Paklenim stepenicama do apsolutnog RAJA: Da li biste prošli NAJOPASNIJOM stazom na svetu? (FOTO+VIDEO)

Zbog prolaza na planini Hua Šan trešće vam se kolena od straha, ali vidik je vredan sve muke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/theworldhitchhiker, Printscreen/Instagram/mboogbie, Printscreen/Instagram/darjakot

Od pogleda će vam se zavrteti u glavi, noge glecati, ali pogled… nema para koje ga mogu platiti!

Vredan je i muke, i straha i klecanja kolena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stazom na planini Hua Šan, ili planinom smrti, kako je još zovu, mogu da prođu samo najodvažniji, a toliko je opasno da morate sve vreme biti vezani za stene kako ne biste pali.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jayden Williams (@jayden_williams_99)

Planina Huašan jedna je od pet Velikih kineskih planina i smatra se svetim mestom još od drugog veka pre Hrista.

Na ovom mestu život je izgubilo mnogo ljudi, ali to i dalje ne sprečava turiste iz celog sveta da prođu “nebeskom stazom” od trulih dasaka, sve do vrha planine, gde zaista mogu da stignu samo najhrabriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James (@intercontravel)

Sama staza duga je oko 14 kilometara i spaja južnu i severnu stranu planine. Sagradio ju je pre 700 godina toistički sveštenik po imenu Hi Žižen, koji je kamene klinove zakucao u litice, a preko stavio drvene daske. Na taj način je želeo da iskusi i učvrsti svoju veru. Danas je prelaz nešto sigurniji, pa su duž stene postavljeni i lanci, ali i dalje nije dovoljno bezbedno. Kolaju priče da čak stotinu ljudi godišnje ovde izgubi život, ali nigde nije zvanično potvrđeno. Takođe, dodaje se da je u 99 odsto slučajeva to krivica samih turista koji ili nisu nosili konopce, ili se nisu pridržavali drugih pravila, navodi se na portalu travelchinaguide.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VOYAGED by 9GAG (@voyaged)

Staza se nalazi na 2155 metara nadmorske visine, što predstavlja najviši deo planine Hua. Duga je oko 130 metara i sastoji se od tri dela.

Gornji deo je od Južne nebeske kapije do pećine Chaoiuan, gde kupujete i dobijate sigurnosni konopac. Ovaj deo je dugačak oko 20 metara i širok 70 santimetara sa gvozdenim ogradama. Dakle, prilično je sigurno, navodi se na portalu chinadiscovery.com.

Prema uputstvima osoblja, potrebno je da zategnete sigurnosni konopac oko grudi, a već na srednjem delu, srce će sigurno krenuti da vam lupa jače, jer deo dug desetak metara je veoma strm, a spuštaćete se držeći se za metalne lance, prelazeći preko metalnih šipki uklesanih u pukotine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elias (@rufloc_knock_knock)

Zatim ćete doći do najopasnijeg dela. Duž litica isklesane su rupe u koje su uglavljene daske, a na nekim delovima ih čak ni nema. Turisti se ovuda kreću veoma sporo, gotovo santimetar po santimetar jer staza nije šira od širine stopala. Nakon što stignete do kraja staze, treba da hodate istim putem nazad, dok je ispod vas ambis bez dna.

Nije svima dozvoljeno

Turistima koji su niži od 150 santimetara, stariji od 50 godina ili pate od srčanih bolesti, hipertenzije, akrofobije i sličnog, nije dozvoljeno da učestvuju u ovoj aktivnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ?? #instaxian (@insta__xian)

Takođe, morate biti u udobnoj obući, papuče, štikle i sandale nikako nisu dozvoljene. A preporuka je i da ponesete par debelih radničkih rukavica, kako se ne biste posekli na stare metalne obruče u stenama.

Da li biste se usudili da posetite ovo mesto i pređete preko ove staze? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar