Vreme je da je promenite: Jedna noćna NAVIKA pojačava pojavu PERUTI

U toku spavanja ovaj problem može da postane još gori

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/nakaridore

Ukoliko se tuširate noću, pred spavanje, verovatno često razmišljate o tome da li je zdravo da idete sa mokrom kosom u krevet.

Dokazano je da se nećete prehladiti ako spavate sa vlažnom kosom, ali mnogi doktori i frizeri ukazuju na to da je bolje da kosu, pre spavanja, ipak osušite fenom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Doktori naročito upozoravaju da obavezno dobro osušite kosu pre odlaska u krevet, jer spavanje sa mokrom kosom može da izazove pojavu gljivica na koži glave, što kasnije može da dovede i do pojačane pojave peruti.

Profesorka medicine, dr Kerol Čeng, objašnjava da vlažna kosa, u kombinaciji sa jastukom, koji postaje takođe vlažan zbog kose, predstavlja idealno okruženje za stvaranje i razmnožavanje gljivica.

Vlaga i toplota kreiraju pogodno mesto za život gljivica koje ne samo da su povezane sa nastankom peruti, već i sa ostalim negativnim stanjima kože, poput dermatititsa i ekcema.

Foto: Freepik/valuavitaly

Mnogi ljudi odlaze na spavanje sa mokrom kosom i nemaju problem sa peruti, ali to zavisi od sastava njihove kože.

Ipak, ukoliko primetite da imate pojačanu pojavu peruti, a znate da često sa vlažnom kosom ležete u krevet, trebalo bi da prestanete sa ovom navikom, jer je možda baš ona glavni uzročnik vašeg problema.

Tuširajte se ujutru, ili ako ste navikli na večernje tuširanje, onda obavezno osušite kosu fenom pre spavanja.



Izvor: Objektiv.rs, bestlifeonline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar