Dolaze zvezde iz celog sveta: Spektakularan program 18. Beogradskog festivala igre

Festival počinje 19. marta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Liel Anapolsky

“Pozivajući na uživanje u živom nastupu i magiji teatra, glavni program 18. Beogradskog festivala igre je do koske hrabar, suludo zanimljiv i odvažno zreo, baš po meri festivalskog punoletstva, a on počinje novim komadom Dimitrisa Papajoanua, 19. marta i završava se nastupom Kompanije Akrama Kana, 14. aprila”, najavili su organizatori festivala.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako poručuju organizatori, “to nije sve, jer postoje i programi prethodne festivalske edicije koji zbog pandemije nikako nisu mogli da stignu do beogradske i novosadske publike”. Onima koji su brižljivo čuvali ulaznice, festival duguje neke senzacionalne predstave, pa će tako pravi maraton gostovanja izuzetnih savremenih koreografa i trupa, potrajati od 6. marta do 14. maja.

Telo Čarlija Čaplina je bilo ukradeno iz groba: Lopovi su dobili urnebesan odgovor kada su tražili otkup

Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova “Dani igre” u Jugoslovenskoj Kinoteci od 18. do 21. februara, koreografske radionice, majstorski kursevi, izložbe. Planirano je da već 6. marta dugo očekivane zvezde Njujork siti baleta izađu na scenu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a dan kasnije pred publiku u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Slikar, koreograf, pozorišni i vizuelni umetnik Dimitris Papajoanu gostovaće sa svojom novom produkcijom 18. i 19. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Kompanija Jakoba Alboma iz Amsterdama, predstaviće se publici 21. i 22. marta na sceni Opere Madlenianum, sa komadom “Životni prostor”. Iz Ženeve na BFI stiže kompanija “Alias” koja će 23. i 24. marta u Beogradskom dramskom pozorištu predstaviti komad “Normalno”.

Kako je Velimir Živojinović postao Bata? Ovo niste znali o poznatom glumcu

“Zappala Danza” iz Katanije nastupiće u Operi Madlenianum 25. marta. Iz Los Anđelesa u Srbiju dolazi čuveni “Body Traffic”. Publika će imati prilike da ih vidi takođe u Madlenianumu 26. marta, a dan kasnije i u novosadskom SNP. Za 28. i 29. mart na sceni BDP-a najavljeno je gostovanje kompanije Adi Butros iz Tel Aviva.

U novom komadu, nastalom u produkciji pariskog Teatra de la Vil, izraelski koreograf Adi Butrus poziva publiku da preispita vrednosti grupe i individualaca koji čine grupu. Šaj Kubler sa svojom trupom, gostovaće 30. marta u Bitef teatru sa komadom “Telemetrija”. Alesandro Šaroni iz Ankone stiže u Beogradsko Atelje 212 sa komadom “Avgust” koji je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji. Jedna od najtraženijih kubanskih trupa savremene igre “Malpaso” iz Havane stiže 3. aprila prvo u beogradski Atelje 212.

Dva dana kasnije, 5. aprila, gosti sa Kube nastupiće na sceni novosadskog SNP. Grupa gospodina Serena nastupiće 4. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu, a “TanzMainz” iz Majnca 5. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Intervjui koji su obeležili 2020. godinu: Holivudske zvede su govorile za Objektiv

Beogradski festival igre prvi put predstavlja brodvejske zvezde, i to igrače koji su nenadmašni u svojim cipelama za stepovanje, nudeći senzacionalno iskustvo. Nastup “Džejson Samjuels Smit & Divine Rhythm Productions” obradovaće publiku 6. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu i dan kasnije u novosadskom SNP. “Kompanija Magi Maren” nastupa 8. aprila u Ateljeu 212, a “Peeping Tom” iz Brisela 9. i 10. aprila u Madlenianumu.

U drugoj polovini festivala, u beogradski Sava centar 14. aprila stiže Kompanija Akrama Kana iz Londona, a na istom mestu 17. aprila predstaviće se Drezden Frankfurt kompanija igre. Balet džez Montreal zatvoriće BFI 14. maja u Sava centru.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar