NA DANAŠNJI DAN

Slika se isprala od silnog repriziranja: “Otpisani” su zamalo izgledali potpuno drugačije

Prva epizoda je emitovana 22. decembra 1974. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Vojin Petrović

“Otpisani” su sada već kultna serija koju je pogledao gotovo svaki stanovnik Srbije, neki i više puta. Tome svedoči činjenica da su originalni snimci veoma oštećeni od silnog repriziranja, i da su morali da budu hitno poslati na restauraciju. Upravo se na današnji dan 1974 . godine emitovala prva epizoda serije. Međutim, znate li da je serija trebalo da izgleda potpuno drugačije?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Otpisani” su prvobitno bili potpuno druga serija. U planu je bila mnogo mračnija priča, koja je promenjena u poslednjem trenutku. Međutim, naslov “Otpisani” je pripadao upravo toj prvoj verziji scenarija. Naime, tokom 13 epizoda je trebalo da umre 13 glavnih likova – 13 otpisanih. Svi bi se žrtvovali za slobodu, ali su autori od ove ideje odustali nakon neverovatne popularnosti prvih epizoda. Scenario se potpuno promenio, a naslov je ostao.

Tihi, Prle, Mrki i drugi su ubrzo postali najveće zvezde u zemlji. Međutim, glumci su kasnije otkrili da su igrali za izuzetno male plate. Govorilo se da su kaskaderi imali mnogo veće plate od glumaca.

Međutim, kako to obično biva – sve se vraća, sve se plaća. Pa su glumci za “Povratak otpisanih” imali gotovo deset puta veće plate.

Simpsonovi, srećan vam rođendan: Ovako je popularna serija predvidela budućnost (VIDEO)

Kako je Voja Brajović svojevremeno pričao, za “Otpisane” su glavni glumci zarađivali 350.000 po epizodi. Za “Povratak otpisanih” im je prvobitno obećana plata od milion, ali su Dragan Nikolić i Voja Brajović uspeli da dogovore platu od  čak 30 miliona.

Pokušali su da ih ubede da plate smanje, pošto je Pavle Vuisić pristao da snima za 20 miliona. Glumicu su tada zahtevali da i Pavle primi platu od 30 miliona, kao i oni. Autori su prostali. Bili su iznenađeni ovim razvojem situacije, a direktor je rekao da je imao spremljeno još 10 miliona za svakoga i da je još i jeftino prošao.

Savršen film za kraj 2020. godine: “Čudesna žena 1984” napokon stiže pred domaću publiku

“Otpisani” su takođe bili prvo domaće ostvarenje koji je imao svoj “merchandise”, kako to kažu novije generacije. Prvi su u prodaju pustili odeću sa likovima glavnih junaka i čuvenim rečenicama. Ubrzo je usledio i prvi album za sličice.

Međutim, zbog neprestanog repriziranja serije nastao je ogroman problem. Otpisane više nećemo gledati! Slika je posivela i isprala se zbog silnog emitovanja. Snimci hitno moraju da se digitalizuju i restauriraju i tako sačuvaju od propadanja. Ovaj proces je već pokrenut kako Tihi i Prle zaista ne bi bili – otpisani.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar