Crna godina za sport: Kobi, Maradona – to nije ni vrh “ledene sante” sportskih tragedija!

Tragična smrt košarkaškog virtuoza Kobija Brajanta i iznenadni odlazak fudbalskog boga Dijega Armanda Maradone duboko su potresli svetsku javnost, koja je zanemela od šokantnih vesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Osim globalne pandemije Covida-19, koja je paralisala planetu, 2020. godina ostaće u izuzetnom lošem sećanju svim ljubiteljima sporta.

Tragična smrt košarkaškog virtuoza Kobija Brajanta i iznenadni odlazak fudbalskog boga Dijega Armanda Maradone duboko su potresli svetsku javnost, koja je zanemela od šokantnih vesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kineska Nova godina, kojom je 26. januara počela godina Pacova, obeležio je stravičan događaj – u helikopterskoj nesreći poginuo je Kobi Brajant (42), jedan od najboljih košarkaša u istoriji magične igre pod obručima, zajedno sa ćerkom Đijanom i još sedam ljudi. Ikona Los Anđeles Lejkersa i NBA lige krenula je te kobne nedelje put Kalabasasa, na trening košarkaškog tima svoje ćerke, a niko nije mogao ni naslutiti da će to biti poslednji let jedinog legitimnog naslednika letećeg Majkla Džordana.

Foto: Profimedia

Petostruki osvajač NBA lige čitavu karijeru proveo je u „gradu anđela“. Tokom 20 sezona druženja s narandžastom loptom bio je uzor i idol mladima koji su pravili prve košarkaške korake. Blistala je Crna Mamba od 1996. i izbora kao 13. pika na draftu u Nju Džerziju. Dva laskava MVP priznanja u finalima, 33.643 poena i 6.306 asistencija, dovoljni su argumenti da njegovo ime zauvek bude u košarkaškim almanasima.

Čak i onda kad je odlučio da 2016. završi karijeru i ode u zasluženu penziju, oprostio se trijumfom protiv Jute u svom Stejples centru, u velikom stilu, uz nestvarnih 60 poena. Niko tada nije ni slutio šta bi moglo da se desi 26. januara, iako ovakve legende nikada ne umiru, već žive kroz dela. Kobi Brajnt ih je imao i ostavio generacijama koja će odrastati na njima.

SRCE IZDALO EL PIBEA

Kad je izgledalo da godina ne može da bude gora, 25. novembra je sa životne scene otišao Dijego Armando Maradona (61). Po mnogima najbolji fudbaler u istoriji uz Brazilca Pelea, preminuo je u svom domu u Tigreu od posledica srčanog udara. Kasnije je autopsijom potvrđeno da je smrt nastupila usled akutne, kongestivne i hronične insuficijencije, pošto se Argentinac oporavljao od operacije subduralnog hematoma na mozgu.

Popularni El Pibe nije ostavljao simpatizere bez daha samo bravurama na stadionima, noseći dresove Argentinos juniorsa, Boke juniors, Barselone, Napolija, Sevilje i Njuels old bojsa, već i ekscentričnim ponašanjem van terena. Nikakva tajna nisu bili problemi sa zavisnošću od alkohola i kokaina, zbog čega je i suspendovan više puta tokom blistave karijere. Mnogima će ostati upamćen po golu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Meksiku 1986, poznatijem pod nazivom „božja ruka“, koji mu Englezi nikada nisu oprostili.

Foto: Profimedia

Međutim, igrač s takvom vrstom temperamenta i neverovatnom dozom lucidnosti, genijalnosti i originalnosti retko se rađa. Nepravedno i nezasluženo bi bilo da se loše stvari i buran život stave u prvi plan. Takav je bio Dijego Armando Maradona, specifična ličnost i sinonim jedne ere fudbala 20. veka. Svako ga je doživljavao na drugačiji način, ali svi su složni u oceni da smo prerano ostali bez boga fudbala.

Tugovala i Srbija

Sportska Srbija je takođe zavijena u crno u prethodnih godinu dana. Tokom nesrećne 2020. preminuli su počasni generalni sekretar FIBA Borislav Bora Stanković, fudbalski stručnjaci Radomir Antić, Ilija Petković i Zoltan Sabo, rukometni virtouz Zlatko Portner, strelkinja Bobana Momčilović Veličković. Košarka je ostala bez Bojane Milošević, Milete Lisice i Milovana Stepandića. Svi oni ostavili su dubok trag i njihov gubitak je nenadoknadiv za srpski sport.

Benedek, Stajls, Stern…

Vaterpolista Tibor Benedek (48), proslavljeni reprezentativac Mađarske, preminuo je 18. Juna, pošto se u maju iznenada povukao sa pozicije trenera UVSE. Spekulisalo se da je klupu napustio iz privatnih razloga, a glasine su jasno ukazivale da je reč o teškoj bolesti. U najvažnijoj bici, protiv kancera pankreasa, nije izašao kao pobednik, verovatno prvi put u životu. Za sobom je ostavio veliku prazninu i sećanja na majstorije najboljeg levorukog igrača u bazenu. Tri puta je bio olimpijski šampion u Sidneju, Atini i Pekingu. Mnogi su ga smatrali jednim od najvećih rivala Srbije i razlog što je “delfinima” trebalo toliko vremena da dođu do željene medalje u Rio de Žaneiru. Poklonila mu se planeta i 2013. godine, kao selektoru Mađarske. Delovalo je da izrasta u vrsnog stratega, ali podmukla bolest je, na veliku žalost, bila preteški protivnik.

Takođe, svetska javnost oprostila se od legendarnog fudbalskog asa Nobija Stajlsa, trenera Žerara Ulijea, komesara NBA lige Dejvida Sterna, člana Kuće slavnih NBA lige Džerija Slouna…

KOBI BRAJANT – BROJKE
2008. godine dobio nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige
11 puta izabran u najbolju postavu NBA lige

DIJEGO MARADONA – BROJKE
1986. godine postao prvak sveta s reprezentacijom Argentine
354 gola postigao na zvaničnim utakmicama

PIŠE: Uroš Selenić

Navijači Milana zabrinuti: Dok se “rosoneri” bore za titulu, Ibra gostuje na muzičkom festivalu! (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar