KORISNI SAVETI

6 DA i 6 velikih NE, nikako: Ukoliko patite od GASTRITISA, obratite pažnju na ove namirnice (FOTO)

Zdravlje na usta ulazi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/user18526052

U današnje vreme, zbog brzog stila života, ishrane i stresa, stomačni problemi nisu ništa novo.

Nažalost, gastritis, odnosno iritacija sluznice želuca, jedan je od najčešćih problema. Ipak, bitno je napomenuti da sama hrana retko izaziva gastritis.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vodeći uzrok je zapravo, po rečima stručnjaka, infekcija Helikobakterijom. Međutim, neke namirnice mogu pogoršati simptome nadražujući sluznicu želuca, dok druge mogu smanjiti nelagodu i čak pomoći u lečenju bolnog stanja.

Gastritis se nekad manifestuje bez ikakvih simptoma, ali kada postoje, mogu biti prilično neprijatni i uključuju bolove u stomaku i nadimanje, mučninu, probavne smetnje i gubitak apetita. U nekim slučajevima gastritis izazvan helikobakterijom, može dovesti do čireva, pa čak i raka želuca ukoliko se ne leči.

Zato je izuzetno bitno da obratite pažnju na neke navike i uzmete zdravlje u svoje ruke.

Po rečima stručnjaka, ove namirnice bi trebalo da jedete:

Hrana bogata vlaknima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda (Meixner) Rocchio (@meowmeix)

Hrana bogata vlaknima poput orašastih plodova i semenki, mahunarki, bobičastog voća i zelenog povrća korisna je za čitav probavni sistem, pa nije ni čudo što je dijeta za osobe sa gastritisom bogata vlaknima. Brokuli su posebno važni za zdravlje želuca: osim što su dobar izvor vlakana, sadrže i visok nivo sulforafana, jedinjenja koje ubija bakteriju H. pilori.

Hrana bogata zdravim mastima

Iako masna hrana nije najbolji izbor za nekoga ko pati od gastritisa, hrana bogata zdravim mastima definitivno je izuzetak. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u lososu, sardinama, orasima i čia semenkama, pomažu u smanjenju upale sluznice želuca i čak imaju preventivni efekat protiv gastritisa izazvanog H. pilori i drugih želučanih poremećaja. Ostali izvori zdravih masti su avokado, maslinovo ulje i različiti orašasti plodovi i semenke.

Hrana i pića sa probiotičkim dejstvom

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christopher Rocchio (@chris.rocchio)

Ako imate gastritis, probiotici kao što su jogurt, kefir, kimči, kombuča i kiseli kupus, mogu vam pomoći na nekoliko načina. Prvo, budući da su same bakterije (dobra vrsta), bore se protiv bakterije H. pilori za prostor i smanjuju njeno opterećenje. Drugo, jačaju vaš imunološki sistem, pomažući mu u borbi protiv bolesti. Treće, povećavaju sposobnost creva da apsorbuje hranljive materije potrebne za uspešan oporavak.

Hrana bogata nemasnim proteinima

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Total Fran Meals (@totalfranmeals)

Proteini pomažu u popravljanju štete nanete gastritisom na sluznici želuca. Međutim, nisu svi proteini jednaki. Važno je odabrati nemasne proteine kada bolujete od gastritisa, jer masnoća u životinjskim proizvodima (sa izuzetkom omega-3 masnih riba) može samo pogoršati stanje. Dobri izvori nemasnih proteina uključuju pileća i ćureća prsa, belanca, tunjevinu i pasulj.

Hrana koja ima antibakterijsko dejstvo i bogata flavonoidima

Pošto je H. pilori vrsta bakterije, logično je da se protiv nje borimo nečim antibakterijskim. Flavonoidi su poznati po svojim antibakterijskim svojstvima, inhibirajući rast mnogih vrsta bakterija, uključujući H. pilori. Beli luk, luk, brusnice i celer su sjajni izvori flavonoida. Neke druge uobičajene antibakterijske namirnice su med, đumbir i kurkuma.

Napici od povrća

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TamiWilliam (@twfabclassychic)

Iako se voćni sokovi ne preporučuju osobama sa gastritisom (zbog visokog nivoa šećera i kiseline bez vlakana), neki sokovi od povrća i smutiji su druga priča. Na primer, sok od krompira ima antioksidativna svojstva i može ublažiti bol u stomaku. Sok od bundeve, osim što je veoma bogat hranljivim sastojcima, zapravo može smanjiti kiselost želuca, pomažući da sluznice želuca brže zaraste.

Ipak, ukoliko se mučite sa gastritisom, ove namirnice bi trebalo da izbegavate:

Kisela hrana i pića

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Denise aus Paris (@paris_insights)

Svi znaju da su kola i prekomerni šećer štetni za vas, a limunsko voće i sokovi su definitivno kiseli, zar ne? Ali ne znaju svi da i druga, naizgled bezazlena hrana, takođe može iritirati sluznicu želuca. Kafa, žitarice, pa čak i inače zdrav i paradajz bogat antioksidantima, takođe se smatraju kiselim i njihova konzumacija može još više da pogorša stanje.

Pržena i masna hrana

Visok nivo holesterola koji se nalazi u prženoj i masnoj hrani, povezan je sa povećanom učestalošću gastritisa, što ga čini jednim od retkih slučajeva hrane koja zapravo uzrokuje ovu bolest. Ako već patite od gastritisa, najbolje je izbegavati ovu hranu da biste sprečili pogoršanje stanja.

Gazirana pića

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nutri_Kaya (@nutri_kaya)

Obično se preporučuje izbegavanje svih gaziranih pića kako bi se ublažili bolni simptomi gastritisa. Očigledno je da je soda najgori prestupnik u ovoj kategoriji, zbog visoke kiselosti i opterećenja šećerom što je čini jednim od najnezdravijih pića, uopšteno govoreći. Takođe, naizgled zdrava gazirana voda, takođe nije optimalna za zdravlje želuca: nakon što otpijete gutljaj, ugljen-dioksid se pretvara u iritantnu ugljenu kiselinu, te osećaj u želudcu može izgledati poput “ujeda”.

Ljuta i veoma začinjena jela

Ovo je zaista jednostavno: začinjena hrana i začini poput ljute paprike, vasabija, rena i senfa dodaju”ulje na vatru” već upaljenom želucu, trenutno pogoršavajući bol. Međutim, važno je ne isključiti začine zajedno, jer neka mogu biti vrlo korisna kada se bavite gastritisom. Cimet, kurkuma i đumbir, između ostalih, poznati su u borbi protiv štetnih bakterija.

Alkohol

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Spyglass Rooftop (@spyglassnyc)

Budući da je konzumacija alkohola jedan od uzroka gastritisa, izuzetno je važno izuzeti (ili barem umanjiti) unos alkohola ako imate ovakvih problema sa želudcem. Alkohol iritira i čak može nagrizati delove sluznice želuca, izlažući ga kiselinama i ne dozvoljavajući mu da zaraste.

Obrađene namirnice i brza hrana

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kebabs Before Abs? (@kebabsbeforeabs)

Pored često pržene i duboko pržene, brza hrana obično sadrži konzervanse i veštačke arome koje mogu iritirati stomak. Isto važi i za prerađenu hranu i gotova jela: na primer, prekomerna konzumacija mononatrijum glutamata, koja se nalazi u većini ovih namirnica, dovodi do gastritisa i drugih želučanih poremećaja.

Ipak, iako nisu hrana, trebalo bi da obratite pažnju i na neke lekove. Aspirin, ibuprofen, diklofenak i naproksen, takođe mogu da utiču na nastanak gastritisa. Utiču na sluznicu želuca na isti način na koji alkohol utiče i, baš kao i alkohol, ne bi ih trebalo koristiti tokom lečenja gastritisa.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me, helathline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar