Ponedeljak mu je poslednji dan na poslu! Doktor Kon ide u PENZIJU: “Neko mi je to sugerisao”

Otkrio je i šta će prvo da uradi tog 26. decembra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic

Poznati epidemiolog Predrag Kon najavio je da odlazi u penziju nakon 40 godina radnog staža, mada kako on kaže nastaviće i dalje da radi samo u drugačijem obliku.

Odlazim u penziju, ponedeljak, 26. decembar, zvanično mi je poslednji dan na poslu. Osećanja su mi pomešana. Nije mi žao, daleko od toga, radujem se. Međutim, odlaskom u penziju neću naglo zakržljati. Sposoban sam da pružim još, ali stvarno više neću da radim iz čistog entuzijazma, nego za honorare.

Ovako je rekao epidemiolog prim. dr Predrag Kon (67), čovek koji će još tri dana biti savetnik u Zavodu za javno zdravlje Beograd, a koji je bivši član Kriznog štaba za borbu protiv kovida i rezervni sanitetski potpukovnik.

Na pitanje čija je to odluka, rekao je:

– Usklađujem se sa odlukama države, a ako one dolaze od ministarke zdravlja, smatram da ni u kom slučaju ne treba da stojim na putu. Sama činjenica da je to postalo javno, da su počeli da se pišu spiskovi ko treba u penziju, za mene je bio poziv da se priklonim takvoj odluci. Neko mi je svakako to sugerisao, da tako kažem, i hvala mu. Neću reći ko. Suština je da je to moja odluka.

Na pitanje da li će imati ugovorene tezge, odgovorio je:

– Nemam, ništa nikada nisam radio ispod žita. Javno idem u penziju i od 26. decembra menja se moj profesionalni odnos prema radu.

Otkrio je i šta će prvo da uradi tog 26. decembra.

– Pozdraviću se sa saradnicima, a treba i da pripremim dokumentaciju, da je predam Fondu PIO. Imam nepune 44 godine penzijskog staža i nepunih 40 godina aktivnog rada. Za ratne aktivnosti imao sam 24 meseca staža za godinu dana.

Kon je otkrio u koju rečenicu staje tih 40 godina.

– Borba s vetrenjačama. Punih 40 godina nije uspelo da dopre do svesti društva značaj institucija javnog zdravlja i borbe za očuvanje narodnog zdravlja. Ljudi ne znaju šta radi epidemiolog, niko nas ne vidi sve dok ne dođe kriza. Tad svi viču “Upomoć”. Degradacija preventivne medicine najbolje se vidi kroz finansiranje. Ne mogu direktori zavoda da se bore svakog meseca kako će podeliti plate, dok ostali, kliničari, mirno dočekuju plate iz budžeta.

U jeku pandemije koronavirusa na Fejsbuku objavio kako je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je objasnio, naveli napadi na njega i Krizni štab. Međutim, ubrzo, a nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić saošteno je da je dogovoreno da Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije covid-19 u Srbiji.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar