OBJEKTIV INTERVJU s legendom svetskog tenisa: Trka za najboljeg u istoriji svela se na dva imena! (FOTO)

Federer polako posustaje, pa se trka za najboljeg tenisera svih vremena svela na dva imena – Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, kaže jedan od najvećih umova belog sporta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/printscreen youtube

S obzirom na to da je Australijan open pomeren za februar, Novak Đoković je dobio još neku sigurnu nedelju više na svom kontu kad je u pitanju mesto broj jedan na ATP listi.

Teško je poverovati da ga iko i išta može zaustaviti na putu ka rekordu. Švajcarac je i dalje u vođstvu, ali razlika se dramatično smanjuje, posebno što teniser iz Bazela neće igrati na prvom grend slem turniru u sezoni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O svemu tome legendarni Nikola Pilić razgovarao je za prvi broj štampanog izdanja Objektiva.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

“Teško mi je da zamislim da Federer osvoji još jedan ili dva grend slema. Ne kažem da ne može, ali biće veoma teško.Vidite, on sada za rivale ima, pored dvojice velikana Novaka i Rafe, plejadu mlađih igrača: Zvereva, Medvedeva, Tima, a uz sve to ima i 39 godina. Po meni, trka za GOAT svela se na dva imena”, tvrdi Pilić.

Foto: EPA

Ipak, prednost u grend slem titulama i dalje je na strani Švajcarca i Španca.

“Tačno je. Međutim, meni nije jasno zašto se nedovoljno ceni broj nedelja na prvom mestu, posebno u zapadnim medijima. Znate, ako imate igrača koji je 300 i više nedelja prvi, onda to znači da je on dominantan i konstantan punih 10 godina. Pa zar to nije veliko dostignuće?”

Trenutna tabela govori da Nadal i Federer imaju po 20 grend slem titula, a Đoković 17. Priliku da smanji razliku srpski teniser imaće već u februaru, na Australijan openu, gde se oseća kao kod kuće.

Foto: EPA

“On je taj turnir osvajao čak osam puta i uvek je u Melburnu fantastičan. To je, takoreći, njegov teren i prvi je favorit turnira, bez obzira na to što Federer neće igrati. Međutim, za njega je ključna stvar da bude 100 odsto fit, jer kad je tako, može izbeći taj crni dan koji se na velikim turnirima dešava i najvećim teniserima”, dodao je za Objektiv trostruki osvajač Dejvis kupa.

Finiš turbulentne 2020. godine najavio, istina ko zna koji put, smenu generacija na vrhu teniskog karavana. Ipak, do potpune zamene mesta moraće da se sačeka još malo.

“To je prirodan proces koji je velika trojka, pa i Endi Mari svojevremeno, znatno usporila. Međutim, to će se sigurno desiti. Nekad se razlika između njih merila miljama, a sada su u pitanju santimetri. Još uvek stara garda ima šta da pokaže”, smatra Pilić.

STATISTIKA

Grend slem titule
Rodžer Federer  20
Rafael Nadal       20
Novak Đoković   17

Broj nedelja na 1. mestu
Rodžer Federer  310
Novak Đoković  301
Rafael Nadal       209

Masters trofeji
Novak Đoković   36
Rafael Nadal       35
Rodžer Federer  28

Međusobni dueli
Đoković – Federer 27-23
Đoković – Nadal 29-27
Nadal – Federer 24-16

Ukupan broj ATP titula
Rodžer Federer  103
Rafael Nadal       86
Novak Đoković   81

PIŠE: Slobodan Vrakela

Strašan prizor posle zemljotresa, posebno je pogodio Noletovog trenera: Srca nam pucaju, ovo ubija (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar