Najbolji filmovi 2020. godine – Od “Parazita” do “Hamiltona”

Koji film vas je najviše zabavio ove godine?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
najbolji filmovi 2020. godine
Foto: Printscreen/Youtube/Universal Pictures All-Access

Godina 2020. bila je izuzetno dugačka. Toliko da je većina nas gotovo zaboravila da je u februaru ove godine “Parazit” osvojio Oskara za najbolji film. Imali smo priliku da pogledamo veliki broj dobrih filmova, ali i mnogi su pomereni. Neki od najviše iščekivanih filmova su izbegli bioskope tokom 2020. godine i biće prikazani tek sledeće ili za dve godine. Međutim, koji su najbolji filmovi 2020. godine?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najnoviji filmovi, odnosno popularni filmovi koji su izašli ove godine su zaista prava retkost, jer definitivno nikad nije bilo teže okupiti ljude u bioskopu i čitava situacija sa korona virusom se odrazila na celu filmsku industriju.

“Parazit”

Kada govorimo o tome koji su najbolji filmovi 2020. godine nemoguće je izostaviti “Parazita”. Iako je reč o filmu iz 2019. godine računamo ga kao film koji je značajno obeležio 2020. godinu. Najviše zahvaljujući njegovom istorijskom trijumfu na dodeli Oskara.

Reč je o prvom stranom filmu koji je poneo nagradu za najbolji film, najboljeg režisera, najbolji originalni scenario i najbolji strani film. “Parazit” je takođe tokom 2020. godine stigao i pred srpsku publiku. Reč je o remek-delu korejskog režisera Bong Džu-Hoa koje govori o društvenim klasama, ali i tome kako je lako izgubiti humanost. Džun-Ho je ovim filmom održao čas svima nama kako savršeno režirati jednu scenu, ali i kako je odlično montirati.

Doneo je u bioskope nešto što do sada nismo mogli da vidimo. Savršeno spaja crni humor, satiru i ozbiljnu dramu. Na kraju filma imate želju samo da ustanete i aplaudirate” Film je predstavio jedan pravi kultuni fenomen koji ćemo dugo pamtiti, mislimo da svima u glavi i dalje odzvanjaju reči “Džesika, jedinica, Ilinois, Čikago”.

“Ptice grabljivice i fantastična emancipacija Harli Kvin”

Kad su u pitanju akcioni filmovi ovo je prava preporuka i poslastica obožavateljima superherojskih filmova. Reč je poslednjem blokbasteru koji smo mogli da gledamo u bioskopima pred početak pandemije. Igrom slučaja je ovo postao najbolje ocenjen superheroiski film, kao i film iz ovog žanra koji je zaradio najviše novca.

Režiserka Keti Jen nam je donela neobičnu avanturu jedne od najpoznatijih DC-jevih zlica, a to je Harli Kvin (koju ponovo igra odlična Margo Robi). Film prikazuje Harli koja pokušava da se snađe u Gotamu i stane na noge nakon raskida sa Džokerom. Harli upoznaje neke od najvoljenijih junakinja iz stripova, a to su Kasanda Kejn (tj. Kasandra Vejn – Betgirl), “The Huntress”, “Black Canary” i policajka Rene Montoja.

Susreću se sa najopasnijim negativcem iz Gotama koji prvi put stiže na veliko platno – Crna Maska, koga igra uvek odlični Juan Mekgregor. Svi događaji su prikazani kroz oči Harli Kvin, koja je davno sišla sa uma, zato je ona savršeni nepouzdani narator i režiserka se sa time igra. Kako je to za očekivati kod Harli – sve je puno nasilja, jarkih bolja i naravno šljokica. Sasvim sigurno je da ovaj film pripada listi najbolji filmovi 2020. godine.

Ako ste se premišljali da li da odgledate ovaj film imate našu preporuku.

“Otac”

Ova godina je bila komplikovana i za domaće filmove. Među nekoliko filmova koji su uspeli da stignu u bioskope izdvojio se svakako “Otac”, sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi. Filmski centar Srbije ga je proglasio za najuspešniji domaći film godine.

Reč je o ostvarenju koje prikazuje priču o čoveku koji ne može da se pomiri sa činjenicom da su mu oduzeli decu. On odlučuje da se suprotstavi sitemu i započinje “Forest Gampovsku” šetnju od svog sela na jugu Srbije do Beograda. Iz protesta i očaja postaje heroj. “Otac” je otvorio ovogodišnji “Fest” i uspešno započeo bioskopsko prikazivanje, koje je moralo biti prekinuto zbog epidemiološke situacije.

Osvojio je značajne nagrade i zapažen je na svetskim festivalima. Nakon nagrade FEDEORA na ovogodišnjem Festu, na Pulskom filmskom festivalu film je odneo brojne nagrade. Bogdan je osvojio nagrade za najboljeg glumca u Minsku. Gluma Gorana Bogdana intrigira profesionalce širom sveta, a nedavno je bio nominovan i za evropskog Oskara, tačnije nagradu Evropske filmske akademije – rame uz rame sa Vigom Mortensenom i Madsom Mikelsenom.

“Hamilton”

Ovo filmsko leto je obeležio čuveni mjuzikl “Hamilton“. Moramo naglasiti da se ovo ostvarenje znatno razlikuje od drugih sa liste najbolji filmovi 2020. godine – pošto je reč o predstavi koja je snimana, a ne o igranom filmu. Predstava je premijerno odigrana 2015. godine, a čak i danas su karte mesecima unapred rasprodate.

“Hamilton” je biografski mjuzikl o Aleksandru Hamiltonu, jednom od očeva američke nacije. Mjuzikl je svojevremeno dobio čak 16 nominacija za nagradu Toni, najviše u istoriji Brodveja. Osvojio je Pulicerovu nagradu za dramu, kao i Gremi. Zahvaljujući snimljenoj verziji mjuzikla je svet ponovo poludeo za “Hamiltonom”. Za popularnost komada je zaslužan kreator Lin-Manuel Miranda, koji je napisao sam svih 46 pesama u mjuziklu, a svaka je remek-delo za sebe. Miranda je priču o američkom političaru i ekonomisti upotpunio rep, hip hop, R&B i pop pesmama.

Takođe, odlučio se za takozvani slepi kasting, odabrao je najbolje glumce koji mogu da iznesu sve pesme. Tako da belci ne igraju Džordža Vašington i druge očeve osnivači Amerike. Prema rečima kreatora predstave “Hamilton je komad o Americi tada ispričan od strane današnje Amerike”. Kritika smatra ovaj komad jednim od najboljih umetničkih dela 21. veka.

“Bill and Ted Face the Music”

Nastavak čuvene franšize o Bilu i Tedu pod nazivom “Bill & Ted: Face the Music” je ove godine publiku uhvatio nespremnu. Aleks Vinter i Kijanu Rivs su skoro 30 godina nakon originala ponovo postali Bil Preston i Ted Logan, najčuveniji metalci koji putuju koz vreme.

Letos smo mogli da vidimo kako  sada sredovečni najbolji prijatelji kreću u novu avanturu. Na neočekivan put kreću kada ih posetilac iz budućnosti upozori da samo njihova pesma može spasiti ceo svet. Ipak spasiti svet nije lako, zato im pomažu neke muzičke legende, stari prijatelji i porodica.

Film je savršen poklon za ljubitelje prve dve avanture Bila i Teda, ali i za sve koji žele da se priključe njihovom putovanju. Odlična je to razbribriga za 2020. godinu. Kad je u pitanju ovaj film preporuka je neizbežna ukoliko želite dobro da se zabavite.

“Tenet”

 

Kada su u pitanju najbolji filmovi 2020. godine Tenet je sigurno najpopularniji, a već 12 meseci publika priča samo o ovom ostvarenju. Reč je o najviše iščekivanom filmu godine, i nije ni čudo što je razočarao publiku – jednostavno nije mogao da doraste neverovatnom uzbuđenju gledalaca.

Film je najbolje opisati kao film Kristofera Nolana na steroidima, mada deluje da ni on ne zna šta je u pejedinim delovima filma radio (Dok kada gledamo “Inception”, koji je takođe komplikovan, imamo utisak da režiser tačno zna šta želi da nam prikaže). Moramo priznati da je reč o najvećem akcionom spektaklu, i impresivno je videti kako je Nolan ubedio producente da zaista snime sudar aviona, pošto je to bilo jeftinije od specijalnih efekata.

Džon Dejvid Vošington se pokažao kao jedan od najboljih i najharizmatičnijih Nolanovih glavnih likova, iako samo znamo da se zove “Prtotagonista”. Svakako je režiser stvorio nešto o čemu ćemo raspravljati tokom narednih godina. Ali, hajde budimo iskreni – da li je iko razumeo “Teneta“?

“Borat 2”

Ovaj film je potpuna suprotnost “Tenetu”, pred publiku je stigao grom iz vedra neba. Predstavlja direktan nastavak priče o novinaru Boratu Sagdijevu. Ovaj izmišljeni kazahstanski novinar je svet zapalio 2006. godine, a sada se plod mašte britanskog komičara Saše Barona Koena vraća jači nego ikada.

U prvom filmu je Borat otputovao u Ameriku i napravio je pravi haos, narugao se svemu što može.  Međutim, saznamo je da zbog svog filma Borat osramotio svoj rodni Kazahstan, pa sada mora da se vrati u Ameriku kako bi se dodvorio njihovim vlastima. Ima zadatak da pronađe Majka Pensa. Sada se bavi problemom popularnosti (sada ga svi prepoznaju i žele da se slikaju sa njim) američkom politikom, pitanjem abortusa, ali i pandemijom koronavirusa.

Možemo da vidimo šta Borat radio kada se našao na ulicama SAD-a dok je trajao policijski čas. Drugi film je mnogo suptilniji od prvog, i vidi se da je Baron Koen znao da može na isti način da pridobije publiku dva puta. U filmu se posebno ističke glumica Marija Bakalova, koja igra Boratovu ćerku, i koja je zaista dorasla zadatku.

Film je iznenađujuće topao i sladak, a kratka scena sa Tomom Henksom je možda najbolji filmski momenat godine. Najbolji filmovi 2020. godine definitivno ne bi bili potpuni da se na listi ne nađe i ovo filmsko ostvarenje.

“Another round”

“Još jedna tura” je mali danski film koji obećava. Iz sveg srca navijamo da ovo ostvarenje, kao i glumac Mads Mikelsen stignu do nominacija za Oskara (Već su pokupili mnoge nagrade na dodeli nagrada Evropske akademije). Režirao ga je genijalni Tomas Vinterberg, i ovo je sigurno njegov najemotivniji film.

Predstavlja živote četvorice prijatelja, profesora koji odlučuju da ispitaju neobičan eksperiment. Ispituju teoriju norveškog psihijatra koga navodi da je ljudskom organizmu potrebno 0,05 promila alkohola u krvi da bi savršeno funkcionisao. Naravno, sve krene po zlu, ali ne na način na koji očekujete.

Ispituje egzistencijalnu krizu ove četvorice muškaraca koji se suočavaju sa činjenicom da su postali dosadni. Film je posvećen Idi Vintenberg, ćerki čuvenog režisera, koja je trebalo da igra ćerku glavnog lika, ali je tragično poginula na samom početku snimanja. U njenu čast su njeni drugari iz škole odlučili da se pridruže snimanju (film je sniman u njenoj školi).

Mads Mikelsen je veličanstven u glavnoj ulozi. Dokazao je još jednom da ume bolje da glumi od mnogih glumaca koristeći samo oči. Njegova uloga je srceparajuća i prelepa. Takođe, Mikelsen i Vintenberg su nam doneli jednu od najlepših scena snimljenih ove godine (koja se nalazi na samom kraju filma) – prikazuje nam kako Mikelsen pleše kako bi se održao u životu, ali i po prvi put zaista iskazuje svoja osećanja.

Kad su u pitanju najbolji filmovi 2020. godine ne možemo da ovaj izostavimo, jer bi to bilo sasvim neprikladno. Zato za ovaj film važi velika preporuka od nas.

“Duša”

Kada su u pitanju najbolje ocenjeni filmovi, “Duša” je najbolji među crtanim filmovima ove godine i nosi savršenu poruku za kraj 2020. godine. I kao kada je reč o svim “Pixarovim” filmovima – uspeo je sve da rasplače. Prava je je oda ljubavi ka muzici i naročito džezu.

Film, uz fanastičnu muziku, predstavlja nezaboravnu avanturu profesora Džoa. Džo je profesor muzičkog kome je uvek želja bila da postane profesionalni džez muzičar. On polako postaje razočaran u život. Igrom sudbine Džo doživi nesreću i shvata da je njegova duša na putu ka raju. Slučajno uspeva da pobegne i dospeva u svet u kome žive buduće duše. Pokušavajući da izbegne mračnu sudbinu nauči vrednost života, muzike i prijateljstva.

Film šalje savršenu poruku, koja je svima potrebna tokom 2020. godine: Nemojte da se izgubite tražeći svoju svrhu ili ono u čemu ste savršeni, nemojte se izgubiti u tuđim očekivanjima. Živite svoj život, uživajte u sitnicama i hobijima (čak iako niste najbolji u određenoj oblasti). Život je ono što de dešava dok tragate za srećom i svrhom, stanite i pogledajte svet oko sebe.

“Čudesna žena 1984”

Film predstavlja nastavak odličnog ostvarenja “Čudesna žena” iz 2017. godine. Prikazuje nam nove avanture DC-jeve najčuvenije superheroine, ali ovaj put je radnja smeštena u 1984. godinu. I zaista imamo osećaj kao da gledamo film koji je sniman tokom osamdesetih.

Film se potpuno razlikuje od prvog dela, što je uvek dobro. Režiserka je odlično pokazala po čemu se Čudesna žena značajno razlikuje od svih drugih superheroja – a to su njena dobrota, nada i ideja da nasilje nije rešenje. Film nas podseća na prve filmove o Supermenu i prikazuje Čudesnu ženu najbližu onome što ona predstavlja u stripovima. Negativci koje igraju Pedro Paskal i Kristen Vig su odlični.

I slažemo se sa rečenicom kraljice Hipolite : “Dajana, ljudi te ne zaslužuju”. I zaista vidimo da ljudska vrsta ne zaslužuje Čudesnu ženu i njenu dobrotu, ali nam je svima preko potrebna. Takođe, film je našao genijalan način da ubaci i legendarnu Lindu Karter, koja je igrala Čudesnu ženu u seriji tokom sedamdesetih. I jedna od poslednjih scena se dešava tokom Božića, tako da ovaj nesuđeni datum premijere (prvobitno je trebalo da se prikaže tokom leta) odlično pristaje filmu.

Autori filma nisu ni bili svesni da šalju savršenu poruku za kraj ove godine – govori ljudima da moraju da se odreknu svojih sebičnih želja zarad opšteg dobra – deluje kao poznata poruka. Tera ih da se okrenu jedni drugima.

Moramo naglasiti da ovo nisu najbolji filmovi 2020. godine, već najbolje ocenjeni filmovi od strane publike time što su pokupili najviše pažnje. Vidite koji filmovi su rani favoriti za Oskara:

Kroz Objektiv: Predstavljamo vam rane favorite za Oskara (VIDEO)

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar