KORISNI SAVETI

ČISTE bolje od kupovnih proizvoda: NAMIRNICE koje su vaš saveznik do blistavog doma

Nekad vam se rešenje nalazi tik ispred nosa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/pressfoto

Poslednjih godina, sve više ljudi bira domaće “uradi sam” varijante kada je čišćenje u pitanju.

Hemijska sredstva mogu biti veoma abrazivna, a nekad ćemo isti rezultat dobiti korišćenjem daleko prirodnijih i jeftinijih sastojaka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Većinu već imate u kuhinji ili frižideru, a verujemo da ne znate da mogu da vam, sem za jelo i piće, posluže da dobijete blistav i čist dom.

O nekim trikovima smo vam već i pisali, ali nije zgoreg podsetiti se.

Foto: Freepik/whatwolf

Banana

Od banana možete napraviti zamku za voćne muve. Stavite staru bananu i sapun za posuđe u teglu. Zatim umotajte list papira u oblik levka i zalepite ga trakom tako da održava strukturu i dodajte na otvor tegle. Slatki miris banane privući će muve, a levak i sapun otežaće im povratak iz tegle.

Takođe, kore od banane su sjajne da ispolirate srebro, dobre su kao način đubrenja zemlje za kućno bilje i, verovali ili ne, da ispolirate i izglancate kožne cipele.

Foto/Pixabay/t_watanabe

Gazirana pića

Gazirano piće od pomorandže može da se koristi kao način da očistite vašu mašinu za pranje sudova. Sve što treba da uradite je da ga sipate u posudu za deterdžent, a takođe i da ga pospite po donjem delu mašine a onda uključite program.

I druga gazirana pića se mogu koristiti. Isprskajte ih preko ogledala u kupatilu, a zatim ga obrišite sunđerom. Takođe ih možete koristiti za čišćenje nakita, radne površine ili uklanjanje mrlja sa odeće.

Pirinač

Ako imate flaše nepravilnog oblika ili vaze koje je teško očistiti, pirinač može poslužiti kao savršeno sredstvo za ribanje. Upotrebite sirovi pirinač i malo sapunice da biste došli do područja koja se teško mogu očistiti. Sve što treba da uradite je da stavite ovu smesu u vazu i dobro je zavrtite ili promućkate.

Foto: Pixabay/ImageParty

Ljuska krompira

Kore od krompira mogu se koristiti za čišćenje vašeg kamina ili dimnjaka. Sve što treba da uradite je da pustite da se ljuske osuše 48 sati, jer vlažne neće dati rezultate. Raširite kore krompira na plehu da ostanu ravne. Dok gore, istisnuće ostatke izgorelog drveta iz vašeg dimnjaka, navodi se na portalu cleaning-hacks.sharkclean.co.uk.

Limun

Limun je sjajan ako želite da ispolirate slavine, očistite radne površine, skinete prljavštinu sa roštilja, pa čak i za odmašćivanje posuđa. Ukoliko vaša kanta za đubre neprijatno miriše, samo ubacite na dno malo kore od limuna – to će je držati mirišljavom duže vreme.

Mešavina limunovog soka, kora i vode može se koristiti za čišćenje mikrotalasne. Ostavite nepokrivenu posudu unutra na 3 minuta. Ostavite vrata zatvorena neko vreme, tako da para iz vode ne može da izađe. Na kraju, mikrotalasnu pećnicu obrišite čistim peškirom.

Foto: Freepik/ Freepik

Grajpfrut

Za čišćenje kade i sudopere, samo vam je potreban grejp i malo soli. Prerežite grejp na pola i pospite solju. Nakvasite kadu, pospite preostalu so po dnu i ribajte grejpom po kadi.

Kečap

Oživite mesingane ukrase i posude od bakra, kao i od nerđajućeg čelika. Nanesite malu količinu na površinu, dobro utrljajte i ostavite da odstoji, a potom isperite i prebrišite suvom krpom.

Foto/Freepik/Freepik

So

Kombinacija soli i tople vode pomoći će vam da uklonite neprijatne mirise i očistite odvode umivonika i sudopere. Sjajan je pomoćnik u uklanjanju masti sa šerpi od livenog gvožđa. Ali, najbitnije, so je sjajan način da skinete fleke od vina sa platna. Samo je sipajte direktno na mrlju, a potom operite uobičajeno.

Luk

Upotreba luka je jednostavan način čišćenja roštilja, bez ikakvih hemikalija. Stavite prepolovljeni luk na viljušku za roštilj i trljajte ga o rešetku. Ovo će lako ukloniti prljavštinu i ostatke gareži i čađi bez mnogo napora, navodi se na portalu Bright Side.

Čaj za želudac
Čaj za želudac; Foto: pexels.com

Čaj

Crni čaj se može koristiti za čišćenje i dodavanje sjaja podovima od tvrdog drveta. Nalijte malo čaja u kantu za brisanje i pustite da se ohladi. Taninska kiselina će pomoći u čišćenju, ali ne bi trebalo da koristite crni čaj za brisanje laminata.

Takođe, čaj od žalfije je sjajan za svetlije podove, ne ostavlja fleke i divno dezinfikuje. laminatnih

Votka

Sjajna je za suzbijanje buđi i plesni na površinama, kao i za uklanjanje tragova lepka. Pomaže i da stakla budu blistava i bez kapljica.

Foto: Freepik/freepik

Maslinovo ulje

U kuhinji je nezamenjivo, ali je odlično i kad je u pitanju čišćenje, ako je verovati stručnjacima sa portala soyummy.com. Odlično je za uklanjanje boje sa ruku i rehidraciju i vraćanje sjaja pletenog nameštaja, ako oslabi. Takođe je vrlo dobro za posude od livenog gvožđa.

Da li znate još neki domaći trik za čišćenje? Podelite sa nama u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar