2017. godine u bioskopima širom Danske se pojavio film “Darling” u kome ona tumači glavnu ulogu. Priča prati padove i uspone u sudbini jedne plesačice koja se našla na prekretnici života.

Sledeće godine je po prvi put glumila u filmskom kabareu. Reč je o kratkom filmu pod naslovom “Urolige hjerte”. Zanimljivo je da su gledaoci po prvi put imali priliku da na platnu zajedno vide Danicu i njenog brata Ognjena koji je takođe glumac i muzičar. U kriminalističkoj mini-seriji “Kriger” (Ratnik”) koja govori o zajedništvu, odanosti i izdaji među ratnim veteranima, bajkerima i policajcima, Danica igra policajku Luis zaljubljenu u bivšeg vojnika. Prva epizoda je u Danskoj emitovana 8. oktobra 2018. godine, a sudeći prema prvim reakcijama publike sasvim izvesno je snimanje i druge sezone. Usledila je uloga glavne junakinje u komediji “Mødregruppen” koja je publici premijerno predstavljena u februaru 2019. godine.

Izvor: Kurir

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar