PREDRAG KON

Dr Kon OTKRIO do kada će važiti mere: A evo zašto vam NIJE potreban negativan PCR test nakon dve nedelje

Srbija je u "piku" trećeg talasa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog Predrag Kon očekuje već sledeće nedelje manji broj novoobolelih u Beogradu, ali to neće ići ravnomerno u celoj zemlji jer se virus različito širio.

– Za praznike će situacija biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dok god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije – rekao je Kon.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šta treba sve učiniti da se odvrate naši građani u inostranstvu od dolaska u zemlju jer ako dođe isti broj kao za Uskrs mi nećemo to izdržati.

– Zdrastveni sistem nije pukao ali je prenpregnut i situacija je izuzetno teška – rekao je Kon.

Mnogo se u poslednje vreme priča o tome da “više” nije neophodan negativan PCR test nakon dve nedelje, a Kon je rekao da ne razume zašto je to sada u žiži interesovanja javnosti, jer je tako već mesecima i to po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Još 26. juna je SZO jasno rekla da posle 14 dana, ako tri dana nema tegoba, nema takozvanog vijabilnog, prenosivog virusa. Mi smo, opet, čekali do avgusta i septembra, i tada smo počeli to da primenjujemo. Kako je to sad došlo u žižu interesovanja javnosti, veoma je zanimljivo. Bitno je da trenutno ide brzo otpust pacijenata, pa je to uvedeno i kada se otpuštaju iz bolnica. Mi lečimo pacijenta, a ne lečimo test, to je suština. A da je nešto zabranjeno ili promenjeno, nije i to baš ništa – rekao je on.

Srbija je u “piku” trećeg talasa, mere bi trebalo da budu oštrije. Šta nam govore poslednje brojke, koliko smo daleko od “pika” ovog talasa?

Tu smo negde, ali možemo reći da izgleda da je sada prekretnica, pojavljuju se dodatni kapaciteti i imamo nove mere, s druge strane, dugo će ovo trajati. Broj će početi da pada uskoro, za očekivati je u toku sledeće nedelje. U Beogradu se to već desilo, nema povećanja u poslednje dve nedelje, a padaće već tokom sledeće sedmice. Neće biti jednako u celoj Srbiji, jer se u ostatku zemlje još uvek rasplamsava. Imate situaciju da je Beograd imao 54% novoobolelih, a sada je 25 odsto, dakle prelilo se – rekao je on.

Do kada će trajati nove mere?

– Do 15. je određen rok, iskreno, malo je verovatno da će dati tako dobre rezultate da neće morati dalje da se primenjuje. Lično, baš lično, mislim da bi trebalo da budu oštrije – rekao je on.



Izvor: Blic

Komentari (1)

  1. Pa Pedjice vi nešto primenite isti dan kad kaže SZO, a ovo ste čekali više meseci da počnete da primenjujete. Ko da vam veruje. U otpusnoj listi mog oca koji je preminuo, navodno, od ovog virusa na dva mesta stoji da je tokom lečenja sve radjeno po procedurama... Kad se pročita čak deluje rogobatno ali dva puta piše, ne može se poreći.

    Odgovori

Ostavite komentar