Nova saznanja: Ispijanjem kafe iz PAPIRNE čaše za jednokratnu upotrebu unosimo PLASTIKU u naš organizam!

Ovakve čaše mogu dosta da štete našem zdravlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/katemangostar

Novo istraživanje pokazuje da ispijanje kafe ili čaja, iz papirne čaše za jednokratnu upotrebu može da bude loše po naše zdravlje.

Naime, plastična obloga na čašama od čvrstog papira služi da one budu vodootporne, a sitne čestice plastike koje mi na ovaj način unosimo u naš organizam mogu da budu vrlo štetne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Za 15-ak minuta koliko nam prosečno treba da popijemo kafu ili čaj, plastični sloj se dosta raspada na mikronivou i ispušta oko 25.000 mikročestica u naš vruć napitak”, kaže dr Suda Goel, tvorac ovog istraživanja.

Ona dodaje da ako osoba popije tri kafe ili čaja iz ovakve čaše dnevno, to znači da u svoj organizam unese oko 75.000 ovakvih mikročestica plastike.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Istraživanje je sprovedeno tako što su u papirnu čašu za jednokratnu upotrebu naučnici sipali čistu vruću vodu, zagrejanu na 85-90 stepeni Celzijusa i ostavili je da odstoji 15 minuta.

Tečnost je, potom, analizirana ispod mikroskopa i utvrđeno je prisustvo velikog broja čestica plastike, ali i izvestan broj mikročestica teških metala.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Nakon toga je sprovedeno istraživanje, koje je utvrdilo da unošenje ovakvih čestica u organizam može da izazove i teža oboljenja, poput neplodnosti, pa čak i raka.

Eksperti preporučuju prelazak na čaše za višekratnu upotrebu, ali priznaju da je teško da se napravi čaša, koja bi nudila isti ugođaj kao ove od čvrstog papira, na koje smo navikli.



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar