TOP 10 BOŽIĆNIH CRTANIH FILMOVA

Najbolji novogodišnji i božićni crtani filmovi – Top 10!

Naša preporuka šta da odgledate sa mališanima u vreme prazinka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Božićni crtani filmovi
Foto: pixabay/ellisedelacruz

Stižu nam novogodišnji i božićni praznici, što je ujedno i mnogim mališanima omiljeni deo godine jer je tada cela porodica na okupu, jede se mnogo slatkiša i dobijaju se pokloni. Ujedno je to period kada se gledaju praznični crtaći, a listu koju smo za vas sastavili čine najbolji novogodišnji i božićni crtani filmovi za decu!

Na listi se nalaze i klasici, stariji animirani filmovi koje svako dete treba da pogleda, kao i oni koji su noviji i nisu poznati roditeljima. Iskoristite praznike i provedite što više vremena sa svojom decom u igri, ali i u gledanju crtanih filmova o kojima ćete kasnije zajedno iznositi utiske.

Upozorenje: opisi crtanih mogu sadržati spojlere. Ako želite da ih izbegnete samo prelistajte listu i odgledajte trejlere.

10) Noćna mora pre Božića – 1993 (Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas)

Noćna mora pre Božića predstavlja filmski klasik poznatog režisera Tima Bartona. Priča počinje tako što Džek Skeleton – kralj bundeva u gradu Noć veštica pronalazi portal koji ga odvodi do Božić grada. Tamo primećuje da je način života sasvim drugačiji od onog u gradu Noć veštica. Video je koliko je tamo vesela i topla atmosfera.

Tako veselo raspoloženje ga iznenažuje zato što je i njemu i njegovim sugrađanima postalo dosadno da svake godine za Noć veštica ponavljaju istu stvar. Želeo je da unese malo vedrine.

Tako Džek odlučuje da ukrade Božić od Deda Mraza i organizuje ga uz pomoć svojih sugrađana. Uveren je da će čudovišta, duhovi i slične nemani iz njegovog grada uspeti da prirede Božić kakav do sad nije viđen. Međutim, nastaje problem jer jedino što oni znaju da rade je da plaše decu, što baš i nije pravo raspoloženje uoči Nove godine i božićnih praznika.

Upravo tu stvari kreću naopako, slepi miševi i ostale utvare ne mogu da shvate pravi duh Božića, koji je njima sasvim stran. Time uspevaju da sasvim unište ovaj porodični praznik. Ili ipak nisu sve nade izgubljene?

Pogledajte ovu urnebesnu i strašnu kombinaciju Noći veštica i Božića za koju postoji veoma dobar razlog zašto ne treba da se meša. Primetićete da božićni crtani filmovi obično nisu u ovakvom raspoloženju i to je baš ono što ovaj film čini tako neobičnim.

9) Polar Ekspres – 2004 (The Polar Express)

Svako dete kako odrasta dođe do perioda kada prestane da veruje u Deda Mraza. Takav slučaj je i sa dečakom, glavnim junakom istoimene knjige Kris Van Alzburga. Dečak ostaje budan noć uoči Božića kako bi čuo zveckanje Deda Mrazovih sanki i dočekao njegov poklon.

Ono što se dešava je prilično neočekivano. Zaustavlja se sat i umesto sanki se čuje voz. Dečak iznenađeno izlazi na ulicu i zatiče voz, magični voz koji vodi na Severni pol. Posle kratkog dvoumljenja da li da se ukrca ili ne, dečak se ipak odlučuje za avanturu.

U vozu upoznaje mnoštvo devojčica i dečaka koji su tu iz istog razloga kao on – da upoznaju Deda Mraza. Na putu ka Severnom polu doživljavaju razne opasne i manje opasne avanture koje deci pomažu da se zbliže.

Božićni crtani filmovi, pak, ne bi bili to što jesu da nemaju Deda Mraza koji se pojavljuje na samom kraju u velikom finišu, gde decu iz voza čekaju velika iznenađenja, mnoštvo poklona – koja će im zauvek odagnati sumnju u postojanje Deda Mraza.

Ovo je odličan novogodišnji crtani za čitavu porodicu. U glavnoj ulozi je Tom Henks koji daje glas dečaku, kondukteru, dečakovom ocu i Deda Mrazu pa je veoma zanimljivo slušati ga u tim različitim izvedbama.

8) Grinč – 2018 (The Grinch)

Grinč (2018) predstavlja najnoviju obradu Grinča koji nam je poznat u nekoliko filmova, od kojih se najviše proslavila verzija sa Džim Kerijem – Kako je Grinč ukrao Božić iz iz 2000. godine (How the Grinch Stole Christmas).

U Huvilu su svi uzbuđeni zbog Božića i predstojećih praznika sem, naravno, namrgođeno stvorenje, zelenog krzna, svima dobro poznato – Grinč. Grinč mrzi Božić, još više mrzi oduševljenje stanovnika Huvila njime. On živi u pećini zajedno sa svojim vernim psom zvanom Maks.

Niko ne zna zašto je Grinč takav kakav jeste ali se pretpostavlja da njegova večna namrgođenost ima veze s tim što je njegovo srce “dva puta manje” nego što bi trebalo – te zbog toga nema kapacitet za sreću.

Zaplet se odigrava tako što Grinč silazi iz pećine u Huvil da kupi namirnice i da bude bezobrazan. Tamo sreće Sindi-Lu Hu, šestogodišnjakinju čija majka radi prekovremeno da bi uspela da izdržava nju i njenu braću. Ona najpre namerava da pošalje pismo Deda Mrazu i zamoli ga da pomogne njenoj majci.

Međutim, pri susretu sa Grinčom menja plan i uz pomoć svog novog drugara odlučuje da zarobi Deda Mraza i popriča sa njim “lice u lice”, nesvesna Grinčovog zlokobnog plana. Božićni crtani filmovi sinhronizovani definitivno imaju svoju čar, a i deci su lakši za praćenje. Postoji i sinhronizovana verzija “Grinča” uz koju će se mališani, a i odrasli će se slatko nasmejati.

7) Šrekov prvi Božić – 2007 (Shrek the Halls)

Sledeće na listi je još jedno zeleno strašno stvorenje – Šrek. Osnovna ideja ovog božićnog specijala jeste da Šrek nema ideju kako se, zapravo, slavi Božić, niti mu je jasno o čemu je reč. Magarcu jasno stavlja do znanja da on kao ogar prosto ne slavi taj praznik. Šrek nabavlja vodič kako da organizuje savršen Božić za svoju ženu Fionu i njihovo troje dece.

Međutim, kako to inače biva, ništa ne ispada po planu. Šreku se pridružuju božićni kolačić, magarac, mačak u čizmama, Pinokio i svi likovi koji su već učestvovali u prethodnim filmovima. Svako od njih ima neku svoju ideju kako treba da izgleda Božić i pričanje njihovih priča i iskustava još više zbunjuje i razljućuje Šreka.

Rasplet predstavlja otkrivanje božićnog duha, ali na specifičan “ogarski”, odnosno Šrekov način. Kad su u pitanju božićni crtani filmovi za decu, Šrek  je definitivno crtani koji morate odgledati, naročito ako su vaši mališani odgledali prethodne delove Šreka.

6) Sve što želim za Božić si ti – 2017 (All I want for Christmas is you)

U ovom dečijem filmu se radi o maloj Maraji Keri koja godinu za godinom sanja o tome da joj roditelji poklone psa. Želja postaje još veća kada u prodavnici kućnih ljubimaca vidi malo, belo, čupavo kuče.

Kad već pomisli da Deda Mraz godinama ignoriše njene želje, one bivaju delimično ispunjene. Dobija Džeka na čuvanje, psa svog ujaka. Ona oduševljeno pristaje nadajući se da će pokazati roditeljima da je dovoljno odgovorna da vodi računa o psu i da će se oni odlučiti da joj poklone ljubimca.

No, Džek je vrlo nemiran pas koji čitavoj porodici pravi zavrzlame i remeti pripreme za Božić, kao i čitavu dinamiku u kojoj je porodica do tad bila.

Božićni crtani filmovi za decu kao što je ovaj su okrenuti ka porodičnim vrednostima. U ovom filmu se radi odrastanju jedne devojčice i njenom otkrivanju šta je to odgovornost i bezuslovna ljubav. Ova lagana priča će se zasigurno dopasti čitavoj porodici, a imaćete prilike da čujete i Marajine hitove.

5) Zaleđeno kraljevstvo – 2013 i 219 (Frozen)

Kada se kraljevstvo nađe u večitoj zimi, hrabra Ana zajedno sa Kristofom i njegovim jelenom polazi u potragu za svojom sestrom Elsom, kako bi skinula čini večne zime. Stvari nisu toliko jednostavne, u filmu otkrivamo kakav je odnos između Ane i Else, koji je zbog Elsinih moći uvek bio pomalo hladan.

Na putu ka zaleđenom dvorcu trojac proživljava razne avanture i sreće začaranog sneška – Olafa. Zabava tek počinje: preko probijanja kroz zaleđenu šumu, suočavanja sa snežnim divovima i na kraju sa Elsom.

Kad je reč o božićnim crtanim filmovima “Zaleđeno kraljevstvo” je veoma brzo postalo klasik. Iz tog razloga je šest godina kasnije napravljen i njegov nastavak “Zaleđeno kraljevstvo 2”, koji, takođe, morate pogledati naročito ukoliko vam se dopao prvi deo.

Iako je generalno srećna u svom kraljevstvu i sa ljudima koji je okružuju Ledena princeza oseća unutrašnji nemir. Elsa ima veoma neobičan dar, a to je da ima mogućnost da kontroliše led i sneg. Time je u stanju da stvori zimu ni iz čega.

Njen osećaj uznemirenosti raste kada je poziva neobičan glas. Princeza odlazi u začaranu šumu, ka mračnim morima i napušta svoje kraljevstvo. Tu saznaje nešto novo o svojoj prošlosti, koja uopšte nije onakva kako se čini. Ukratko, ovo je zaplet drugog dela “Zaleđenog kraljevstva”.

4) Artur Božić – 2011 (Arthur Christmas)

Svi mi znamo priču o tome kako Deda Mraz svakog Božića uspeva da donese paketiće stotinama miliona dece. To su uvek savršeni pokloni i tačno ono šta su deca želela. No, ipak jedan deo priče ostaje pod velom tajne kad su u pitanju Deda Mraz i paketići.

Artur Božić se mora naći na listi gde se nabrajaju najbolji božićni crtani filmovi za decu. Ispod leda Severnog pola nalazi se čitava mašinerija opremljena visoko razvijenom tehnologijom koja štanca paketiće bez greške. Na taj način ni jedno dete ne ostaje bez poklona.

Upravo tu i nastaje zaplet. Jedne godine nastaje greška u sistemu i jednom detetu poklon nije dostavljen. Možda to zvuči kao mala stvar, ali uopšte nije. U Deda Mrazovoj fabrici to postaje veliki problem koji mora što pre da se reši.

Artur, Deda Mrazov najmlađi sin, na sebe preuzima odgovornost i odlazi da dostavi paketić detetu, a na putu ka tome ga čekaju razne peripetije koje će i vas i vaše mališane zasigurno dobro nasmejati.

3) Džek Frost – 2012 (Jack Frost – Rise of the Guardians)

Svu decu na ovom svetu od zla štiti velika četvorka – Deda Mraz, Sendmen, Zubić vila i Uskršnji zec. Ova četvorka je poznata pod imenom “Besmrtni čuvari”. Sve se komplikuje kad veliku počne da ih napada Pič Blek, deci poznatiji kao Babaroga.

Tada se čuvari odlučuju da u pomoć pozovu Džek Frosta, koji u sebi jedini ima moć da spasi i njih i svu decu od straha i tame. Stvari se komplikuju time što Džek Frost ne želi da bude deo ekipe, jer smatra da nikad nije bio dovoljno dobar da bude jedan od čuvara.

Kako se čuvari istovremeno bore protiv Babaroge i pokušavaju da ubede Džeka Frosta da jeste dobar, deca postepeno počinju da gube veru u postojanje čuvara. A njihova vera je upravo ono što ih održava besmrtnim.

Džek se napokon odlučuje da pomogne čuvarima i povrati veru u ova magijska bića i uništi zlog Babarogu. Istovremeno Džek mora da se suoči i sa sopstvenim strahovima.

2) Klaus – 2019

Netfliks svake godine priprema odlične božićne crtane filmove. Jedan od najboljih je definitivno “Klaus”. Nakon što je jedan poštar proglašen toliko lošim poštarom u poštarskoj akademiji prebačen je u mali, zamrznuti grad na severu. Poštar sasvim slučajno otkriva da se tu nalazi pravi pravcati Deda Mraz.

Međutim, grad i njegovi sugrađani su navikli na duge, jednolične zimske dane zaboravljajući šta je sreća. Klaus i poštar se udružuju, tako što Klaus pravi igračke, a potom ih zajedno raznose i poklanjaju deci.

Bilo je potrebno veoma malo vremena da se pročuje po čitavom gradu o njihovoj maloj akciji, a deca su oduševljena počela da pišu pisma Deda Mrazu tražeći igračke. Tako je mesto u kome borave počelo da bude znatno veselije.

Ipak, to mnogim stanovnicima grada, koji ne vole promene, nije odgovaralo. Odgledajte ovaj božićni crtani film i sagledajte sasvim drugačiju perspektivu o priči o Deda Mrazu i njegovom veoma važnom pomoćniku o kome niko ne govori.

1) Božićna priča – 2009 (A Christmas Carol)

Ovo nije prva filmska adaptacija Dikensove “Božićne priče”, ali je svakako jedna od najuspešnijih. Skrudža u ovoj adaptaciji igra fenomenalni Džim Keri.

Zaplet počinje tako što Ebenezer Skrudž ne voli Božićni duh, smatra ga bespotrebnim jer zahteva traženje slobodnih dana i praznovanje, što sto znači da u tom periodu nema zarade. Grdi svog nećaka sa kojim radi što slavi Božić sa porodicom, a ovaj ga zove na božićni ručak.

Iste večeri Skrudža posećuje duh pokojnog poslovnog partnera i upozorava ga da će ga posetiti tri duha. U pitanju su duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svaka poseta je izuzetno izazovna, strašna i emotivno obojena za Skrudža.

Kada ga, napokon, poseti budućnost, Skrudž sasvim menja svoj pogled na svet, uviđa važnost Božića, ali ne samo Božića, već i porodičnih vrednosti, ljubavi i prolaznost onog materijalnog.

Kad se nabrajaju božićni crtani filmovi za decu “Božićna priča” je filmski klasik koje svako dete mora odgledati, baš zbog njegove poučnosti. Takođe, preporučujemo da kada mališani malo porastu im date i istoimenu knjigu na čitanje. Ova knjiga, takođe, predstavlja klasik i veoma kvalitetno štivo.

 

Nadamo se da vam se dopao naš izbor najboljih animiranih i crtanih božićnih filmova. Svaki od njih sa sebom nosi pouku i poruku o važnosti ljubavi, doma, toplih odnosa u porodici i van nje. U suštini, Božić je tu da nas podseti na prave ljudske vrednosti. Želimo vam srećnu Novu godinu i Božićne praznike, a ako biste predložili još neki odličan film za ovaj praznični period slobodno napišite u komentarima.

Autorka: Jovana Petković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar