U Beogradu postoji čak 6 opasnih CRVENIH ZONA! Izbegavajte ova mesta u širokom luku

Munje i gromovi su nekima fascinantni dok kod drugih izazivaju strah, a u prestonici postoje i "crvene zone" koje su posebno opasne kada je reč o gromovskom udaru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Za ovaj period godine nije iznenađenje kada se tmurni oblaci formiraju iznenada i izazovu nepogode praćene grmljavinom i pljuskovima.

Munje i gromovi su nekima fascinantni dok kod drugih izazivaju strah, a u prestonici postoje i “crvene zone” koje su posebno opasne kada je reč o udaru groma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Opasnost od groma je prisutna gde god da se nalazite na otvorenom, ali je ipak znatno veća na mestima koja su pored vode ili u šumi.

Upravo zbog toga, neka od najpopularnijih beogradskih izletišta poput Ade Ciganlije i Kalemegdana, kao i mostovi, spadaju u “crvene zone” i lokacije na kojima postoji veća opasnost od ovakve nesreće.

Najsigurnije je u samom gradu, jer gromobrani na zgradama mogu da zaštite okolinu, ali opasnost i tu postoji, pa je najbolje da se potraži zatvoreni prostor.

Ipak, i to nije dovoljno te u zatvorenom prostoru treba izbegavati tuširanje, kontakt sa fiksnim telefonom, električnim uređajima i utičnicama jer munja koja udari u električni vod može da se prenese dalje kroz instalacije.

Opasna mesta u Beogradu:

– ADA CIGANLIJA: Velika površina, bez značajnih visokih objekata sa gromobranima, dosta šume i otvorenog prostora i voda

– KALEMEGDAN: Isturen deo grada sa dosta drveća

– AVALA: Kao planina posebno je opasno mesto prilikom grmljavine

– ZVEZDARSKA ŠUMA: Veća nadmorska visina i šuma

– MOSTOVI: Blizina vode, otvoren prostor

– KEJEVI: Blizina reke, udaljenost zgrada…

Nema sigurne zaštite

Međutim, sigurna zaštita od groma ne postoji, što se odnosi i na gromobrane jer je praksa pokazala da gromovi i pored toga udaraju u objekte i na otvorenim terenima, naravno sa manjom verovatnoćom.

Gromobrani su ipak najbolja zaštita, a na pojedinim objektima, gde gromobrani postoje, oni mogu da zaštite i manji prostor oko njega.

Udar groma ima svoje kanale duž električnih linija sila i on se prazni tamo gde se “nameračio”: u zemlju, objekat ili čoveka. Zato ne treba stajati na najvišem objekatu u okolini blizu njega. Ne treba biti ni na otvorenom prostoru kao ni blizu pojedinačnog drveća.

Kako da prepoznate opasnost

Ako niste u prilici da pronađete adekvatno sklonište kada napolju počne da grmi, a osećate da vam trnci prolaze telom ili se kosa nakostrešila, velika je verovatnoća da će vas u tom trenutku pogoditi grom. Bez panike, u takvim situacijama bi trebalo samo da čučnete što je niže moguće prebacujući težinu tela na nožne prste, kako bi što manje bili u kontaktu sa tolom.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar