Fenomen zvani “Schitt’s Creek”: Najbolja serija koju nikada niste gledali

Serija se završila pre nekoliko meseci, a tek sada je postala jedna od najgledanijih

Foto: Profimedia/CBS- NOT A A REAL COMPANY/ Album

Komedija “Schitt’s Creek” je počela da se emituje još 2015. godine, a poslednja epizoda je emitovana početkom aprila. Tek sada je serija postala pravi fenomen, sedam meseci nakon kraja serije ona je postala najgledanija u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i na Netfliksu. Stekla je veliki broj poznatih fanova – poput Maraje Keri i Eltona Džona. Sada obara sve rekorde gledanosti, ali kako je ovo postala najbolja serija koju nikada niste gledali?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Reč je o seriji za koju, nažalost, domaća publika gotovo da nije čula – do sada. Govori o porodici milijardera koji su izgubili sav svoj novac. Oni su sad primorani da žive u motelu u selu “Schitt’s Creek” – koji su kupili pre jedne decenije kako bi se našalili sa sinom. Pokušavaju da se izbore sa svakodnevnim problemima, dok ih nova situacija tera da sazrevaju i da se zbliže na urnebesan način.

Serija je počela da se emituje 2015. godine na kanadskoj televiziji, i tada je stekla mali broj vernih fanova. Kasnije je počela da se prikazuje na američkom tržištu i tada se broj obožavalaca povećao. Polako je publika širom sveta počela da govori o ovom projektu oca i sina – legende komedije Judžina Levija i Danijela Levija. Oni su napisali scenario, režirali veliki broj epizoda, ali i igraju glavne likove.

Međutim, prvi bum je nastao tek u aprilu – kada je serija završena. Tada su striming servisi počeli da je emituju i reklamiraju. Odjednom je ogroman broj ljudi shvatio da je reč o odličnoj seriji za gledanje tokom karantina. To je neobična komedija sa pozitivnim tonom koja nema preveliki broj epizoda – savršena je bila za gledanje u samoizolaciji. Mnogima je u tom periodu postala beg od stvarnosti. Našla se na listi top 5 najgledanijih serija ove godine.

Ubrzo su poznati poput Maraje Keri, Keli Klarkson i Eltona Džona počeli da pričaju o svojoj novoj omiljenoj seriji – “Schitt’s Creek”. Dodatno se povećala gledanost ovog meseca – serija je oborila sve rekorde kada je na Netfliks pre par nedelja stigla poslednja sezona serije.

Neobična dodela Emija: Zendeja je postala najmlađa pobednica, sitkom “Schitt’s Creek” oduvao konkurenciju

Popularnost ovog sakrivenog dragulja smo mogli tek da vidimo na ovogodišnjoj dodeli Emija. Tada je serija, neočekivano, pokupila 9 Emija. Oborili su rekord ove dodele nagrada – “pokupili” su nagrade iz svih bitnih kategorija. “Schitt’s Creek” je jedina serija u istoriji koja je tokom iste godine dobila nagrade za najboljeg glavnog glumca u komediji (Judžin Levi), najbolju glavnu glumicu u komediji (Ketrin Ohara), najboljeg sporednog glumca u komediji (Danijel Levi) i najbolju sporednu glumicu u komediji (Eni Marfi). Pokupili su i nagrade za najbolju režiju, scenario i kostime. Kritičari prognoziraju da bi glumačka ekipa ponovo mogla da pokupi sve nagrade na dodeli “SAG” priznanja.

Ali zašto je serija toliko voljena? Glavni krivci, pored odličnog scenarija, su legende komedije – Judžin Levi i Ketrin Ohara. Već savršeno zvuči kada kažemo da u seriji oca igra tata iz “Američke pite”, a majku mama iz filmova “Sam u kući”. Ovo dvoje velikih glumaca su emotivni centar ove serije, a komičan tajming im je savršen. Verujemo da će domaću publiku sigurno zasmejati scene u kojima Moira Rouz (Ketrin) ide u Bosnu da snima novi film. Moira je, naime, nekadašnja zvezda sapunica. Urnebesna je scena u kojoj, kada se vrati iz Bosne, Moira pokušava da objasni konobarici da želi da jede kiflu.

Svoju popularnost serija duguje i odličnom scenariju i kompleksnim likovima. Scenaristi su uspeli da izbegnu gotovo sve klišee modernih sitkoma. U centru priče je ljubav, značaj porodice i nema nepotrebno negativnih priča – ideja je bila da serija uveseli gledaoce. Takođe, mislili su da je lako prikazati bračni par koji se stalno svađa i raspravlja, što druge serije stalno rade, zbog toga u ovoj seriji Judžin i Ketrin predstavljaju jedan od najskladnijih bračnih parova na televiziji. Posvećeni su jedno drugome i izuzetno se vole i poštuju. Zato se serija ne oslanja na jeftine šale. Bilo je bitno prikazati i dobre i kvir ljubavne priče – vidimo parove i prijatelje koji zaista vole i prihvataju jedni druge. Izuzetno je značajna za LGBTQ+ zajednicu.

Ovo je jedna od retkih komedija u kojoj su likovi kompleksni i razvijaju se tokom serije. Svaki od četvoro glavnih likova sazreva i menja se tokom epizoda. Na kraju smo ponosni na njihov napredak.

Kvalitetu serije pomaže i to što su sa snimanjem stali na vreme. Ima odličan kraj, a bitno im je bilo da bude interesantna publici do samog kraja. Autor i glumac Danijel Levi je naglasio da ne voli to što mnoge serije “dojade” gledaocima dok stignu do kraja, želeo je da publici serija ostane u lepom sećanju. Zbog toga su likovi postali nove ikone pop kulture.

Ukoliko želite da se odmorite od stvarnog sveta, smejete se, ali i pustite neku srećnu suzu upoznajte porodicu Rouz.

N.T.

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar