SJAJNE VESTI

POHVALA svetskih bankara: Srbija jedna od retkih zemalja koje će se ekonomski POTPUNO oporaviti od korone

Prestižna ING grupa, jedna od najvećih banaka na svetu, u stručnoj analizi nije štedela reči hvale za ekonomsku politiku predsednika Vučića i Vlade, dok su Hrvatsku svrstali među najgore

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Objektiv.rs/Danilo Krša

Srbija će, zahvaljujući dobroj reakciji i potezima predsednika Aleksandra Vučića i Vlade, biti jedna od retkih zemalja koja će se potpuno ekonomski oporaviti od posledica pandemije koronavirusa do kraja 2021. godine, rezultat je analize jedne od najvećih banaka na svetu, ING grupe.

Ova holandska korporacija, koja je među 10 najvećih u Evropi i 30 najvećih u svetu, procenjuje da će naša zemlja ove godine zabeležiti ekonomski rast od 5,5 procenata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njihovi stručnjaci su, kako se navodi, već neko vreme konstantno optimistični prema perspektivama rasta Srbije i do sada se to potvrdilo.

“Verovatno će imati koristi od najjačeg zamaha rasta u Evropi, predviđa se da će se srpska ekonomija smanjiti za samo 1,1 odsto u 2020. godini (zvanične i procene ING-a). Takođe bi trebalo da bude jedna od retkih zemalja koja će se potpuno vratiti na nivo pre prepandemije do kraja 2021. godine, kada predviđamo rast BDP-a od 5,5 odsto”, navode bankari iz ING grupe.

Ključ dobrog upravljanja ekonomskim usporavanjem u 2020. godini bila je izdašna fiskalna podrška, koja je u osnovi izjednačila budžetski deficit od skoro 9,0 procenata BDP-a, navodi ING. Za 2021. godinu vlasti su – u sporazumu sa MMF-om – postavile cilj budžetskog deficita od 3,0 odsto BDP-a.

ING grupa jedna je od najvećih svetskih banaka; Foto: Shutterstock, Wikipedia

“Po našem mišljenju, ovo postiže dobru ravnotežu između potrebe za vraćanjem fiskalne obazrivosti (s obzirom na relativno veliko stanje u budžetu) i očuvanja podrške ekonomiji. Verujemo da će zaostali efekti drugog talasa infekcija prouzrokovati malo prekoračenje ciljanog deficita za koji predviđamo da će godinu završiti na 3,5 odsto BDP-a”, navode stručnjaci.

Situaciju u regionu

Hrvatska ekonomija bi, prema procenama ING-a, mogla da zabeleži pad od 8,8 procenata, što je svrstava među najpogođenije u Evropi. Pored toga stručnjaci, primećuju da je država upumpavanjem novca u turizam izbegla još veću katastrofu.

Bugarska i Rumunija su nekako uspele da izbegnu recesiju 2020. godine, jer su videle da se njihove ekonomije smanjuju samo u drugom tromesečju 2020. Dakle, smanjenje BDP-a trebalo bi da bude u opsegu 4,5-5,5 procenata za obe zemlje, navode stručnjaci. U 2021. godine ove susedne zemlje se nadaju privrednom rastu procenjenim tempom od 3,0 odsto do 4,0 odsto.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar