Otkrivene ISTINE Golog otoka! Ova KNJIGA je podigla celu Srbiju na noge

Kompletan prihod od prodaje knjige namenjen je u humanitarne svrhe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Decenijama slušamo priče o tome kako je komunistički režim na čelu sa Josipom Brozom Titom mučio i ubijao svoje političke neistomišljenike na Golom otoku.

U godini za nama novinar i publicista Darko Zlojutro objavio je knjigu pod nazivom “Goli otok u Beogradu”, koja baca novo svetlo na dešavanja u vreme tihog rata Tita i Staljina, ali i prevaspitavanja svih koji nisu mislili kao KPJ u to vreme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Otkud Goli otok kao tema?
– Mislim da ova tema nikada još uvek u Srbiji nije zatvorena i dovoljno istražena. Potrebno je o njoj pričati, pisati kako se sve žrtve ne bi zaboravile i kako bi smo im se na neki način odužili.

U knjizi kažete da je “Goli otok jedno od najkrvavijih mesta na Balkanu”, kako to?
– Da, nažalost istorija Balkana je bila krvava i turbulentna. Ako se samo pogledaju zloglasne jame po Hercegovini, ustaški logor u Jasenovcu, onda se to najkrvavije mesto zaista može dovesti u pitanje. Ali ako se u obzir uzme momentum nastanka logora na Golom otoku, a to je period kada je u Jugoslaviju došla sloboda, kada je Drugi svetski rat završen. I kada pogledate kako su ljudi, ponavljam u slobodi mučeni i ubijani samo zato jer su mislili drugačije od Tita, jer su voleli Staljina i Rusiju, ali i zato jer su ispričali neki vic u kafani, pa ih je neko lažno prijavio, ili su stradali zbog lepe žene onda zaista možemo reći da se radi o najkrvavijem ili najsurovijem mestu na Balkanu. Ono što bih želeo da istaknem jeste činjenica, koja govori da je na Golom otoku ubijeno najviše Srba od svih drugih naroda iz Jugoslavije. Ne bih se zakleo da je taj podatak slučajan.

Knjiga koja otkriva nepoznate detalje o Golom otoku, šta je Tito znao i zašto sloboda nije umela da peva 

Bili ste na Golom otoku, šta ste tamo zatekli nakon toliko godina?
– Jesam, posetio sam to mesto kao mlad novinar. Išao sam na Goli otok sa čovekom koji je prvi put nogom kročio u taj logor kao kažnjenik. Znate svaka gradjevina, svaki kamen tamo isklesan je ljudskom rukom udarcima kamen o kamen, a svako drvo koje je niklo, izraslo je tako što su mu kažnjenici svojim golim telima pravili hladovinu od sunca… Milion kamenja je tamo a više miliona suza i kapi krvi prolivenih.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

U knjizi po prvi put mogu se videti i autentične fotografije sa Golog otoka?
– Da, knjiga je malo drugačije dizajnirana i štampana, a u njoj se nalaze ekskluzivne fotografije kako izgleda ovo mesto danas. Od Petrove jame, do zatvoreničkih ćelija, upravničkih zgrada i bunkera.

Kako ide prodaja knjige?
– Za sada odlično, još malo i prvi tiraž je rasprodat. Želeo bih da naglasim da je kompletan prihod od prodaje, znači svaki dinar namenjen u humanitarne svrhe. Tačnije za pomoć deci Prihvatilišta. Želeo bih da zahvalim Gradu Beogradu na podršci, ali i mom timu Bojanu Vlajiću i Ivani Vujnović na pomoći, jer su se i oni odrekli svog honorara za pomoć deci.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Kako se može knjiga kupiti?
– Osim u knjižarama, a zbog problema koje je izazvala pandemija virusa korona snašli smo se i prodaje se onjiga online. Možete je poručiti porukom meni u inboks na Fejsbuku ili Instagramu i knjiga stiže na kućnu adresu. Želeo bih da se zahvalim svim ljudima koji učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji, kao i vašem portalu, jer tako činimo dobre stvari. Pomažemo deci i ostavljamo mladjim naraštajima da čitaju i uče o jednoj istoriji koja je godinama bila zabranjena



Izvor: Srbija Danas

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar