Da li se razlikuju vežbe za muškarce i žene? Evo šta kažu stručnjaci

Trening treba da bude prilagođen vežbaču

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Kada se radi o treningu, žene će se uvek više posvetiti kardio treningu i svakodnevnim vežbama za zadnjicu i stomak, dok su muškarci ti koji dižu tegove za grudi, ramena, ruke…

I to je neko nepisano pravilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog toga se stiče utisak da postoji razlika između vežbi za muškarce i vežbi za žene, pa da će se na primer tako žene nabildovati ako rade vežbe za gornji deo tela.

A istina je da zapravo ne postoji takvo pravilo, jer i muškarci i žene imaju iste mišiće, samim tim i iste vežbe u zavisnosti od mišićne grupe koju treniraju.

Foto: Printskrin/YouTube/Bodybuilding.com

Razlika može biti u metodi treninga, obimu, intenzitetu i izboru opterećenja. Ali čučanj je čučanj i ne postoji ženski i muški čučanj.

U zavisnosti od trenutnog stanja i cilja, trening treba prilagoditi vežbaču, bez obzira na pol i trenirati telo kao celinu, te podjednako vežbati sve mišiće.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Žene će redovnim treningom svih mišića dobiti zategnuto i oblikovano telo, dok muškarci, s obzirom na hormonski status imaju predispoziciju da znatno uvećaju svoje mišiće.

Zato, drage devojke, nemojte bežati od treninga sa opterećenjem. Da biste napredovale, svaki trening treba da bude izazovan.

Foto: Printskrin/YouTube/Pamela Reif

Ako radite vežbu za ruke sa bučicama od 1 kilograma, slobodno uzmite veće.

Radite vežbe u rasponu od 12-15 ponavljanja sa težinama koje možete maksimalno podići toliko puta. Ako možete 20+ puta, uzmite teže bučice da biste napredovale. I ponavljam, nećete se nabildovati, samo ćete istopiti masne naslage i dobiti lepe i “tonirane” ruke.



Izvor: Objektiv.rs, klubzdravihnavika.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar