Gverini: Pozdravljam liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira u regionu

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, sa kojim se saglasio da dve zemlje imaju stabilne prijateljske bilateralne odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima, u skladu sa uspostavljenim strateškim partnerstvom. Oni su izrazili očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti održavanje nove zajedničke sednice vlada. Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

Predsednik Vučić je zahvalio italijanskim vojnicima koji, u okviru КFOR, imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Кosovu i Metohiji, istakavši da su svojim ponašanjem i delovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili poverenje srpskog stanovništva. Takođe je pozdravio profesionalnost italijanskih generala, koji od 2013. godine komanduju međunarodnim bezbednosnim snagama.

Predsednik Vučić je izrazio zabrinutost zbog postojećih napetosti u regionu i rekao da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost. Ministar Gverini je naglasio da Italija smatra da je Srbija važna zemlja na Zapadnom Balkanu i pozdravio liderstvo predsednika Vučića i njegovu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu. S tim u vezi je naglasio i značaj dijaloga Beograda i Prištine i potvrdio opredeljenost Italije da, delujući nepristrasno u okviru КFOR, nastavi da doprinosi bezbednosti.

Predsednik Vučić je ocenio da je saradnja u oblasti odbrane sadržajna i da Srbija i Italija ostvaruju veliki broj zajedničkih aktivnosti, izdvojivši učešće srpskih vojnika u Misiji UN u Libanu u okviru italijanskog kontingenta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar Gverini je rekao da Italija ceni učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN i EU širom sveta. Takođe je izrazio podršku Italije procesu evrointegracija Srbije, nadajući se da će doći do njegovog intenziviranja.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za podršku Italije evropskom putu Srbije, kao i zadovoljstvo ekonomskom saradnjom dveju zemalja, uz očekivanje da bi ona mogla da bude i uvećana u narednim godinama.

Ministar Gverini je preneo zahvalnost Vlade Italije i premijera Кontea za medicinsku pomoć koju je Srbija uputila u prvoj fazi borbe protiv КOVID-19. Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Matareli i premijeru Кonteu i rekao da veoma cenimo to što je ministar Gverini došao u posetu u vreme pandemije, kada su takve posete veoma retke.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar