Zašto svi pričaju o “Daminom gambitu”? Jedna od najpopularnijih ovogodišnjih serija

Reč je o najgledanijo mini seriji u istoriji Netfliksa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Serija “Damin gambit” je počela da se emituje pre samo mesec dana, a sada je već jedna od najgledanijih ove godine. Evo zašto je jedna serija o šahu postala ostvarenje o kome svi pričaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Serija je oborila sve rekorde gledanosti, i ove nedelje je zvanično postala najgledanija mini serija u istoriji striming platforme Netfliks. Emitovana je širom sveta, a ogromnu popularnost je stekla u Kini, Rusiji, Francuskoj, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Tajvanu. Našla se na listi najgledanijih u 92 države, a na prvom mestu je u čak 63.

Džedaji se vraćaju u daleku galaksiju: Ove nedelje stiže dugoočekivana epizoda “Mandaloriana”

Uspehu serije svedoči i činjenica da je pretraga informacije “kako igrati šah” na Guglu porasla za 250 odsto. Na najpoznatijem sajtu za onlajn igranje šaha su dodati avatari glavne junakinje. Takođe roman “Damin gambit” je postao bestseler, sada, 37 godina nakon objavljivanja.

Mnogi ne znaju, ali ova serija je snimljena po romanu Valtera Trevisa. Prati neverovatan uspeh genijalne šahistkinje Elizabet Harmon. Ona se šahom bavi od detinjstva, serija nam prikazuje njenu borbu sa igrom koja je uglavnom rezervisana za muškarce.

Fenomen zvani “Schitt’s Creek”: Najbolja serija koju nikada niste gledali

Glavna tajna uspeha je odlično napisan i britak scenario. Mlada Anja Tejlor Džoj, koja igra Bet Harmon, je odlična ipravo je uživanje gledati je. Zanimljiv deo serije je njena borba sa slavom, ali i mnogi mentalni problemi. Serija ne bi bila toliko dobra da nisu našli vrhunsku i enigmatičnu glavnu glumicu.

Dobro je što su tvorci serije dobro uradili domaći zadatak, naučili sve što su mogli o šahu. Partije šaha koje su odigrane u seriji su oduševile i najveće šahiste. Stručni savetnici na seriji su Gari Kasprov (jedan od najboljih šahista na svetu) i Brus Pandolfini (jedan od najboljih učitelja šaha). To znači da su autori o svemu mislili.

Uspeh leži i u nama nepoznatom svetu šaha, ali i u činjenici da je serija zasnovana na jednoj posebnoj partiji šaha. Naime, Bet je inspirisana Bobijem Fišerom. Bobi je bio čudo od deteta, postao je svetski prvak u šaku 1972. godine. Tada je u meču veka pobedio čuvenog sovjetskog šahistu Borisa Spaskisa, zanimljivo je da je ovaj meč održan tokom Hladnog rata.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar