ZASLUŽENO

Kakva čast: CECINA fotografija osvanula u MUZEJU savremene umetnosti (FOTO)

Nikada nije krila da je veliki patriota

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATAImages

Fotografija jedne od naših najvećih pevačkih zvezda, Svetlane Cece Ražnatović, osvanula je u muzeju Savremene umetnosti u Beogradu.

Naime, ova fotografija datira iz 1999. godine, kada je Ceca nastupala u toku vazdušne opasnosti, za vreme bombardovanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Printscreen/ Instagram

Pevačica je deo izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019”. Jedan segment te postavke, koji je posvećen bombardovanju naše zemlje, čine i fotografije i video-zapisi najpotresnijih i najemotivnijih momenata iz tog perioda. Upravo tu je svoje mesto našla i Cecina fotografija, kao jedine ličnosti sa srpske estrade koja je deo postavke, a kao svojevrsni podsetnik i simbol našeg prkosa tadašnjem neprijatelju.

Na tom arhivskom printskrinu s jedne beogradske televizije, koja je i prenosila te koncerte, vidi se nasmejana pevačica sa mikrofonom u ruci, dok se u donjem levom uglu nalazi obaveštenje o vazdušnoj opasnosti od agresora, a sa desne grb i zastava Beograda.

NJEMU je Ceca posvetila pesmu “Pustite me da ga vidim”: Bio joj je velika LJUBAV pre Arkana (FOTO+VIDEO)

Na ostalim muzejskim instalacijama, pored Cece, kao jedine javne ličnosti koja je tu predstavljena, mogu se videti i potresne slike uplašenih i dostojanstvenih građana, koji drže krst, podižu tri prsta uvis, vesele se, ali i porušenih kuća, obaveštenja da nema TV signala i drugih potresnih scena kao simbola jednog užasnog vremena.

Ceca nikad nije krila da je patriota, a proglašena vazdušna opasnost nije je sprečila da zapeva svom narodu.

“Da, i baš me briga! Ja sam među svojim narodom, podržavam svoje Srbe i ponosna sam što sam Srpkinja. Nije bitno ko nam preti, bitno je koje svetinje branimo. A branimo Kosovo, srce Srbije i srpsku zemlju. I ako treba, svi ćemo izginuti, pokoriti se nećemo neprijatelju”, rekla je tada pevačica na pitanje novinara BK televizije da li zna da je pevala pod proglašenom uzbunom za vazdušnu opasnost.

Ceca Ražnatović, Foto: Printscreen/Instagram

Inače, u to vreme mnogi pevači su uveseljavali narod u njegovim najgorim trenucima. Trgovi i mostovi bili su puni naših estradnih zvezda koje ni sirene za vazdušnu opasnost, a često ni bombe i projektili, nisu sprečili da zapevaju svojim sugrađanima i da sa transparentima protiv NATO i bedževima i nalepnicama sa znakom “TARGET” (meta) svojim hitovima ohrabre napaćeni narod.



Izvor: Objektiv.rs, Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar