Da bude blistava i ZDRAVA: Odaberite ŠAMPON koji najviše odgovara vašoj kosi

Dobro pazite pri kupovini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Većina nas pravi istu grešku kada su u pitanju šamponi.

Odemo u drogeriju i odaberemo onaj koji najlepše miriše.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I posle se pitamo zašto nam je kosa suva, umrtvljena, ili zašto opada.

Šampon bi trebalo da biramo striktno prema potrebi i tipu kose, a ovo su vrste koje postoje:

Šampon protiv opadanja kose

I žene i muškarci podjednako muku muče sa opadanjem kose. Do opadanja može da dođe iz više razloga, uključujući i preteranu upotrebu preparata. Kod muškaraca je najčešće izazvano hormonima i genetikom.
Dobar šampon protiv opadanja kose treba da sadrži prirodne sastojke poput koprive, belog luka, pantenola, AD kapi, a ukoliko imate ovaj problem, iz upotrebe bi trebalo da izbacite šampone koji sadrže sulfate, silikone i parabene.

Foto: Freepik/freepik

Šampon za rast kose

S godinama se proces rasta kose znatno usporava i zato je važno da negujućim sastojcima utičemo na to da brže raste. Šampon za rast kose treba da sadrži negujuća ulja, naročito ricinusovo ulje, koje odlično deluje na kosu i istovremeno je obnavlja i poboljšava njen rast. Slobodno ga ubacite u šampon koji već koristite i bićete iznenađeni rezultatima.

Šampon za masnu kosu

Osećaj da je kosa masna jeste jedan od najgorih. Pogotovo ukoliko ste je tek oprali. U ovom slučaju obavezno koristite šampon za masnu kosu. Za ovakav tip kose nije dobar agresivan šampon koji je pun sulfata, parabena i silikona. Oni utiču na lojne žlezde u koži glave da se još brže aktiviraju, pa će vam se, samim tim, kosa mastiti još više nego ranije. Neophodni su vam prirodni šamponi koje možete i sami da napravite. Sastojci koji će vam najviše pomoći jesu ruzmarin i kopriva. To može da bude čaj od ovih biljaka, ili ulje koje ćete dodati prilikom pranja kose.

Foto: Freepik/ Racool_studio

Šampon za suvu kosu

Za suvu kosu neophodna je konstantna hidratacija. Šamponi za ovaj tip kose treba da sadrže prirodna ulja i glicerol, koji imaju tu moć da vrate u život suvu kosu. Ovakvu kosu treba čuvati od aparata koji je toplotom dodatno isušuju. Kosa se, nakon tretmana ispravljanja i uvijanja, suši, kida i biva lomljiva, zato je neophodno da je što ređe stilizujete i da je na vreme pustite da se oporavi. Takođe je važno i da je ne sušite fenom i da je povremeno pustite da se osuši prirodno.

Šampon protiv peruti

Perut je neprijatna pojava koju mogu da prouzrokuju brojni faktori, a ukoliko do nje dođe, biće vam potreban šampon protiv peruti.
Ovaj šampon ne sme da bude agresivan i pun hemikalija i zato se opredelite za prirodne šampone koje i sami možete da napravite. Dobar šampon protiv peruti treba da sadrži sodu bikarbonu i jabukovo sirće, ili sok od limuna. Ovi prirodni sastojci pomažu u eliminaciji peruti sa kože glave. Šampon protiv peruti treba da bude blag, kako ne bi izazvao dodatne iritacije. Ukoliko vas, pak, mrzi da ih pravite, možete ih i kupiti, ali obratite pažnju na to da zaista budu prirodni.

Foto: Freepik/gpointstudio

Šampon protiv seboreje

Seboreja je nešto ozbiljnije oboljenje kože glave, koje, pored ljuspica koje su neprijatne i koje vas čine neurednim, prati i masna kosa, kao i svrab, a češanje izaziva i povrede kože glave. Šamponi protiv seboreje treba da sadrže salicilnu kiselinu i cink, zato što oni pomažu u eliminisanju ovih neprijatnih simptoma koje niko ne želi da oseti na svojoj koži glave. Borba sa seborejom može da bude mučna, ali nemojte odustati, jer će se svakako isplatiti.

Medicinski šamponi

Kada se pojavi neka od ozbiljijih bolesti kose, posegnite za medicinskim šamponima. U te bolesti spadaju perut i seboreja, ali i alopecija i psorijaza (nije bolest kose, ali se može javiti na koži glave). Sve one izazivaju opadanje kose, ili gubljenje njene lepote i sjaja.
Nikako ne čekajte da stanje postane ozbiljno i obratite se dermatologu već na prve simptome, a on će vas uputiti u to koji medicinski šampon je najbolje da koristite za vaš problem.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Šamponi za kosu bez sulfata

Sulfati su veoma agresivni i uništavaju strukturu kose, pa je i borba za oporavak vaše kose nekada prilično otežana ako koristite šampone sa sulfatima. A šta su zapravo sulfati? Najjednostavnije rečeno – to su jeftine hemikalije, zadužene za pravljenje sapunice u šamponima.

Zato je najbolja alternativa prirodni šampon za kosu bez sulfata.

Šampon bez sulfata, parabena i silikona je preporuka za sve osobe i sve tipove kose. On će održavati neutralnom PH vrednost vaše kože glave, samim tim, smanjiće štetno delovanje i omogućiti da vaša koža glave “prodiše”.

Prirodni šampon za kosu

Prirodni šamponi za kosu su nezamenljiva nega, ako želite da vaša kosa i koža glave budu zdravi. Veoma je važno da koristite šampone bez parabena, sulfata i silikona, jer takvi šamponi čiste vašu kožu glave i skidaju višak masnoće sa vaših vlasi.
Prirodni sastojci kao što su kopriva, lavanda, razna prirodna ulja, od bademovog i maslinovog, preko kokosovog, oblažu vlasi i čine da boja kose ostane duže sveža, ali i da kosa bude bujnija i sjajnija.
Samo prirodnim sastojcima možemo se izboriti sa problemima koje nam najčešće hemikalije donesu.

Foto: Freepik/jcomp

Šampon za svakodnevno pranje kose

Svakodnevno pranje kose nikako nije dobro. Njime uklanjate mnoge korisne masnoće sa kože glave i ne pomažete svojoj kosi.
Ukoliko je to ipak neophodno, dobro razmislite koji šampon ćete koristiti za svakodnevno pranje. Obični šamponi, ma koliko ne bili agresivni, na svakodnevnom nivou neće biti zdravi za korišćenje.
Najbolje bi bilo da ga sami napravite. Šampon treba da bude blag, što znači da gusti šamponi ne dolaze u obzir. Treba da sadrži kamilicu, jer ona umiruje, kao i pantenol koji dobro utiče na koren kose. I još neko ulje koje vam prija i to je sve što je potrebno da se sa vaše kose skinu svakodnevne prljavštine.

Šampon za jačanje kose

Uloga šampona za jačanje kose sastoji se u tome da obnavlja obolela područja kose i kože glave, ali i da štiti prirodni sjaj kose.
Šampone za jačanje kose koristite kada primetite da iz ovog ili onog razloga, vaša kosa ne blista, odnosno, da više nije bujna i sjajna kao ranije.
Ako se i ovde pitate kako izabrati šampon za jačanje kose, odgovor zavisi od vas, odnosno od sastojaka koji vama prijaju. Prirodni šampon je svakako najbolja opcija.

Foto: Freepik/lookstudio

Šampon sa keratinom

Naša kosa već ima keratin u sebi, ali se on, zbog štetnih uticaja, vremenom troši iz svojih rezervi kože glave. Zato je veoma korisno da nanosite šampone sa keratinom, pogotovo na farbanu kosu. On je ispravlja, jača je i daje joj sjaj.

Šampon za farbanu kosu

Farbana kosa traži pojačanu pažnju i brigu. Kada odlučite da se farbate, budite spremni na to da će vašoj kosi biti potrebna dodatna nega.
Šamponi za farbanu kosu treba da sadrže više negujućih sastojaka, ulja i proteina, koji če vašu kosu održavati zdravom. Zbog velike količine hidrogena koji koristimo, naročito ako se farbamo često, treba da vodimo račina da kosa ne postane lomljiva i krhka. Mnoge žene izbegavaju farbanje, upravo zato što kosa iziskuje dodatnu negu, ali ne brinite, dobar šampon sve rešava.

Foto: Freepik/Racool_studio

Šampon za kovrdžavu kosu

Prirodno kovrdžava kosa je san mnogih devojaka, a njeno održavanje je veoma veliki izazov. Kovrdžava kosa je najčešće suva i ne bi trebalo da je perete više od dva puta nedeljno. Zbog svoje strukture, ovakva kosa je sklonija lomljenju i trebalo bi imati posebnu negu za kovrdžavu kosu.
Šamponi za kovrdžavu kosu treba da sadrže prirodna ulja, koja neguju i oblažu dlaku. Važno je da se dlaka ne kida, ne lomi i ostane jaka.
Kovrdžavu kosu šamponirajte nežno i koristite balzame i maske, da bi njen volumen bio dobar.

Šampon za vaške

Ovo je vrlo neprijatan, ali i čest problem. Pogotovo za decu. Ukoliko vam se ovo dogodi, šampone za vaške ćete pronaći u svakoj bolje snabdevenoj apoteci. Ovi šamponi najčešće sadrže permetrin koji služi da umrtvi vaške, a onda vi treba da ih iščešljate iz kose.

Šampon za suvo pranje kose

Ove šampone ne bi trebalo da upotrebljavmo često, ali oni pomažu da produžimo period između dva pranja.
Šamponi za suvo pranje kose apsorbuju masnoću i osvežavaju izgled kose. Nekada je bilo uvreženo mišljenje da je korišćenje ovih šampona štetno za kosu. Vremenom su formulacije ovih šampona napredovale i sada na tržištu imate brojne šampone koji će vam pomoći da očuvate frizuru ili da unapredite izgled svoje kose. Možete ih pronaći u svim bolje snabdevenim apotekama i parfimerijama.

Foto: Freepik/mrsiraphol

Profesionalni šamponi

Ove šampone koriste frizeri i možete ih nabaviti, ali su njihove cene nešto veće u odnosu na cene onih koje kupujemo.
Profesionalna nega podrazumeva kvalitetne i prirodne sastojke koji dubinski prodiru u kosu i čine da ona deluje blistavo. Koristite ih onda kada poželite da vaša kosa deluje zdravo, ali svakako pazite prilikom izbora.



Izvor: Objektiv.rs, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar