BORBA PROTIV KOVIDA-19

Poznat REDOSLED VAKCINISANJA: Od Nove godine masovna imunizacija u Srbiji, stiže velika količina

Od februara će se isporuke povećati da bi se postigla dogovorena dinamika: 350.000 doza u prvom kvartalu, ukupno 1,8 miliona do kraja godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: University of Oxford/John Cairns via AP

Vakcinacija protiv kovida 19 biće dobrovoljna i besplatna za građane, dok je planom imunizacije predviđeno da se njome obuhvate svi zaposleni u zdravstvu, vojsci i policiji.

Uslov za početak masovne vakcinacije je pristizanje vakcina u dovoljnim količinama i u kontinuitetu, a prema najavi premijerke Brnabić da ćemo do kraja januara imati milion doza, taj uslov ćemo brzo ispuniti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Doktor Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, među čijih 17 članica su i proizvođači antikovid vakcine, otkriva za, “Novosti”, da će u prvim nedeljama naredne godine u Srbiju stizati po 10.000 do 20.000 doza “Fajzer/Biontekove” vakcine.

– Od februara će se isporuke povećati da bi se postigla dogovorena dinamika: 350.000 doza u prvom kvartalu, ukupno 1,8 miliona do kraja godine – kaže Trkulja. – To je dovoljna količina za kontinuiranu vakcinaciju, a uskoro se na tržištu očekuju i druge vakcine. Zaštita proizvođača “Džonson-Džonson” je u poslednjoj fazi razvoja, očekuje se da početkom sledeće godine budu objavljeni rezultati treće faze ispitivanja i da se uđe u proces registracije. Vakcina koju zajednički prave “Astra Zeneka” i “Oksford” je u procesu registracije. Svet je ovoga puta ekstremno brzo dobio vakcinu, uz zaista “filmski napor” i saradnju farmaceutske industrije i svih regulatornih tela država.

Premijerka Brnabić kaže da će Srbija u januaru, pored isporučenih 4.870 doza od “Fajzer/Bionteka”, dobiti još 16.000 doza.

Nastavlja se IMUNIZACIJA u Srbiji: Evo ko će danas primiti VAKCINU, na spisku 100 ljudi 

Tokom januara očekujemo znatno veće količine vakcine kineskog “Sinovaka”, ali u najskorijem roku i ruske vakcine “sputnjik V”.

– Imamo tu dinamiku isporuka “Fajzerovih” vakcina i kako varira prozvodnja, tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta – kaže premijerka. – Mi smo očekivali 10.000 doza od “Fajzer/Bionteka” u decembru. Tokom januara očekujemo znatno veće količine vakcine kineskog “Sinovaka”, ali u najskorijem roku i ruske vakcine “sputnjik V”. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo vakcinu “Astra Zeneke”. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača “Moderna”. Svakako tokom prvog kvartala imaćemo oko dva miliona doza vakcina.

Ovako će izgledati MASOVNA VAKCINACIJA u Srbiji! Dr Kon: “Moraju se odrediti PUNKTOVI” 

Dr Predrag Kon kaže da će u prvoj fazi biti vakcinisani zdravstveni radnici među kojima su napravljeni prioriteti, u zavisnosti od toga gde rade i koliko su izloženi virusu. Na drugom mestu su zaposleni u domovima za stare, a treći su korisnici domova. Posle njih idu stariji od 65 van domova, pa hronični bolesnici.



Izvor: Novosti

Komentari (1)

  1. Sve se manje pominje ruska vakcina ,a bilo je čak i priča da nam Rusi omoguće proizvodnju u Torlaku. Da li je istina da je Torlak u vlasništvu Soroša neprijatelja Srbije i Srba,,, da li je moguće da se prave t o l i k e g r e š k e koje se ne bi ni slučajno trebale dogoditi pa ni kada bi JA sa 75 god. bila predsednik.....Torlak spada u stratešku instituciju i morala bi da bude u vlasništvu države....

    Odgovori

Ostavite komentar