Vitamini i minerali koji su vam neophodni: 6 najboljih namirnica za zdrave i jake KOSTI

Češće ih konzumirajte ako želite da vidite rezultate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Fizička aktivnost i redovne vežbe su osnova za očuvanje zdravlja kosti i zglobova, ali i ishrana može u tome da pomogne.

Pojedine namirnice u svom sastavu imaju elemente koji veoma dobro deluju na ove delove tela.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Saznajte kojih 6 namirnica treba da češće konzumirate kako biste sačuvali vaše kosti.

1. Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput spanaća i brokolija, može da poboljša zdravlje zglobova. Ono obiluje antioksidansima koji se mogu suprotstaviti slobodnim radikalima u telu.

Osim što je puno antioksidansa, lisnato povrće je i dobar izvor vitamina i minerala kao što je kalcijum. Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju, dok su vitamini presudni u borbi protiv slobodnih radikala.

Foto: Freepik/timolina

2. Riba

Masna riba poput lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje su poznate po svojim antiupalnim svojstvima.

Ljudi koji pate od artritisa mogu da imaju veliku korist konzumiranjem masne ribe, ali ako niste ljubitelj ribe, uvek možete da uzimate suplemente koji sadrže omega-3 kiseline, kako biste osigurali dovoljnu porciju masnih kiselina.

Foto: Pixabay/Devanth

3. Tofu sir

Tofu nije samo odličan izvor proteina, već sadrži i kalcijum, kao i omega-3 masne kiseline. Ako niste navikli da jedete tofu, probajte da ga kombinujete uz različitu hranu, pa nađite kombinaciju koja vam najviše odgovara.

Foto: Freepik/Racool_studio

4. Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su veoma delotvorne u smanjenju upala. Ako ste neko ko redovno vežba, ovsene pahuljice ne samo da će vam dati energiju da nastavite, već će vam i pomoći u oporavku nakon dugog treninga, piše sensa.hr

Foto: Pixabay/klimkin

5. Trešnje

Trešnje ne samo da imaju antiupalna svojstva, već je dokazano da su oni koji su konzumirali trešnje imali 37 odsto manje šanse da prijave slučaj pogoršanja upalnog artritisa.

Foto: Pixabay/pasja1000

6. Crvena paprika

Crvena paprika je fenomenalan izvor C vitamina koji je važan u stvaranju kolagena. Kolagen pomaže u izgradnji hrskavice, tetiva i ligamenata. Ako se trudite da jedete hranu koja sadrži C vitamin, osiguraćete to da hrskavica adekvatno podržava vaše zglobove.



Izvor: Objektiv.rs, sensa.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar