Ova pita od bundeve je pravi američki klasik, i morate da je probate.
Uostalom, nikad nije kasno da probate nešto novo.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Naročito ako volite bundevu…
Sastojci:
- 200 g ohlađenog putera, isečenog na kocke veličine oko 2 cm
- 10 ml hladnog alkoholnog sirćeta
- 50 g šećera
- 85 ml hladne vode
- 330 g brašna
- 2,5 g soli

Fil:
- 600 g sveže bundeve, oljuštene i isečene na kocke
- 50 g smeđeg šećera
- 250 g kisele pavlake
- 5 jaja
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
- prstohvat sveže mlevenog muskatnog oraščića
- 175 ml meda

- Puter izvadite iz frižidera 20 minuta pre nego što krenete mesiti testo.
- Dobro promešajte u činijici šećer, sirće i vodu. Ostavite da stoji deset minuta, pa opet promešajte da se šećer rastvori.
- Ako mesite testo rukom, pomešajte brašno i so u velikoj posudi. Dodajte puter, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u testo, ali samo delimično, da ostanu gromuljice veličine zrna graška. Ako koristite stoni mikser, ubacite brašno, so i puter u posudu, pa pulsirajte nekoliko puta da dobijete mrvičastu masu u kojoj se naziru komadići putera.
- Ovu mrvičastu masu prebacite na radnu površinu, pa pospite šećernom mešavinom. Brzim pokretima umesite testo. Nemojte previše mesiti, važno je da se i dalje vide komadići putera. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižider da stoji oko 2 sata.
- Dvadeset minuta pre nego što planirate nastaviti rad, izvadite testo iz frižidera i prebacite ga na pobrašnjenu podlogu. Razvijte ga, pa njime obložite kalup za tart (najbolje sa pokretnim ivicama ili dnom koje se može ukloniti) prečnika 25-27 cm. Ostavite oko 1 cm testa preko ivica kalupa. Stavite kalup sa razvijenim testom u kesu i vratite u frižider da stoji oko 2 sata.
- Dvadesetak minuta pre pečenja testa, uključite rernu da se greje na 200 °C. Izvadite testo iz frižidera, pa mu unutrašnjost obložite papirom za pečenje, a preko papira sipajte zrna pasulja ili nešto slično što neće dozvoliti testu da se naduje tokom pečenja. Stavite testo u zagrejanu rernu, pa pecite oko 20 minuta. Nakon tog vremena sklonite papir za pečenje sa zrnima pasulja, pa pecite još 15ak minuta. Gotovu koru izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi u potpunosti.
- Za fil najpre ispecite bundevu. Ovo možete napraviti i ranije, pre nego što umesite testo. Uključite rernu da se greje na 220 °C. Komade bundeve poređajte na foliju, pospite šećerom, umotajte u foliju i pecite u zagrejanoj rerni oko 35 minuta.
- Pečenu bundevu izvadite iz rerne, odmotajte foliju i ostavite da se ohladi. Ubacite bundevu u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima za fil. Blendirajte dok ne dobijete glatku masu. Sipajte fil u pečenu koru i vratite u rernu zagrejanu na 180 °C. Pecite oko 40 minuta, dok ne primetite da se fil stegao.
Komentari (0)