OBJEKTIV OTKRIVA

BRUKA: Srbi u Njujorku otimaju se za 88 miliona dolara na zgarištu Crkve Svetog Save!

Sukob vladike Irineja i parohijskog odbora izbio zbog prodaje tzv. vazdušnih prava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia, Printscreen/Youtube/PortalKrug

Od početka rada i stavljanja u funkciju vernicima Crkve Svetog Save u Njujorku koja je izgorela 2016. godine za sada još nema ništa, a novoizabrani parohijski odbor na subotnjem sastanku od episkopa istočnoameričkog Irineja još nije dobio blagoslov za rad, iako su ga vernici na demokratksi način glasanjem izabrali.

Predsednik novoizabranog parohijskog odbora, Veljko Dobrilović, rekao je za Objektiv da je episkop na četvoročasovnom sastanku u subotu ponudio da će priznati izbore, ali pod određenim uslovima.

– Jedan od uslova je da nova uprava prihvati pređašnje odluke koje je doneo vladika i povereništvo koje je vladika postavio. Pod uslovima koji su nam dati parohija gubi zagarantovano pravo da kontroliše trošenje novca i formira se komitet koji će biti zadužen za obnovu hrama, dok je odbor zadužen za plaćanje njihovih računa. Još jedan od uslova je da kandidat koji je izgubio na izborima bude postavljen u ime parohije za glavnog pregovarača prodaje vazdušnih prava koja se procenjuju na 88 miliona dolara – kaže Dobrilović za naš portal.

Kako Objektiv saznaje, na čelu komiteta za obnovu već je postavljen vladikin kum. Na pitanje da li je vladika Irinej imao primedbe na izbore i njihovo sprovođenje, Dobrilović je rekao da u početku nije, ali da su imali parohijani.

– Neposredno pred izbore vladika je pismenom odlukom isključio tri kandidata sa glasačkih listića, uključujući i kandidata za predsednika, a zatim ih vratio na dan izbora i bez fomalnog saopštenja. Ta tri kandidata su velikom većinom glasova parohijana izabrani u novi odbor. Vladika je, takođe, protiv statuta naše parohije postavio oca Aleksandra Vlajkovića iz bostonske parohije da presedava izbornom skupštinom. Novi odbor je izglasan na slobodnim i demokratskim izborima sa više od 80 odsto glasova parohije i otac Aleksandar Vlajković je nakon završetka glasanja potpisao zapisnik sa listom novoizabranih članova odbora – kaže Dobrilović.

Crkva Svetog Save izgorela je 2016. godine; Foto: Wikipedia

On dalje navodi da je neposredno posle izbora vladika rekao da ima primedbi na izborni proces jer su neki članovi parohije pred izbore delili letke. Na tim lecima se tvrdi da je u poslednje tri godine potrošeno 8 miliona dolara na obnovu crkve bez odobrenja parohije koja po statutu mora da glasa o svim nepredviđenim troškovima većim od 40 hiljada dolara.

Takođe, vladika se žalio da neki neimenovani parohijani nisu bili pozvani na izbore. Međutim, prema rečima predsednika odbora, pripreme za ove izbore trajale su mesecima, kao i da su obaveštenja parohijanima uključivala i elektronsku potvrdu prijema poruke. Po izlaznosti ovo su bili najveći izbori u parohiji u proteklih deset godina.

Vladika smenio starešinu hrama dok je patrijarh umirao

Kada je vladika Irinej stupio na novu dužnost, u isto vreme došao je i novi starešina hrama, dr Živojin Jakovljević, koji je, kako je vreme odmicalo, ukazivao na finansijske nepravilnosti, kaomi na to da trošenje novca nije transparentno. U novembru ove godine, dok je patrijarh Irinej bio na samrtnom času, vladika Irinej je premestio Jakovljevića u drugu parohiju bez objašnjenja. Na sastanku u subotu vladika je odbio da razgovara o vraćanju starešine hrama Jakovljevića na dužnost.

Posle izbijanja požara angažovan je arhitekta Don Živković, Srbin iz Australije, da bi se pokrenuo projekat čišćenja hrama i postavljanje privremenog krova i poda. Trebalo je da se radi o cifri od 3,6 miliona dolara i roku od tri godine za završetak tih radova. Od nesreće je prošlo više od četiri godine, a crkva još nije otvorena za vernike, koji za sve ovo vreme idu na službu u grčku ili rusku crkvu.

– Parohija godinama ne dobija finansijske izveštaje. Tražili smo da vidimo rezultate nezavisne revizije koja je bila zagarantovana dogovorom sa vladikom 2019. godine. Dobili smo informaciju da je revizija završena i da nije bilo nepravilnosti, ali da ne mogu da nam pokažu izveštaj zato što je poverljiv – kaže Dobrilović i dodaje da se novi odbor još nije obratio Sinodu.

Vladika Irinej Dobrijević; Foto: Printscreen/Youtube

On napominje da je veliki broj uglednih parohijana poslao pisma Sinodu i, poštujući hijerarhijski protokol, uputili su pisma vladiki Irineju, sa molbom da ih prosledi u Beograd. Za sada još nema informacija da li je Sinod dobio ta pisma i da li je na njih odgovorio.

Još 2015. godine potpisan je ugovor između parohije i investitora za ustupanje vazdušnog prostora parohije u vrednosti od 88 miliona dolara, gde bi se izgradila „Teslina kula” (Tesla Tower). Dobrilović tvrdi da novoizabrani odbor nije video ugovor iz 2015. i da jedino što odbor zna jeste da postoji nacrt novog ugovora sa istim investitorom koji je navodno blizu dogovora.

Piše: Filip Radojčić

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Не отимају се Срби,већ штеточине које раде против инереса СПЦ. Они којима ништа није Свето па хоће да тргују туђом муком,крвљу и знојем. Само се питам како такви долазе до тако високих положаја у СПЦ или је по среди самодеструкција? Народ треба устати у одбрану својих Светиња,ако наставимо пасивно посматрати ова злодјела разори ће све. Ово је само наставак урушавања и деструкције СПЦ,тамо гдје су комунисти стали екуменисти настављају.

    Odgovori

Ostavite komentar