Božićna trpeza: Vi birate! Sočni svinjski file, punjena jaja ili krompir s kukuruznim brašnom (RECEPTI)

Šta god da odaberete nećete pogrešiti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Ukoliko vam slučajno treba inspiracija za božićnu trpezu i dvoumite se šta da spremite, mi ćemo vam još dodatno otežati izbor.

Ali, sigurno nam nećete zameriti jer vam predlažemo tri sjajna recepta koji će oduševiti vaše ukućane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, vi birate – rolovani svinjski file, punjena jaja ili krompir s kukuruznim brašnom.

Prijatno!

ROLOVANI SVINJSKI FILE

Sastojci:

oko 1 kg svinjskog filea (3 manja komada)

oko 200-300 g tanko sečene dimljene slanine

so, po potrebi (oko 3 pune kašičice)

sveže mleveni biber, po potrebi

0,5 dl vode

0,5 dl suvog belog vina

2-3 kašike ulja

Priprema: Rernu zagrejte na 200 C. Svaki komad posolite, pobiberite i dobro utrljajte. Poređajte slaninu na kuhinjsku dasku, pa preko toga na jedan kraj stavite meso i onda čvrsto umotajte file, celom dužinom, u slaninu. Umotano meso stavite u vatrostalnu posudu, tako da spojevi slanine budu okrenuti nadole. Najbolje je da odstoji nekoliko sati poklopljeno. U vatrostalnu posudu, između mesa, ravnomerno sipajte malo belog vina i malo vode. Prelijte sa nekoliko kašika ulja i stavite meso da se peče oko sat i po vremena. Služite prohlađeno.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

BOŽIĆNA PUNJENA JAJA

Sastojci:

10 jaja

3 kisela krastavčića

100 g majoneza

2 kašike pavlake

kašičica senfa

50 g šunke

so i mirođija ili peršun

Priprema: Obarite jaja, stavite ih u hladnu vodu i ostavite da se ohlade, pa očistite i presecite napola. Izvadite žumanca, pa im dodajte krupno izrendane krastavčiće, majonez, pavlaku, sitno iseckanu šunku, mirođiju ili peršun po ukusu, senf. Posolite po ukusu, pa sve izmešajte. Poređajte belanca na tanjir ili tacnu. Možete belancima odseći dno, samo malo, da bi mogla lepše da se slože. Kašičicom punite jaja, pa ih dekorišite i stavite u frižider da se ohlade.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

KROMPIR S KUKURUZNIM BRAŠNOM

Sastojci:

1 kg krompira

2 kašike kukuruznog griza

100 g maslinovog ulja

soli po ukusu

Priprema: Oljušten krompir isecite na četvrtine i oko 15 minuta barite u slanoj vodi. Pazite da se krompir ne prekuva, ne treba da se raspada kada ga ubodete viljuškom. Ocedite i istresite obaren krompir u cediljku, da se dobro ocedi od vode. Zatim pospite grizom i protresite cediljku kako bi se brašno ravnomerno rasporedilo po svakom krompiru. Odgovarajuću tepsiju nauljite, pa ubacite u rernu da se kratko zagreje ulje. Kad se zagreje, ubacite pa protresite tepsiju da se krompiri oblože uljem. Dodajte još malo soli ili neke druge začine po ukusu – biber, peršun, origano, čili, i zapecite krompiriće na 200 stepeni. Trebalo bi da su gotovi kroz 15-20 minuta, kada fino porumene. Poslužite dok su topli.

Pročitajte još zanimljivih tekstova u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar