U katastar iz kuće ili kancelarije

U planu je povezivanje banaka kako bi građani mogli da putem mobilnog rade i druge poslove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pexels

Do kraja godine, svi poslovi sa katastrom će se obavljati elektronski, od kuće ili iz kancelarije, kazao je za “Večernje novosti” direktor RGZ Borko Drašković.

Danas građani bez odlaska na šalter, putem interneta na računaru ili mobilnom, sa nekoliko klikova mogu da imaju uvid u status nekretnine, vide vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe…

“Umesto papira, mi smo formirali bazu podataka u kojoj građanima omogućavamo da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani”, ističe direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Ipak, time digitalizacija katastra nije završena, već je sada u planu i povezivanje banaka, kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita.

“Ovaj sistem je omogućio da od godišnje prosečnih milion i po zahteva, čak više od 60 odsto, bude predato bez dolaska na šaltere katastra. Do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, čime će se napraviti ogromna ušteda vremena i novca naših građana”, tvrdi Drašković.

Što se tiče komasacije (procesa u kojem se zemljište dovodi u optimalno stanje), on kaže da ćemo moći da dobijemo podatke o tome ko je vlasnik i korisnik naše zemlje, jer je doneta odluka da se unapredi nadzor, ali i kvalitet našeg poljoprivrednog zemljišta.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar